• BIST 9997
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yat siparişi çok, inşa edecek yer yok!

Yat siparişi çok, inşa edecek yer yok!
Ultra lüks yat üretiminde, yarattıkları “Antalya Markası”yla dünya çapında başarıya imza atan firmalar, Antalya Serbest Bölgesi’nde genişleme alanı bulunmadığı için, yeni sipariş almakta zorlanıyor.

Dünyada ‘Antalya Markası’ olarak tanınan ultra lüks yat imalatı yapan firmalar Antalya Serbest Bölgesi’nde genişleme alanı olmadığı için yeni sipariş alamaz hale geldiklerini ifade ediyor. Yetkililer, Antalya’da ikinci bir serbest bölge yatırımı yapılması yönündeki taleplerinin aciliyet kazandığını söylüyor.

Antalya Serbest Bölgesi’nde 2000 yılında başlayan ultra lüks yat imalat sektörü yıllar içinde dünyada ‘’Antalya Markası’’ olarak tanınmaya başlamıştı. Ortadoğu ülkeleri şeyh ve emirleri ile krallar, dünyaca ünlü iş insanları ve sporcular için imal edilen lüks yatlar kısa sürede dünya yat sektörünün dikkatini Antalya Serbest Bölgesi’ne çekti.

EKONOMİ gazetesine konuşan Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, sektörde yoğun siparişlerin devam ettiğini ancak mevcut kapasitenin artan talebi karşılayamadığını dile getirdi. Yat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların kapasitelerinin dolu olduğunu anlatan Gürses, ‘’Serbest bölgede yer olmaması nedeniyle yatırım taleplerine yanıt veremiyoruz. İngiltere, Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinden yatırım talepleri artıyor.

Antalya Serbest Bölgesi’ne yat yan sanayi sektöründe de yatırım yapmak isteyenler artıyor. Sürekli yatırım talebi geliyor. Yerimiz olmadığı için lüks yat firmalarımız sipariş alamaz hale geldi. Bu nedenle Antalya’ya 2. Serbest Bölgesi kurulması kaçınılmaz hale geldi. Teknoloji, yazılım, elektrik-elektronik ve medikal sektörlerinde yatırım talepleri, yeni kurulacak 2. Serbest Bölgesi’nde değerlendirilmeli. Ayrıca kurulacak ikinci serbest bölge lojistik üssü haline getirilmeli” diye konuştu.

Yat boyları uzuyor

2020 yılından itibaren rıhtımın uzatılması, bilgisayarlı otomasyon ve altı yapı yatırımları için 20 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdiklerini anımsatan Gürses, ‘’Serbest bölgemizde 2021 yılına kadar 65 metreye kadar yatlar imal ediliyordu. Bundan böyle 70-80 ve 90 metreye kadar büyük boy yatlar tersanelerimizde imal edilerek denize indirilebilir. Yatırımların önemli bölümünün tamamlanmasıyla büyük yat siparişleri de alınmaya başlandı” açıklamasını yaptı.

Sektörde istihdam artıyor

Antalya Serbest Bölgesinde tekne boylarının büyümesi ve denize indirilme sürelerinin biraz uzaması nedeniyle geçiş dönemi yaşandığı, bu nedenle mayıs ayı sonu itibariyle ticaret hacminde yüzde 19 düşüş yaşandığını belirten Zeki Gürses, ‘’Geçen yıl mayıs ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 519 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Tekne boylarının uzamasıyla sektörde geçiş dönemi yaşandığı için bu yıl mayıs ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 421 milyon dolar olarak gerçekleşti’’ dedi. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Serbest bölgede elektrik tüketiminin ve istihdam sayısının arttığına dikkat çekti. Geçen yıl 1 milyar 128 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını anlatan Gürses, 2023 yılını ise tahmini 1 milyar 50 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapatacaklarını kaydetti. (Ekonomim)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim