• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Yavuz Gemisi, Temmuz’da sondaja hazır duruma gelecek

Yavuz Gemisi, Temmuz’da sondaja hazır duruma gelecek
TPAO’ya ait Fatih Sondaj Gemisi, Kıbrıs Adası’nın yaklaşık 80 kilometre batısında Finike 1 kuyusunda sondaja başlarken Yavuz Gemisi'nin de Temmuz'da sondaja hazır hale geleceği kaydedildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramak için karada yaptığı çalışmaların dışında denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerine de devam ettiğini hatırlattı.

Fatih Sondaj Gemisi’nin Doğu Akdeniz’de Finike-1 kuyusunda sondaja başladığını hatırlatan Bakan Dönmez, “2.338 metre deniz derinliğinde gerçekleşen sondaj faaliyetinin 100 günün üzerinde sürmesini planlıyoruz” dedi.

KIBRIS’IN 130 KM BATISINDA

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in açıkladığı Finike-1 kuyusu, Kıbrıs adasının yaklaşık 80 kilometre batısında yer alıyor. Bakan Fatih Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nin çalışmalarıyla ilgili olarak “Amacımız sondaj sonunda petrol veya doğalgaz bularak milletimizin hizmetine sunmak” ifadelerini kullandı.

YAVUZ DA SONDAJA HAZIRLANIYOR

Bakan Dönmez’in verdiği bilgilere göre teknik özellikler bakımından Fatih’in benzeri sayılan Türkiye’nin ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz’un da teknolojik geliştirme ve iyileştirme çalışmaları sürüyor.

Yerli ve milli teknoloji kullanılarak yapılan upgrade çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığını anlatan Dönmez, “Bir aksilik yaşanmadığı takdirde Yavuz, Temmuz’da sondaja hazır duruma gelecek. Böylece Doğu Akdeniz’de bayrağımız iki dev, Fatih ve Yavuz tarafından dalgalandırılacak” diye konuştu.

BÖLGE DIŞI AKTÖRLERİN ARKASINA SIĞINANLAR

Arama veya sondaj çalışmalarında Türkiye ile KKTC’nin haklarını sonuna kadar savunmaya da öncelik verdiklerini kaydeden Bakan Dönmez şunları söyledi:

“Türkiye olarak Kıbrıs ve Akdeniz’de her zaman çözümden yana tavır takınarak bölgemizde uluslararası hukukun en önemli savunucusu olduk. Ne kimsenin hakkını yemeye ne de kendi hakkımızı yedirmeye niyetimiz var. Bizim derdimiz ruhsatlı bölgelerimizdeki yer altı kaynaklarımızı insanımızın huzuru ve refahı için kullanmak. Akdeniz’de kirli hesapları olanlar, bölge dışı aktörlerin arkasına saklanarak bir oldubittiyle Kıbrıs Türklerinin hakkına göz dikenler, bu çılgınlıklarından şimdiden vazgeçsinler. Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün ezilmesine dün nasıl seyirci kalmadıysa bugün de eli kolu bağlı tribünden seyredemez.”

SİSMİK ARAŞTIRMALAR DA SÜRÜYOR

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramaları denizlerde yürüttüğü çalışmalarının Fatih ve Yavuz gemileriyle sınırlı olmadığını ifade eden Bakan Dönmez, “Aynı zamanda Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa genizlerimiz de çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bunlardan yüzde 90 oranında yerliliğe sahip ve hem iki hem üç boyutlu sismik arama yapabilen Oruç Reis gemimiz Marmara Denizi’nde aramalarını sürdürüyor. Barbaros Hayreddin Paşa gemimiz de KKTC’nin ruhsat alanlarında Lefkoşa-2 3 Boyutlu Sismik Arama Projesi kapsamında denizlerimizin altında ne varsa insanımızın hizmetine sunmak için kulaç atmaya devam ediyor.”

SIĞ DENİZ SONDAJI 3500 METREDE

Derin deniz sondajlarının yanı sıra sığ deniz sondaj çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Bakan Dönmez, Kuzupınarı-1 kuyusundaki sondaja yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte devam edildiği bilgisini verdi.

Bakan Dönmez, Kuzupınarı -1 kuyusundaki çalışmaları Haziran sonunda bitirmeyi planladıkların belirterek “Yaptığımız tüm çalışmamalarda yolumuza devam edeceğiz. Ülkemiz için kurduğumuz hayallerimiz, koyduğumuz hedeflerimiz gerçek olana kadar asla durmayacağız” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim