• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yeni TTK'nın denizcilik sektörüne etkileri

Yeni TTK'nın denizcilik sektörüne etkileri
Bu yıl temmuz ayında yürürlüğe girecek TTK kapsamında uygulanmaya başlayacak zorunlu sigorta nedeniyle denizcilik sektöründe faaliyet gösteren tekne sahiplerinde endişe bulunuyor.

Bu yıl temmuz ayında yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında uygulanmaya başlayacak zorunlu sigorta nedeniyle denizcilik sektöründe faaliyet gösteren tekne sahiplerinde endişe bulunuyor.
 
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Arif Yılmaz, yaptığı açıklamada, bu yıl temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1259. maddesinin 1. fıkrasında ''12 den fazla yolcu taşımak için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde taşımanın tamamını veya bir kısmını üstlenen veya gerçekleştiren bütün taşıyanlar, yolcuların ölümünden veya yaralanmalarından doğabilecek sorumluluklarına karşı sigorta yaptırmakla yükümlüdür. Zorunlu sigorta bedelinin tavanı her kaza için kişi başına 250 bin Özel Çekme Hakkından az olamaz'', 2. fıkrasında da ''Birinci fıkradaki şartları yerine getirmeyen geminin yola çıkmasına izin verilemez'' ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Kanundaki maddenin uluslararası sularda çalışan gemilerde uygulandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: ''Uygulama 300 groston üstü büyük gemilerde uygulanıyor. Ama TTK'da bu 12'nin üstünde yolcu taşıyan tüm tekneler dendiği için idare, bütün teknelerin 250 TDR'nin karşılığı olan 670 ya da 680 bin lira kişi başı kapsayacak şekilde sigorta yaptırmaları gerekli şeklinde yorumluyor. Bizim sorunumuz da bu. Bu çözülmediği takdirde sigorta bedellerini ödeyebilecek tekne olduğunu sanmıyorum'' diye konuştu.
 
Bu durumun düzeltilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Yılmaz, ne bu tutarı ödeyebilecek tekne sahibi ne de sigortayı yapacak acente olduğunu savundu.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise 12 kişiden fazla yolcu taşıyan her teknenin son çıkan kanuna göre sigortayı yaptırmak zorunda olduğunu ama sigortayı kimsenin karşılayamayacağını vurguladı.
 
Yasanın bu şekilde uygulanması halinde denizle ilgili taşımacılık, dalış, günübirlik gezi faaliyetlerinin sona ereceğini öne süren Nalbantoğlu, soruna çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Halikarnaslılar Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı olan Sait Özakay da bugüne kadar gerekli sigortaları yaptırdıklarını ancak bu durum karşısında mağdur olduklarını ileri sürdü.
 
Geçen yıl bin 500 lira civarında sigorta bedeli yatırdıklarını ifade eden Özakay, ''Bizler gemi değiliz, yolcu motoru ya da gezi teknesiyiz. Mahalle seferi gibi sefer yapan tekneleriz. Bodrum'a gelen gemiler gibi dünyayı dolaşmıyoruz'' dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
24 Mart 2013 Pazar 11:57
Yolcu sigortası
Yolcuların sigortalanması çok doğru olur. Medeniyet budur! Ama yeni yasa ile vur denilince öldürülmüş galiba. Meblağlar büyük. Otobüs yolcuları gibi yani trafik yasası gibi olmalı bence. Yolcu başına ödenen prim yolcunun ücretine ilave edilir olur biter. Bilette taşıma ücreti ayrı, sigorta pirimi ayrı ayrı gösterilir ve toplamı tahsil edilir. Yolcu da sigortalım olduğunu görerek rahatlar. Bu pirim kişi başına taşıma ücretini ne kadar artırır bir bilen açıklarsa sorun açıklığa kavuşur. Yoksa bilet kesilmiyor mu? Herkes bunu uygulayacağına göre haksız rekabet de olmaz; tabi ilgililer doğru dürüst denetlerse. Yasada yolcu motoru diye bir kavram yok. Hafızam beni yanıltmıyorsa kürek dışında hareket eden tüm deniz araçları gemidir. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim