• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Yakıtı biten Ro-Ro, Karadeniz'de mahsur kaldı

Yakıtı biten Ro-Ro, Karadeniz'de mahsur kaldı
Türkiye’den Ukrayna’nın Illıhchevsky Limanı'na narenciye yüklü tırları taşıyan Tanzania bayraklı 145 metre boyundaki M/V Aydemir isimli Ro-Ro gemisi armatörün para ödemeyişi nedeniyle Ukrayna’da 18 gün mahsur kaldı.

Türkiye’den Ukrayna’nın Illıhchevsky Limanı'na narenciye yüklü tırları taşıyan Tanzania bayraklı 145 metre boyundaki M/V Aydemir isimli Ro-Ro gemisi armatörün para ödemeyişi nedeniyle Ukrayna’da 18 gün mahsur kaldı. 

Kendi imkanlarıyla bir miktar yakıt alarak Ukrayna’dan Zonguldak Limanı'na dönüşe geçen 24 kişilik mürettebat, Karadeniz açıklarında yakıt bitince denizin ortasında mahsur kaldı. Çaresiz kalınca gemide bulunan 19 TIR’ın depolarından çektikleri 6 ton mazotu 20 litrelik bidonlarla geminin yakıt tankına boşaltarak Türkiye’ye gelen mürettebat maaşları ödenmediği gerekçesiyle Liman Başkanlığı’na gemiyi bağlattı. 

Maaşlarını alacakları günü bekleyen mürettebat, Zonguldak Limanı’nda şimdide açlık, susuzluk ve hastalıkla mücadele ediyor.

Zonguldak- Ukrayna arası Ro-Ro taşımacılığı yapan 3980 DWT kapasiteli M/V Aydemir isimli geminin armatörü mali kriz yaşayınca gemi içindeki 19 TIR ve 24 mürettebatla Ukrayna’da mahsur kaldı. Yaklaşık 18 gün Ukrayna’nın Illıhchevsky Limanı'nda  armatörün para göndermesini bekleyen mürettebat, bekledikleri para gelmeyince zor anlar yaşadı.

Kumanyaları ve suları bitti

Ukrayna’da firmanın para göndermesini beklerken gemideki su ve kumanyaları da biten mürettebat, 18 günlük esaretin ardından kendi imkanlarıyla bir miktar mazot alarak Zonguldak Limanı’na gelmek üzere yola çıktı. Ukrayna’nın Illıhchevsky Limanı’ndan yola çıktıktan bir süre sonra Karadeniz açıklarında yakıtları biten gemi personeli çaresizlikle armatör firmayı arayarak konuyu bildirdi. Buradan da bir sonuç alamayan geminin kaptanı ve mürettebat, son çare olarak filmlere konu olacak bir yöntem buldu.

Tırlardan mazot çektiler

Karadeniz açıklarında mahsur kalan gemiyi hava muhalefeti nedeniyle bir an önce Zonguldak Limanı’na getirmek isteyen Kaptan, personele gemideki TIR’ların deposunda bulunan mazotları çekerek yakıt tankına boşaltmasını istedi. Bunun üzerine personel 19 TIR’dan yaklaşık 6 ton mazotu çekerek 20 litrelik bidonlarla geminin yakıt tankına boşalttı. Yarım gün Karadeniz’in ortasında mahsur kalan M/V Aydemir isimli Ro-Ro gemisi Zonguldak Limanı’na gelerek demir attı.

Mürettebat gemiyi bağlattı

Yaklaşık 3 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle Zonguldak Liman Başkanlığı’na başvuran 24 mürettebat paralarını alabilmek için yardım istedi. Bunun üzerine Liman Başkanlığı personelin 50 bin doları bulan maaş alacakları ödenene kadar gemiyi seferden men etti. Zonguldak Limanı’na giriş yaptıkları saatten itibaren gemi kaptanını görevden azleden armatör firma gemiye yeni bir kaptan gönderdi. Su ve erzakın bulunmadığı gemide 10 gündür para göndereceklerini firma yetkililerini bekleyen mürettebat, “Yemek ihtiyacımızı kendi aramızda para toplayarak bir şekilde çözüyoruz. Ama gemide yakıt olmadığı için ısınma sorunu var. Neredeyse personelin tamamı hasta oldu. Revirde ilaç kalmadı. Sorun çözülene kadar gemiyi terk etmeme kararı aldık” dediler.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim