• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yalovalı balıkçıların "Yunus" tepkisi

Yalovalı balıkçıların "Yunus" tepkisi
Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tokalak, yunusların, Marmara Denizi'nde balıkçılara büyük maddi zararlar vermeye başladığını belirterek, "Yunuslar bize artık avlanma şansı tanımaz oldu."

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, yunusların, Marmara Denizi'nde balıkçılara büyük maddi zararlar vermeye başladığını belirterek, "Yunuslar bize artık avlanma şansı tanımaz oldu."

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, yunusların, Marmara Denizi'nde balıkçılara büyük maddi zararlar vermeye başladığını belirterek, "Yunuslar bize artık avlanma şansı tanımaz oldu. Biz de tepki olarak yunusu logomuzdan çıkarttık, yerine palamut logosunu koyduk" dedi.

Tokalak, yaptığı açıklamada, balıkçılar olarak yunuslara karşı tepkilerini, kooperatifin logosunu değiştirerek gösterdiklerini söyledi.

Yunusların, Marmara Denizi'nde balıkçılara büyük maddi zararlar vermeye başladığını ifade eden Tokalak, "Yunuslar bize artık avlanma şansı tanımaz oldu. Artık yunusa biz çok fazla sevimli hayvan gözüyle bakmıyoruz. Biz de tepki olarak yunusu logomuzdan çıkarttık. Yerine palamut balığı logosunu koyduk" diye konuştu.

Bu balığın, yaklaşık 10 senedir denizde aşırı derecede çoğaldığını ve denizlerdeki stoklara etki etmeye başladığına işaret eden Tokalak, insanların bunu tam olarak göremediğini bildirdi. Bu durumun, 2-3 senedir balık fiyatlarının yükselmesiyle görülmeye başladığını, bir anda balığın kilosunun, 20, 30, 40 liraya kadar çıktığını anlatan Tokalak, şöyle konuştu.

"Daha önce 3 liraya, 5 liraya balık yiyorduk. Haliyle insanlar bunu başka etkenlere sebep gösteriyorlardı. Elbette aşırı avcılık, deniz kirliliği, dolgular bunun gibi birçok nedeni var. Fakat yunusların etkisini unuttuk. Çünkü yunuslar sevimli hayvanlar. Bizler de yunusları seviyoruz ancak aramızdaki ilişki, son safhaya geldi. Baba oğlun artık ayrılma vakti geldi. Aşırı derece denizde çoğalması balık stoklarına ciddi şekilde baskı uyguluyor. En önemlisi ağlara zarar vermeye başladı. Önceden ağlara saldırmıyordu. Şimdi ise ağları parçalıyor ve köpek balığından daha kötü konuma geldi. Yunuslar, balıkçılara maddi olarak zarar vermeye başladı. Bir an öne bu duruma çözüm bulunmasını istiyoruz. O kadar aşırı çoğaldı ki daha limandan çıkarken, limanın ağzında seni bekler vaziyetteler. O denli bir zümre oluştu."

Konuyu yetkililere ilettiklerini ifade eden Tokalak, "Bir çözüm bulunsun istiyoruz. Gerekirse başka yerlere sevk edilsinler. İnsanlar bizim yaşamımızı bilmiyor. Her balığın ağı, ayrı ayrıdır. Her ağda, 3 ile 5 bin lira arasında maliyet ister. Balıkçılarımız her ağ için yaklaşık 15-20 gün arasında emek veriyor. Bize artık avlanma şansı tanımaz oldu. Bu konu Yalova'ya özgü bir şey değil. Akdeniz, Ege, Karadeniz'de de balıkçılar bundan dertli" ifadesini kullandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Balıkçı
17 Mayıs 2013 Cuma 18:34
Ayıp ayıp
Denizler önce yunuslarındır, sonra bizim. Onlar karada bizde denizde yaşayamıyoruz. Denizleri onlara dar ettik. Ne yapsalar müstehaktır size. oh olsun. Avcılık diye ne bulduysanız topladınız, küçücük balık yavrularını. Denizde adeta katliam yaptınız, balık kalmadı. Yunuslar tabii yiyecek, onların gıdası.
78.189.180.121
Mehmet İlkel
14 Mayıs 2013 Salı 12:05
Yunus
Yunuzlar denizlerin en akıllı canlılarından. Zekalarını her türlü kanıtlamışlar. Rivayete göre kendi dilleri ile cümle kuruyorlar. Yardımcı ve düşünceli canlılar. Vardır bir bildikleri diyorum ben. Balıkçıların denize verdiği zararı, döktükleri kurşunları, denizde bıraktıkları hayalet ağları, 5 tl ye balık satmak için kullandıkları trollerin zararını en iyi onlar biliyor. 'Yunuslar başka yere
sevkedilsin' lafı ise çok komik. Bence o koopaatif, çiftciliğe başlasın, patates falan eksin.
95.8.136.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim