• BIST 10225.48
  • Altın 4310.635
  • Dolar 40.2546
  • Euro 46.7344
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 25 °C

Uzmar yılda 12 römorkör yapacak

Uzmar yılda 12 römorkör yapacak
İzmir'in önde gelen pilotaj firması Uzmar Deniziclik Kocaeli Serbest Bölge’de tersane açtı. Tersane Müdürü Tanju Köse yılda 12 römorkör yapmayı planladıklarını söyledi.

Sektörde adını römorkör ve pilotaj hizmetleri ile duyuran İzmirli firma Uzmar, Kocaeli’de tersane açtı. 31 dönümlük tersanenin müdürü Tanju Köse, amaçlarının her ay 1 römorkör yani yılda 12 römorkör üretmek olduğunu söyledi. Daha önce Sedef Tersanesi’nde Üretim Müdürü olara çalışan Köse, “Bir hedefimiz var o da düzgün ve sistematik çalışan bir tersane oluşturmak” dedi. Yeni kurulan tersanede IFS çözümlerinden yararlandıklarını anlatan Köse şöyle devam etti:

“Değişik yazılımcılarla görüştük, en sonunda IFS’te karar kıldık. Bizim isteklerimize ve kafamızda kurduğumuz metotlara en yakını IFS’ti. Yaklaşık 2 ay önce implantasyon süreci başladı. Şu ana kadar analiz aşamasındayız. Konuşuyoruz sadece herhangi bir aksiyona geçmedik. Bu tersanedeki bütün süreçleri konuşuyoruz aslında, IFS bir ‘tool’, araç bizim için.”

Römorkör, pilotaj ve ya gemi kurtarma hizmetleri veren bir kuruluş olan Uzmar’ın kendi römorkörlerini kendisi yapma fikri ile yola çıktığı aktaran Köse, “Değişik tersanelerde inşa etmeye başlamışlar ve bu işi de gayet iyi bir öğrenmişler. Şimdiye kadar 30’a yakın tekne yapmışlar çeşitli yerlerde. Kocaeli Serbest Bölge’deki yeri aldıktan sonra ise kendi tersanemizi kuralım demişler. Şu anda tersanenin fiziki yatırımları ve sistemleri paralel olarak kuruluyor. Aslında esas fikir römorkör yapmaya devam etmek.

Ama biraz daha büyük gemiler yapmak üzere kapasitemizi belirliyoruz. Tersanemiz çok büyük değil. 2 bölüm halinde 31 dönümlük bir yerimiz var. Hedefimiz yılda 12 römorkör yapmak, yani her ay bir römorkör. Ama açıkcası 140 -150 metreye kadar gemi yapacak kapasitemiz var. Hedefimiz büyük. ‘Bugün piyasada iyi talep var, ne kadar kazansak bugün için iyidir’den çok hakikaten geleceğe bakıyoruz. Gelecekte verimli çalışacak tersaneler gibi olmak istiyoruz” dedi.

“Temmuz ayında yoğun üretime geçeceğiz”

Halihazırda tersanede üretime başladıklarının altını çizen Tanju Köse, yoğun bir üretime ise Temmuz ayında geçeceklerini söyledi. “O zamana kadar masa başında hazırlanacağız. Ondan sonra seri üretime geçeceğiz. Türkiye’de kontratı yaparsınız, hemen üretime başlarsınız ya da ertesi ay.”

Yaşanan aksaklıklardan yan sanayiinin ve taşeronların da etkilendiğini sözlerine ekleyen Köse, “Birlikte çalıştığımız taşeronların bize belirttiği sıkıntıların başında da düzenli iş yapamamaları geliyor. Tersanelerin bunu sağlayamaması sürekli aralarında problem yaşanmasına neden oluyor. İyi planlanmadığı için, düzgün iş yükleri sağlanamıyor. Zamanı iyi kullanamıyoruz. Bakıyoruz taahhüt ettiğimiz tarih yaklaşıyor. Bu anda yükleniyoruz işte onlara bir anda diyoruz ki 30 kişi ile çalışan taşerona yarın 100 kişi istiyorum.

O da bir yerlerden toplayıp getiriyor 100 kişi ama o 100 kişi da işi bilen insanlar mı, tartışılır. Yapılması gereken şey o insanlara düzgün bir iş yükü sağlamak, belli bir oranda dolu tutmaya çalışmak. ‘Nasılsa taşeron bana ne!’ diyemezsin, onun zarar etmesi bir şekilde sana döner. Onlar sektörümüzün en önemli taşlarından biridir ve işin yüzde 90’ını yapıyorlar. Planlama sayesinde onlar da mutlu oluyorlar, neyi, ne zaman, ne kadar yapacaklarını biliyorlar. Ben bunları yaşarken çok zorlandım. nsanımızı bu sisteme adapte etmek gerekiyor” diye konuştu.

Gemi inşa yönetiminin çok zor ve karmaşık bir sektör olduğunu sözlerine ekleyen Tanju Köse, “Birbiri ile etkileşimi olan işler çok fazla. Bunu manuel yollarla bir insanın yapması neredeyse imkansız. Bunu yapıyorum diyen bir insana ben inanmıyorum” dedi.

“Tersanelerde planlama departmanı yok”

Genellikle tersanenin çok büyük bölümünde planlama departmanı olmadığının altını çizen Köse, “Proje departmanları yeni yeni oluşmaya başladı. Bu işler biraz da masa başında çalışmayı gerektiriyor. Önceden düşünmek gerekiyor. Planınızı yapacaksınız. Bunun için de masa başında zaman ayırmak zorundasınız. Bir çok tersanede planlama ve proje, üretimin arkasından gider, arkasını toplar.

As build resim demek yapıldığı gibi resmini çizmek demektir. Çiz sonra yap değildir de, yap sonra resmini çiz. Planlama zaten edilgendir bizde biraz reaktiftir, proaktif değildir. Yönlendirmez, yönlendirilir. Başkalarının taleplerini bir yerlere iletir. Ama kontrol onda değildir. Halbuki planlama dediğiniz proaktif olacak planları değerlendirecek. Bunun içinde çok iyi bir tool gerekiyor. Adam diyor ki ‘Siz bunu istemiştiniz ama ben bunu yaptım.’ Çok güzel ama bana bu değil, şu lazım.

Pek çok tersanenin sadece bir planlama mühendisi var. Ben planlama bölümü ve dizayn bölümü kurarak başladım işe. Biz şu anda tersane de kuruyoruz ama o kadroyu çok önemsiyorum. Vinç vs çok önemli değil. Onlar zaten yandaki tersane ile aynı olacak. Oradaki kızak da çok benzer olacak ama farklılığı burada kuracağız. Açıkçası çok fazla da kafa yormuyorum fiziki yatırımlara ama bu sistem bence farkı yaratır.”

Aker Tersanesi üretim müdürünü Türkiye’ye getiriyoruz

IFS Müşteri Yöneticisi Sandra Bahar ise, sistemin Türkiye tersanelerinde yavaş yavaş kabul gördüğünü, Uzmar’ın yanı sıra Soli ve UM Tersanesi’nin de IFS çözümlerini kullanmaya başladığını söyledi: “IFS’in müşterilerine ne sunduğunu daha iyi anlatabilmek için, IFS çözümlerini kullanan AKER Tersanesi Üretim Müdürü’nü Şubat ayı içinde Türkiye’ye getiriyoruz. Düzenleyeceğimiz 2 günlük bir ‘workshop’la müşterilerimiz bilgilendireceğiz.”

Handan KAZANCI - DÜNYA / PERŞEMBE ROTASI

www.DenizHaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim