• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yardıma giden dalgıcın dönüş yolunda oksijeni bitti

Yardıma giden dalgıcın dönüş yolunda oksijeni bitti
Tayland'daki mağarada mahsur kalan çocukları kurtarma çalışmalarına katılan dalgıç hayatını kaybetti.

Tayland'da 13 gündür bir mağara kampleksinde mahsur kalan 12 çocuk ve futbol antrenörlerini kurtarma çalışmalarına katılan Taylandlı bir eski deniz komandosu hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri grubu tahliye etmek için zamanla karşı yarışı sürdürüyor.

Tayland'ın kuzeyindeki Chiang Rai eyaletinde bulunan Tham Luang mağara kompleksindeki kurtarma çalışmaları sırasında Taylandlı bir eski deniz komandosunun yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kaza, yeni yağışların gelecek olması nedeniyle zamana karşı yarışın yaşandığı sırada gerçekleşti. Deneyimli dalgıç mağardaki çocukların olası tahliye rotasına oksijen tankları yerleştirmek için gönüllü olmuştu. 

Samarn Poonan adlı 38 yaşındaki Taylandlı dalgıcın gece saatlerindeki görevi sırasında oksijen yetersizliğinden hayatını kaybettiği belirtildi.

Chiang Rai Vali Yardımcısı Passakorn Boonyaluck "Yardım etmeye gönüllü olan eski bir deniz komandosu dün gece 02.00 sıralarında hayatını kaybetti. Görevi oksijen götürmekti. Dönüş yolunda oksijeni bitmişti" dedi.

MAĞARADAKİ OKSİJEN SEVİYESİ AZALIYOR

Mağaradaki grubun yeri 4 gün önce iki İngiliz mağara dalgıcı tarafından tespit edilmiş, gruba ilaç, gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri ulaştırılmaya başlanmıştı.

Yaşları 11 ila 16 arasında değişen çocuklar ve antrenörleri 23 Haziran'daki bir futbol maçı sonrası mağara kompleksine girmiş, şiddetli yağışların mağaraya su doldurmasının ardından giriş kısmından yaklaşık 5 km içeride mahsur kalmışlardı.

Ancak grubu tahliye etme hazırlıkları ve ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılması sırasında çok sayıda insanın çalışması nedeniyle mağaradaki oksijen seviyesinde azalma olduğu belirtildi. Yetkilier bu nedenle 5 kilometrelik çıkış rotasına oksijen tankları yerleştirme kararı almıştı.

Yetkililer hala grubu en güvenli şekilde nasıl mağaradan çıkaracaklarını belirlemeye çalışıyor.
En güvenli seçenek doğal yollarla mağaradaki suyun çekilmesini beklemek olsa da bunun aylar sürebileceği belirtiliyor. Ayrıca muson sezonunun Ekim'de sonlanması sebebiyle grubun bulunduğu alanın yeni yağışların etkisiyle su altında kalmayacağının da garantisi bulunmuyor. Bu nedenle yetkililer grubu dalgıçların onlara ulaştığı rotadan çıkarma seçeneği üzerinde duruyor.

Ancak deneyimli dalgıçların bile çıkış rotasını 5 saatte geçmesi, çocukların dalış tecrübesinin olmaması ve  bazılarının yüzme bilmemesi bu plan konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Basın konferansı sırasında da deneyimli bir dalgıcın bile kurtarma çalışmalarında öldüğüne dikkat çekilerek çocukların nasıl güvenli bir şekilde bu rotayı kullanarak mağaradan çıkarılacağı soruldu.

Guardian'ın aktardığına göre Tayland Deniz Komandoları biriminin komutanı Amiral Apakorn Yuukongkaew verdiği yanıtta "Her şeyi denemek zorundayız. Mağaradaki şartlar zorlu.  Ölen dalgıç, oksijen tanklarını oraya (çıkış rotası) yerleştirdi ancak dönüşte bilincini kaybetti. Arkadaşı ona ilkyardım yapmayı denedi ancak o buna yanıt vermedi. Onun (dalgıcın) yaşamını boş yere kaybetmesine izin vermeyeceğiz. Çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim