• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Yabancı şirketlerin sondaj faaliyetleri yeniden incelenecek

Yabancı şirketlerin sondaj faaliyetleri yeniden incelenecek
Türkiye’nin sondaj faaliyetlerindeki başarısı sonrasında eski aramalar mercek altına alındı. Uluslararası şirketlerin 2005-2015 yılları arasındaki yaptığı çalışmalarda rezerv bulamadığı alanlar tekrar aranacak.

Türkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’ndaki 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfi ile birlikte saha çalışmalarındaki tecrübesinin artmaya devam ediyor. Sondaj gemisi sayısını her geçen gün arttıran Türkiye’de geçtiğimiz günlerde adı ‘Abdülhamid Han’ olarak açıklanan dördüncü sondaj gemisi çalışmalara hız kazandıracak.

Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak dördüncü sondaj gemisi hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle "Mavi Vatan"daki filonun "en güçlüsü" olarak görev yapacak. Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan gemi, hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak.

Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli rol oynayacak.

 GEÇMİŞTEKİ SONDAJ ARAMALARI MERCEK ALTINDA

Türkiye’nin tecrübesini arttırdığı sondaj çalışmalarındaki başarısı sonrasında geçmişte yapılan aramalar mercek altına alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazı için Filyos’ta düzenlenen ilk kaynak töreni sonrasında Yeni Şafak’a konuştu.

Sakarya Gaz Sahası’yla birlikte Karadeniz’in formasyonunu o bulgulara göre yeniden değerlendirme ve yorumlama imkanına sahip olduklarını belirten Bakan Dönmez böylece geçmişte yapılan sondaj aramalarının yeniden bakacaklarını söyledi.

Uluslararası firmaların 2005’ten 2015 yıllarına kadar armalarına dikkat çeken Bakan Dönmez, buralarda aramaların yeniden yapılacağını söylerken “İnşallah yeni müjdelere de kapılar aralayacak, biz buna inanıyoruz, biraz daha sabırlı olmak lazım.” ifadelerini kullandı.

SONDAJ ARAMALARINDA ÖNCELİK KARADENİZ’DE

Bakan Dönmez, arama faaliyetlerine daha önce Akdeniz’de başladığını ancak Karadeniz gibi bir keşifle sonlandıramadığını söylerken “Akdeniz’de de bazı öncü işaretlerin geldiği sondajlarımız oldu. Ancak ekonomik değeri yoktu. Biraz daha detaylı yeni sondajlarla emin olmamız gerekiyordu. Programımızın yoğunluğundan dolayı filoyu ağırlıklı olarak Karadeniz'e çektik. Akdeniz’e bakacağız, ihmal etmiş değiliz. Ama öncelik Karadeniz’de” ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim