• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

'Uzakdoğu'ya imrenerek bakıyoruz, onlar ise bizi hayranlıkla izliyor'

'Uzakdoğu'ya imrenerek bakıyoruz, onlar ise bizi hayranlıkla izliyor'
10. Hamburg İstanbul Denizcilik Buluşmasına katılan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hamburg Marine Grup Başkanı Saruhan Bozyakalı’nın kordinatörlüğünü üstlendiği 10. Hamburg İstanbul Denizcilik Buluşmasına katılan ve konuşma yapan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat KIRAN sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

2008 yılında başlayan ekonmik kriz karşısında Türkiye'nin attığı adımlara değinen Kıran, ''Dünyada yüzlerce tersane kapatılmışken biz krize girdiğimizde 72 tersanemiz vardı, bugün 79 tersanemiz var. Bu yurtışı tarafından özellikle Uzak Doğu gemi inşa sanayisi tarafından öne çıkmış ülkeler tarafından da izleniyor.'' şeklinde konuştu. 

''Siz bu krizde nasıl ayakta durdunuz''

GİSBİR'in ASEF'e olan üyelik sürecinide anlatan Murat Kıran, ''Şöyle ki, şunu gururla söyliyim ASEF denen bir kuruluş var. 9 kurucu üyesi var bugüne kadar başka kimseyi üye almadılar. 9 kurucu üyeden Japonya, Kore, Çin özellikle GİSBİR dışişleri komisyonunun başarısıyla ve GİSBİR’i buraya geçen hafta itibariyle üye yaptık. Ve kısa zamandaki konseyi 5 ülkeye çıkaracaklarını söylediler. Türkiye’yi de içine alacaklar. Ve bu kuruluş her sene değişmeli olarak bir sene bir sene yönetiliyor. Gittiğimizde bize şunu sordular. “Siz bu krizde nasıl ayakta durdunuz” yani biz onlara imrenerek bakarken siz nasıl ayakta duruyorsunuz dediler. Güney Kore, 2015-2016 yılı için tersanelerine 8 milyar dolar bir destek verdi. 2017 içinde 9.6 milyar dolar vereceğini ifade etti.'' dedi. 

''Gemi inşa sanayinin önemi bilinmiyor''

Gemi inşa sanayinin öneminin bazı kesimler tarafından bilinmediğini söyleyen Murat Kıran, ''Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olduğum ilk günden beri baktım ki sektörde ciddi bilgi kirlilikleri var. Ve o günden beri her gün sektör raporu hazırladık, tersane sayılarını çalışan sayılarını çıkarttık. Bugüne geldiğimizde artık bir yerlere oturdu. Bunu niye yaptık? Baktık ki gemi inşa sanayinin önemi bazı kesimler tarafından çok iyi bilinmiyor. Bu bilinci daha iyi anlatabilmek adına biraz rakamsallaştırmak istedik. Tüm sektörler rakamsal olarak birşeyler ortaya koyuyor ama biz koyamıyoruz. Tabi koyamamamızın nedenlerini de öğrendik. Belli yerde kayıtlarımız tutulmuyor devlet tarafından bunları nasıl başarabiliriz. Umuyorum ki bu rapor doğrultusunda özellikle devlet planlama teşkilatının kayıtlarına girebileceğiz.'' sözleriyle devam etti. 

''Önümüzdeki 20 yılda pastadan ne alacağız''

GİSBİR olarak yaptıkları araştırma sonucunda dünyanın önümüzdeki 20 yılda kaç detveyt ton gemiye ihtiyaç duyduğunu ve Türkiye'nin bu pastadan pay almak için üretimini nekadar arttırması gerektiğinin rakamlarını çıkardıklarını söyleyen Murat Kıran, ''Gemi İnşa Sanayisine baktığımızda şunu görüyoruz. Bugün itibariyle işte tahmin edilen hesaplanan 1.8 detveyton bir tonaj var. Önümüzdeki 20 yılı hedeflediğimizde ortalama 50 milyon detveytonun hurdaya veya atıl olacağını düşündüğümüzde bakıyoruz ki 20 senede bir milyar detveyton bir azalma olacak. 2027 yılına geldiğimizde o gün dünya ticaretinde ekonomistlerin hazırladığı raporda ihtiyaç olacak detveyton tonaj 2.2 2.3 milyar detveyton civarlarında... Şimdi bu bir milyarı düştüğümüzde ne oluyor, 800 kalıyor. 2.3 yani 1 buçuk milyar detveyton gemi imalatı önümüzdeki 20 yıl boyunca ama bu sene az olur sonra çoğalır gibi bir ortalamada bir ihtiyaç olacak. 1 buçuk milyar detveyton az değil, çok yüksek bir rakam. Eskiden bunu bin dolar ile çarpıyorduk. Biz Türkiye olarak gemi inşa sanayi olarak idarecelerimiz tarafından da yüzde kaç pasta almak istiyoruz bunu konuşmalıyız. Biz buradan yüzde on istiyorsak bu 1 buçuk milyar detveytondan 150 milyon detveyton gemi yapabilme kabileyetine sahip tersanelere alt yapıya finansmana iş gücüne, insana, ekipmana herşeye ihtiyacımız var. Ona göre kendimizi yapılandırmamız lazım. Yüzde bir istiyorsak başka, yüzde beş istiyorsak başka söylemek istemiyorum ama hiç istemiyorsak bambaşka.'' ifadelerini kullandı. 

''Savunma sanayi krizi atlatmamıza yardımcı oldu''

Savunma sanayinede değinen Murat Kıran; ''Bugün ileri gitmiş ülkelere baktığımızda hepsi neyle övünüyorlar, deniz kuvvetleri... Bugün gururla şunu ifade ediyorum özellikle üyelerimin bireysel çabaları sayesinde ve gururla söylebilirim ki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bireysel aldığı risklerle milgem projesi Türkiye’de gemi inşa sanayicilerine kazandırılarak bugün savunma sanayinde çok iyi bir yere geldik. Ve umuyorum ki daha da ileri hedeflere varacağız. Şöyle ki görüyoruz, bugün yaptığımız işler ortada yeni çıkacak ihaleler ortada biz bunları yapabiliyormuşuz. Ne mutlu bize. İnşallah yerli katkı payı daha yüksek olacak şekilde gelecek gemilerde de başarılara imza atarız. Şunu da ifade etmek istiyorum. Biz gemi inşa sanayi olarak savunma sanayide geldiğimiz noktada 2008’i hatırlayın siparişler durdu, işçi sayılarımız düştü. Benim en çok korkum, sahip olduğumuz o iş gücünü kaybetmekti. Neden 60 binden 12 bine düştük. İşte o zaman savunma sanayine yapılan o işlerin artmasıyla o iş gücünü geri kazanabilme fırsatı yakaladık. Peşine her toplantıda dedik Pazar arayın ve o günden beri bütün her yere üyelerim katıldı. GİSBİR olarak biz birçoğuna öncelik verdik. Pazar arayışımız bizim korkmadığımızı gösterdi.'' ifadelerini kullandı. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim