• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Vatoz şeklinde tasarlanan dünyanın en büyük deniz aracı: Meriens

Vatoz şeklinde tasarlanan dünyanın en büyük deniz aracı: Meriens
Farklı tasarımı ile bir vatozu andıran ve dünyanın en büyük deniz aracı olarak tasarlanan Meriens'in tasarımı halka sunuldu.

Bilinen bütün canlılar içerisinde en zeki ve gelişmiş beyin yapısına sahip olan canlılar insanlar. Bu beyin yapımız, diğer canlılara göre kat kat iyi olduğu için onların yapmasının hayal bile edilemeyeceği bizler gerçekleştirebiliyoruz. Bu yeteneğimiz bizi doğada en üst katmanlara yerleştirse de çağlar boyu insanlar, iyi özelliklerinin yanı sıra eksik özelliklerinide görüp bu özelliklerini iyi olanlardan kopyaladılar.

Yaptığımız makineler, yapılar, icatlar ve diğer şeylerin çoğu, doğada karşılaştığımız ve biyolojik yönden kusursuzluğa sahip olan canlılardan esinlenerek üretilmiştir. Helikopter, sonar ve çeşitli robotların da dahil olduğu bu cihazlardan biriside tasarımı tamamlanmış olan ve bir vatozu andıran "Meriens".

Meriens sahip olduğu vatoz benzeri tasarımıyla birlikte diğer deniz araçlarından çok farklı ve büyük bir yapıda tasarlandı. Meriens'in tasarımına göre uzunluğu 900 metre, genişliği ise 500 metre olacak. Bu kadar büyük bir deniz aracı, tabii ki onu kaldırması için diğer deniz araçlarından çok daha büyük bir kaldırma kuvvetine ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenden ötürü Meriens'in tasarımı bir vatoza benzetilmiş.

Vatozlar bildiğiniz gibi düz vücuda sahiptir. Deniz tabanının altına yatabilen bu balıklar, sahip oldukları vücut şeklinden dolayı kamuflaj konusunda ustalaşmıştır. Meriens'in vatozlardan aldığı özellik ise bu canlıların vücutlarının geniş olması özellikleri. Yani Meriens'in de geniş bir gövdesi olacak. Geniş gövdesi bulunan geminin birim başına uyguladığı baskı az olacağı için gemi çok büyük ve ağır olsa da batmadan su yüzeyinde kalabilecek.

Meriens'in bu tasarımının ve büyüklüğünün bir getirisi olarak deniz aracı, tam 7000 kişinin taşınmasını gerçekleştirebiliyor. Aslında bu büyüklükte bir deniz aracı için 7000 yolcu kapasitesi oldukça az, fakat Meriens'in yapım amacının bilimsel araştırmalarda kullanılmak olduğu göz önüne alındığında 7000 bilim adamı, araştırmacı veya öğrencinin bulunacağı gemi oldukça faydalı olacaktır. 

Ayrıca Meriens büyük ve ihtişamlı olduğu kadar çevre dostu da. Dev deniz aracı tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacak ve sahip olduğu tasarım nedeniyle gidiş ve manevraları çok daha az güç kullanılarak gerçekleştirecek.

vatoz_gemi.jpg

vatoz_gemi1.jpg

vatoz_gemi2.jpg

vatoz_gemi3.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim