• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 5 °C

Uzakyol Kaptanı Ramazan Açıkgöz, doktora unvanı aldı

Uzakyol Kaptanı Ramazan Açıkgöz, doktora unvanı aldı
Denizcilik camiasına yeni bir doktoralı akademisyen katıldı. Denizdeki tecrübelerini akademisyenliğe taşıyan Uzakyol Kaptanı Ramazan Açıkgöz, “Türk Balıkçı Gemilerinde İş Emniyeti ve Çalışan Sağlığı” konulu doktora tez çalışmasını başarı ile tamamlayarak doktora unvanı aldı.

Denizdeki tecrübelerini akademisyenliğe taşıyan İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Mülga Denizcilik Yüksek Okulu Güverte Bölümü)1986 mezunu Uzakyol Kaptanı Ramazan Açıkgöz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalında, Prof. Dr. Celal Ateş ve Doç. Dr. Fatih Perçin danışmanlığında yürütülen Türk Balıkçı Gemilerinde İş Emniyeti ve Çalışan Sağlığı (Health, Safety & Environment on Board Turkish Fishing Vessels) konulu doktora tez çalışmasını başarı ile tamamlayarak doktora (PhD) unvanı aldı.

Dr. Müh. Ramazan Açıkgöz, tez çalışmasında balıkçıların çalışma ortamının deniz, göl, ya da akarsu olması, uzun çalışma saatleri, çevresel faktörler, operasyonlar sırasında yaşanan tehlikeler ve yetersiz emniyet önlemleri nedeni ile balıkçı gemileri ve balıkçılık mesleği ciddi kaza ve meslek hastalıkları risklerini de beraberinde getirmekte olduğundan, NACE kod sistemine göre “balıkçılık mesleği” ülkemizde tehlikeli sınıfta yer almasına rağmen balıkçılığın çok tehlikeli bir meslek olduğunu tespit etti.

Dr. Ramazan Açıkgöz çalışmasında, Türkiye’nin önemli balıkçılık merkezi olan İstanbul Bölgesi’nde trol ve gırgır teknelerinde çalışanların sağlık ve güvenlik durumlarının ortaya konması amaçladı.

Bu amaçla, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Batı Karadeniz’in bir bölümünü içerecek şekilde, Kefken, Bağırganlı, Şile, Poyrazköy, Beykoz, Rumeli Feneri, Büyükdere, Selimpaşa ve Silivri balıkçı limanlarında araştırma yürütüldü.

Çalışma ankete dayalı olarak hazırlanmış olup toplamda 41 trol ve büyük ölçekli gırgır teknesinde 397 çalışan üzerinde yürütüldü.

Seçilen bu balıkçı limanları, büyük ölçekli gırgır ve trol teknelerinin bulunduğu alanlar olarak dikkat çekiyor.

İstanbul Bölgesi, Karadeniz ve Marmara Denizi balıkçı teknelerinin bulunduğu merkez konumunda bulunuyor. Bu durum İstanbul balıkçılığını Türkiye’nin önemli bir balıkçılık merkezi yapıyor. Çalışma öncesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Etik Kurul Kararı uyarınca insan araştırması olması nedeniyle gerekli izinler alındı.

Çalışma sonucunda balıkçılara özel basit bir risk analiz matrisi ve “SEÇYÖS” adı ile sağlık, emniyet ve çevrenin korunması merkezli bütünsel bir yönetim ve planlama önerildi.

ramazan-acikgoz_1.jpgramazan-acikgoz_2.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim