• BIST 9548.09
  • Altın 2495.517
  • Dolar 32.4859
  • Euro 34.5384
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

Yabancı bayraklı tekneler, ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacak

Yabancı bayraklı tekneler, ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak Türkiye’de ticari faaliyet gösteren yabancı bayraklı deniz turizmi araçlarına faaliyet yasağı geldi. Yabancı bayraklı tekneler, artık ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacak.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve çok sayıda milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na 12 maddelik kanun teklifi verildi.

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapan turizm teşviki ile ilgili kanun teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.

Kanun teklifinin kabul edilmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca izin verilen yabancı deniz turizmi araçlarının Türk karasularında ticari faaliyette bulunmasına yetki veren düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Yabancı bayraklı tekneler, artık ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacak.

Daha önce alınmış izinler, süre bitimine kadar geçerli olacak.

Ayrıca kanun teklifine göre, turizm tesisleri personel lojmanı yapabilecekler. Turizm merkezlerine yönelik yol iyileştirme çalışmaları kapsamında yol yapma imkanı bulunmayan belediyelere ilgili bakanlığın ödenek aktarmasının önü de teklifle açılmış oluyor.

Kanun teklifi ile Turizm Teşviki Kanunu'nda yer alan cezalar da artırılıyor.

KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK

Kanun teklifinin gerekçesinde yabancı bayraklı deniz turizmi araçlarının bakanlıktan izin almak suretiyle Türkiye’de ticari faaliyette bulunabilmekte olduğu vurgulandı. Ancak bu durumun, kanunun yürürlüğe girdiği 1982’den bugüne kadar Türkiye’de yatçılık sektöründe meydana gelen gelişmeler ile Türk bayraklı ticari yatların sayısında meydana gelen artış göz önünde bulundurulduğunda, Türk bayraklı yatların rekabet gücünü azaltmakta olduğu, ayrıca devletin vergi kaybının oluştuğu belirtildi.

Yapılan düzenleme ile uygulamada karşılaşılan bu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla yabancı bayraklı yatların Türkiye karasularında ticari faaliyette bulunabilmelerine imkan veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Bakanlıktan daha önce belli süreler için belge alanların, süreleri bitinceye kadar var olan kazanılmış hakları korunacak.

KİRAYA DA VERİLEMEYECEK

Teklifin gerekçesinde, Türk bayraklı yatların rekabet gücünün artırılması ve yabancı bayraklı yatların gezi, spor ve eğlence amaçlı olarak kiraya verilmesi faaliyetlerinden dolayı Türkiye yatçılık sektörüne olan olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için yabancı bayraklı yatların kiralanmasına ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırılacağı ifade edildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim