• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yakıt depolarına şok baskın

Yakıt depolarına şok baskın
30 ilde, ithal edilen akaryakıtın depolandığı tesislere “baskın denetimler” yapıldı. Mevzuat hükümlerine aykırı davranan firmalara yaptırım uygulanacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı 320 personel tarafından Türkiye genelindeki akaryakıt depolarına dün sabah saatlerinde başlayan eşgüdümlü bir denetim yapıldı.

EPDK'nın koordinasyonunda, 57 ekip halinde yapılan denetimlerde, çoğunluğu dağıtıcı olmak üzere 39 firmaya ait, toplam 3 milyon 913 bin metreküp kapasitesi olan depolama tesisleri denetlenirken, bu tesisler arasında tüm havaalanlarında bulunan tesislerle, yüzer antrepo olarak kullanılan bir gemi de yer aldı.

Bu kapsamda, aralarında İstanbul, Mersin, İzmit, İzmir, Batman, Artvin, Şırnak, Van, Mardin gibi illerin bulunduğu toplam 30 ilde, 64 ayrı noktada toplam 1102 tank denetlendi.

Akaryakıtın serbest dolaşıma girmediği antrepolarda ve yurt içinde millileşmiş akaryakıtın depolandığı bütün tesislerde yapılan denetimlerde ürün envanterleri çıkarılarak, kayıtlar ve kaçak akaryakıt olup olmadığının tespitleri yapıldı, numuneler alınarak, lisans kontrolü yapıldı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, kapsadığı alan, niteliği ve ilgili tüm kurumların katılımı ile bugüne kadar petrol piyasasında yapılan en kapsamlı denetim çalışmasının gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye'de tüketilen akaryakıtın büyük çoğunluğunun yurt dışından getirildiğine dikkat çeken Günay, akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili hazırlanan raporlarda “bazı firmaların eksik ve yanlış beyan yaparak ve vergi ödemeksizin yasadışı yollardan ülkeye akaryakıt getirdikleri ve bu ürünleri bazı depolarda stoklayıp serbest dolaşıma soktuklarının” ifade edildiğini hatırlattı. Bu yolla piyasaya kaçak, kayıt dışı ve standart dışı ürün girdiği ve bunun ülke ekonomisine ve sektöre ağır zarar verdiği yönünde tespitler yapıldığını anlatan Günay, EPDK olarak bu tespitleri de dikkate alarak petrol piyasasında sürdürdükleri denetim çalışmaları kapsamında akaryakıt depo ve antrepolarının denetimine yönelik bir program hazırlayıp, ilgili tüm kurumlarla uygulamaya koyduklarını söyledi.

AYKIRILIK TESPİT EDİLEN ŞİRKETE YAPTIRIM

EPDK Başkanı Günay, tüm gün süren denetimlerde depolama tesislerindeki akaryakıtın türü ve miktarlarına ilişkin fiili envanter sayımı yapıldığını ve bu envanterin gümrük izinleri ve muhasebe kayıtları ile kıyaslandığını kaydetti.

Tesislerden 288 adet numune alınarak standart dışı ürün olup olmadığı tespit edilmek üzere laboratuarlara gönderildiğini belirten Günay, yapılan denetimlerde ayrıca lisans almamış akaryakıt tanklarına da rastlandığını kaydetti.

Denetim sonuçlarına göre mevzuat hükümlerine aykırılık tespit edilen firmalara yaptırımların olacağını bildiren EPDK Başkanı Günay, şöyle devam etti: “Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı, denetim sonuçlarını kendi mevzuatı açısından değerlendirecek. Biz de kendi mevzuatımız hükümlerine aykırılık tespit ettiğimiz firmalara gerekli cezai yaptırımları uygulayacağız. Sektörün her halkasında ve sürekli bir denetim sistemi kuruyoruz. Bundan hem Türkiye hem de sektör büyük fayda görecek. Bu kapsamda ve nitelikte bir denetimin yapılmasını sağlayan tüm kurumların yöneticilerine ve personeline müteşekkiriz.”
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim