• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Venezuela, ABD'nin yaptırım yasağını Rosneft ile deliyor

Venezuela, ABD'nin yaptırım yasağını Rosneft ile deliyor
Dolar karşılığı ödeme yapılmasına yönelik yasağı delmenin yollarını aramak üzere Moskova ile görüşmeler yürüten Maduro Yönetimi’nin Rus enerji devi Rosneft’ten petrol satışı karşılığında nakit para sağladığı öne sürüldü.

Venezuela’da ABD’nin yaptırımlar aracılığıyla köşeye sıkıştırmaya çalıştığı Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya’nın enerji devi Rosneft’e petrol satışı karşılığında nakit para elde ediyor.

Maduro yönetimi, Ocak ayından bu yana Venezuela devletine ait petrol şirketi PDVSA’nın müşterilerine dolar karşılığı ödeme yapılmasına yönelik yasağı delmenin yollarını aramak üzere Moskova ile görüşmeler yürütüyordu.

OLAĞANDIŞI ÖDEME ANLAŞMASI

PDVSA’nın Rusya’nın enerji devinin Rosneft’e yaptığı satış karşılığı fatura kesmeye başladığı anlaşıldı. Reuters’ın elde ettiği bilgilere göre Rosneft, PDVSA’ya normalde işlemin gerçekleştiği 30 ila 90 günlük süreyi beklemeden hemen indirimli fiyat üzerinden ödeme yapıyor ve tam fatura tutarını daha sonra alıcıdan tahsil ediyor.

Belgelerde ayrıca, PDVSA’nın en büyük müşterlerinden Hindistan’ın enerji, perakende ve telekom devi Reliance Industries gibi başka büyük şirketlerin de bu uygulamaya dahil olmasının ve petrol satışı karşılığında Rosneft’e ödeme yapmasının teklif edildiği ortaya çıktı.

PDVSA ile Rosneft arasındaki bu olağandışı ödeme anlaşması, tıpkı Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin satışı gibi, Maduro hükümetinin nakit paraya erişimini sağlayan uygulamanın bir parçası. Amerikalı yetkililerin çabalarını boşa çıkaran bu tür uygulamalar özellikle son günlerde Amerikan yaptırımlarının neden beklenen etkiyi yaratmadığına dair soru işaretlerini belirginleştiriyor.

MADURO’NUN RUSYA’YA BAĞIMLILIĞI ARTIYOR

OPEC ülkesi Venezuela’nın yüzde 90’lık payıyla en büyük ihracat kalemini oluşturan petrol üretimi hükümetin de başlıca gelir kaynağı. Ancak yıllardır süren durgunluk ve petrol üretiminde yaşanan keskin düşüş sebebiyle ağır yara almakta olan ülke ekonomisi ABD’nin Maduro’yu devirmek amacıyla uygulamaya başladığı yaptırımların etkisiyle giderek daha da zora girdi.

Rusya açıkça ABD’nin Venezuela’ya yönelik yaptırımlarının yasadışı olduğunu belirtmiş ve bu yaptırımlardan kurtulmak üzere Venezuela ile birlikte çalışacaklarını duyurmuştu.

Bu satışlar nakit sıkışıklığı içindeki hükümetin Rusya’ya olan bağımlılığının arttığını ortaya koyuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim