• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Üniversiteli balıklar akvaryumları süslüyor

Üniversiteli balıklar akvaryumları süslüyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne bağlı Dr. Nazmi Tekelioğlu Tatlı Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda farkı türlerde yılda 200 bin adet akvaryum balığı üretiliyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne bağlı Dr. Nazmi Tekelioğlu Tatlı Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda farkı türlerde yılda 200 bin adet akvaryum balığı üretiliyor.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yanar, akvaryum balıkçılığı sektöründeki ticaret hacminin sanılandan daha büyük olduğunu söyledi.

Sektörün dünyada yılda 9 milyar dolar, Türkiye'de ise 10 milyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Yanar, bunun da 25-30 milyon adet balığa tekabül ettiğini ifade etti.

Sektörün Türkiye'de son yıllarda hızlı bir şekilde geliştiğini ve önemli bir iş kolu durumuna geldiğini anlatan Yanar, "Üniversitedeki tesislerimizde araştırmalarımızın yanı sıra akvaryum balığı da üretiyoruz. Böylece hem öğrencilerimize eğitim ve araştırma olanağı sunuyor, hem de üretilen balıkları satışa sunarak döner sermayeye katkıda bulunuyoruz" dedi.

Tesislerdeki havuzlarda çeşitli türlerde akvaryum balıkları ürettiklerini anlatan Yanar, şunları kaydetti:

"Tesislerimizde yılda 150-200 bin akvaryum balığı üretiyoruz. Bu rakam ile Türkiye'deki 19 su ürünleri fakültesi arasında akvaryum balığı üretiminde ilk sırada yer alıyoruz. Ayrıca özel sektör ve diğer devlet işletmeleri içinde de ilk 3'teyiz. Yılda ürettiğimiz 150-200 bin civarındaki akvaryum balıkların büyük çoğunluğunu Japon balıkları oluşturuyor. Bunu sırasıyla koi, lepistes, yunus ve sarı prenses balık türleri izliyor. Balık üretimi ile hem döner sermayeye katkıda bulunup, hem de yöre yetiştiricilerine model oluyoruz. Ayrıca akvaryum balığı üretmek isteyen işletmelere de yardımcı oluyor, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz."

-"Yerli balık türleri, ithal balıklara göre daha sağlıklı"

Yanar, Akdeniz ve Eğe Bölgeleri'nin kıyıya yakın kesimlerinin yarı ılıman iklim özelliğinde olmasının akvaryum balığı yetiştiriciliği için önemli bir potansiyel oluşturduğunu, ancak buna rağmen Uzakdoğu ülkelerinden akvaryum balığı ithal edildiğini söyledi.

İthal edilen akvaryum balıklarının çeşitli nedenlerden dolayı bazı hastalıklar taşıyabileceğini ifade eden Yanar, "Yerli balık türleri, ithal balıklara göre daha sağlıklı" dedi.

Vatandaşlara, akvaryum balığı alırken dikkat etmeleri gereken hususları da anlatan Yanar, şu bilgileri verdi:

"Balık alırken, balığın genel görünümüne, rengine, biçimine, hareketlerine, davranışlarına bakılması gerekiyor. Bunun dışında akvaryuma gerektiğinden fazla yem atılmaması da önemli. Fazla yem atıldığında su kalitesi bozulacağı için hastalık oluşabilir. Ayrıca akvaryumdaki balıkların türsel olarak birbiriyle uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir de balıkların miktarı önemli. Örneğin 100 litrelik bir akvaryuma en fazla 100 gram kadar bir balık stoklanması gerekiyor. Yanı balığın bir tanesi 5 gram ise en fazla 20 adet konulabilir. Son olarak da akvaryum suyunun 2 haftada bir yüzde 50'si değiştirilmesi gerekir."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim