Liman yatırımı için 300 milyon dolarlık bir projeye start verdiklerini açıklayan Yıldırım Şirketler Grubu Yönetimi Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, hedeflerinin proje tamamlandığında 2 milyon teu konteyner elleçlemek olduğunu söyledi.
Yıldırım Şirketler Grubu'nun ve grup bünyesinde yer alan Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeciliği AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, liman yatırımlarının yılda 2 milyon teu elleçlemeyi hedef aldığını söyledi.
Eski adıyla Sedef Terminali olan Disiskelesi’indeki Yılport Limanı'nın, Alemdar Limanı'nın alınmasıyla kapsamlı bir konteyner limanı haline geldiğine işaret eden Yıldırım, "Yılport hem kapsamı ve hem de yatırım giderleri açısından önemli bir projeyi ifade ediyor" dedi.
Özkaynakla başladıkları projenin toplam bütçesinin 300 milyon dolar olduğunu ifade eden Yıldırım, bu rakamın Türkiye’de limancılıkta özel sektör tarafından gerçekleştirilen en ciddi yatırımlardan olduğunu vurguladı.
Proje ile çağdaş bir konteyner terminali yarattıklarını belirten Yıldırım, limanın alternatif teknik yapısıyla dökme, genel yük ve sıvı yüklere de hizmet veren çok amaçlı bir kompleks haline geldiğini söyledi.
Uzak Doğu’nun önemli liman işletmecilik firmalarıyla yaptıkları anlaşmalarla liman işletmeciliği açısından bilgi ve deneyimlerini arttırdıklarına vurgu yapan Yıldırım, yerli ve gerekse yabancı finans kurumları, liman işletmecileri, düzenli hat şirketleri ve gemi acentalarının yaptıkları yatırımı olumlu değerlendirdiğini aktardı. Yıldırım, yatırımlarının kısa bir gelecek için yapılmadığını, Türkiye’nin sanayisinin ve ticaretinin kalbinin attığı İstanbul ve tüm hinterlandına derin soluk aldıracak, ulaşım maliyetlerini çok daha makul seviyelere indirecek, zamanlamada, güvenlik alanlarında üst sınırlarda hizmet üretecek bir Yılport Ana Limanı anlamına geldiğini söyledi. Yıldırım, dört fazdan oluşan yatırımların gerçekleştirilmesiyle asıl hedeflenen kapasiteye ve servis kapsamına ulaşılacağını kaydetti.
STS ve RTG siparişleri ağustosta tamamlanacak
Birinci faz yatırımlarıyla eski Sedef Limanı’nın rıhtım kapasitesini eski Alemdar Limanı’na doğru büyüttüklerini belirten Yıldırım şöyle devam etti; "Bu yatırımlarımızda hayli yol aldık. Fakat limanda hizmetin durmaması adına geçen sene sonundan başlayarak Çolakoğlu tarafından 50 m. genişliğinde ve 325 metre uzunluğundaki parmak iskelenin kazık çakma işlemini daha geçen sene ortalarına doğru başlattık ve aralık sonunda bu işi tamamladık.
Ardından rıhtımın önce 500 metreye, ikinci adım olarak 700 metreye ve üçüncü devam süresinde dönüşlerle 1.5 km uzunluğunda bir konteyner rıhtımı yatırımlarına devam ediyoruz. Sıvı ve karışık yükler için 500-600 mt arasında 2,3 rıhtım planda yer alıyor ve inşaatı zamanlandığı gibi bitirilmiş olacaktır. Birinci Faz dahilinde 18 sıraya kadar hizmet verebilen 3 adet STS Japon Mitsui firmasından alınmıştır. Kara tarafında konteyner elleçlemesi için sipariş edilen 12 RTG’nin üretimleri de tamamlanmıştır. Nitekim ilk 5 RTG limana intikal etmiştir. Tüm bu STS ve RTG siparişlerinin Ağustos 2007’de tamamlanması beklenmektedir."
Ekimde resmi konteyner operasyonu başlıyor
1 Ekim 2007’de Yılport’u resmen konteyner gemilerinin servisi için hizmete açacaklarını duyuran Yıldırım, ikinci faz kapsamında konteyner rıhtımının uzatılmasına devam edileceğini ve limanı teknolojinin en ileri elleçleme araçlarıyla donatacaklarını belirtti. 20 sıra konteyner yüklü bir post panamax gemiyi elleçleyebilecek 5 STS'nin limanda hizmete gireceğini aktaran Yıldırım, ardından 10 RTG'nin devreye gireceğini ifade etti.
Yıldırım, "İkinci faz sonunda toplam 8 STS ve 22 RTG vinçle donatılmış olarak kapasitemizi yıllık 800 bin teu’ya çıkartmış olacağız. Ancak mevcut alanında mevcut yapısı istenilen kapasiteye çıkartılıncaya kadar yıllık elleçleme kapasitesi başlangıç sürecinde yıllık 500 bin teu olacak."
İlk iki fazın zamanında tamamlanmasının en önemli hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, ardından gelişmeleri izleyerek üçüncü fazda alan genişlemesine başlayacaklarını ve böylece 1 milyon teu kapasiteye, dördüncü faz ile de alan genişlemesinin son safhasını tamamlayarak rıhtım kapasitesini arttırmaya yönelik 2 STS ve 23-24 RTG daha liman elleçleme parkına ilave edeceklerini ve hedeflediklerin 2 milyon teu’luk kapasiteye ulaşacaklarını söyledi.
Karadeniz bağlantılı yüke ana transit limanı
Metropolitan Kent Planlaması'nın merkezi yığılmalardan arındırılmış bir İstanbul metropolünü öngördüğünü hatırlatan Yıldırım, İstanbul'un lojistik köylerle sanayi ve ticareti kent merkezlerinden ve kentin ara mahallelerine kadar dağılmış olmasından kurtarılması gerektiğine işaret etti. Bu açıdan bakıldığında Haydarpaşa'nın artık kentin bağrında bir liman olarak kalmayacağını belirten Yıldırım, "Haydarpaşa kapanır diye yüzeysel tedirginlik gereksizdir" dedi. Körfez’de konteyner elleçlemesine yönenlik Yılport Limanı dışında Dubai Port, Evyap Limanı ve Belde Limanı'nın da bulunduğunu kaydeden Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı;
"Bu limanların devam eden yatırımları tamamlandığında bile büyüyen Türkiye ekonomisinin konteynerli yük elleçlemesine yönelik artı taleplerine bu limanlar mükemmel vereceklerdir ve bir de rekabet doğmuş olacaktır. Gemlik Gübre fabrikasını özelleştirmeden devraldık. Böylece Yılport Gemlik limanı bu bölgede çok büyük ihtiyaç duyulan bir yeni konteyner limanı olarak doğacaktır. Proje ile mevcut rıhtımı büyüteceğiz. Gelecekte konteyner elleçlemesi yanında otomotiv sanayiine dönük olarak çok katlı park inşaatı da planımızda yeralmaktadır.
Ancak limanı halen başta fabrikanın ana ürünü olan amonyak olmak üzere sıvı-kimyasal, dökme ve karışık yüke göre planladığımızı belirtmek isterim. Mevcut rıhtım 320 metredir. Biz buna 410 metrelik bir rıhtım daha ilave edeceğiz. Ardından dik açılı bir girintiyle 255 metrelik ikinci bir rıhtım daha planlıyoruz. Çevre Bakanlığı’nda Yılport Gemlik Limanı’na ait izinler alınmıştır ve azami 2009 sonlarına kadar Yılport Gemlik Limanı’nı hizmete açmış oluruz.”