• BIST 9524.59
  • Altın 2506.507
  • Dolar 32.5875
  • Euro 34.5111
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

'Üsküdar Faciası'nın kurbanları anılıyor

'Üsküdar Faciası'nın kurbanları anılıyor
1 Mart 1958'de , 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten sonra batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, bugün İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de tören düzenlenecek.

İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğu öğrenci 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, bugün İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de düzenlecek törenlerle anılacak.

Anma etkinlikleri kapsamında yarın akşam çekilen bir belgeselin de gösterimi gerçekleştirilecek.

O tarihte İzmit'in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, daha çok vapur yolculuğu ile İzmit'teki liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 Cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00 sıralarında vapura doluştu. Yıllarca İstanbul Boğazı'nda hizmet eden ve oldukça eski olan 'Üsküdar' vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket etti.

DONANMAYA BAĞLI GEMİLER DİNEZDEN İNSAN TOPLADI

Ancak kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki 'Üsküdar', iskeleden ayrıldıktan 5 dakika sonra Derince açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalandı. Dev dalgara kapılan köhne Üsküdar, ikiye ayrıldıktan sonra battı. Faciada denize dökülen ve çouğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.

KAPTAN GEMİYİ TERKETMEDİ

O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terketmediği anlaşılmıştı.

Kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi, daha sonra olaylar nedeniyle gizlice gömüldü. Son iki yıldır, kızı 82 yaşındaki Sevim Can Şal ve Almanya'da yaşayan torunu 53 yaşındaki Nesrin Bilen, Mehmet Aşçı'nın mezarını arıyor.

Bazı fotoğraflardan yola çıkılarak, cenazesinin Gölcük'e bağlı Örcün Köyü Camii yanındaki mezarlığa gömüldüğü iddialarının ortaya atılması üzerine mahkeme kararıyla buradaki bazı mezarlar açıldı. Ancak kemiklerin DNA örneklerinin kızından alınan örneklerle örtüşmediği anlaşıldı.

İZMİT, GÖLCÜK VE KARAMÜRSEL'DE TÖREN

'Üsküdar Faciası'nın kurbanları için yarın İzmit Lisesi'nde, İzmit Vapur İskelesi önünde, Gölcük ve Karamürsel ilçelerindeki Üsküdar Şehitliği'nde anma törenleri düzenlenecek. İzmit'teki törenlerde denize şehitler için çelenk de bırakılacak.

BELGESEL GÖSTERİMİ

 

400 kişinin hayatını kaybettiği "Üsküdar Vapur Faciasını" anlatan "72 numaralı Üsküdar" belgeseli, bugün izleyicilerle buluşacak. İzmit Körfezi'nde 55 yıl önce yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği "Üsküdar Vapur Faciasını" anlatan "72 numaralı Üsküdar" belgeseli, 1 Mart'ta Kocaeli'de düzenlenecek galayla izleyicilerle buluşacak.

1 Mart 1958'de yaşanan deniz faciasını konu alan olayın belgesel filmini yöneten Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Berk Erözer, "72 Numaralı Üsküdar" ismiyle hazırlanan belgesel film çekiminin 9 ay sürdüğünü belirterek, belgeseli çekmeye bir vapur seyahati sırasında karar verdiğini kaydetti.

Belgesel çekimi için yaşanan facia hakkında yakınlarından bilgi aldığını ifade eden Erözer, belgesel çekimi için yaklaşık 100 kişiyle görüşüldüğünü ve 10 kişiyle röportaj yapıldığını kaydetti.

Ergözer, röportaj yapılanların arasında vapurdan sağ kurtulan kamarot, eşini ve çocuklarını kaybedip kendi sağ çıkan anne, vapurdan sağ çıkan öğrenci, kurtarma çalışmalarına katılan denizaltı astsubayı, ölen öğrencilerin cesetlerini teşhis eden öğretmenleri, vapur kaptanının kızı ve faciaya tanık olan İzmitlilerin bulunduğunu anlattı.

Belgesel çekimine destek bulamadığı için sürekli para biriktirip bir şeyler yapmaya çalıştığını dile getiren Ergözer, "Afyon'a gidip Üsküdar Vapuru'nun kamarotunu buldum. Kendisi vapurda çalışanlardan hayatta olan son kişi. Vapuru en iyi bilenlerden biri olduğu için onunla uzun bir röportaj yaptık. Belgesel, bu faciadan sağ kurtulanları ilk defa bir araya topladı. Bu anlamla da önemli bir proje" diye konuştu.

Erözer, "72 Numaralı Üsküdar" belgeselinin galasının bugün (1 Mart Cuma günü Kocaeli'de) yapılacağını dile getirerek, "Üsküdar Vapur Faciası'nda kızını ve eşini kaybedip faciadan sağ kurtulan Ceyhan Dinçer de sağlık problemi olmadığı takdirde galamıza katılacak. Bunun dışında "72 Numaralı Üsküdar" belgeselinin seslendirmesini yapan Ragıp Savaş ve çalışma arkadaşlarımız aramız da olacak" ifadelerini kullandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
nuri toksoylu
05 Mart 2013 Salı 13:41
Palet
Üsküdar Vapuru ikiye bölündü diye yazıda geçiyor.Böyle bir şey yok.Vapur çıkarıldıktan sonra hurdası İstanbul Balat kıyısına getirildi orada gördük.
46.196.231.226
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim