• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Uluslararası None Governmental Organization (NGO) heyeti, Aliağa'da

Uluslararası None Governmental Organization (NGO) heyeti, Aliağa'da
Uluslararası None Governmental Organization (NGO) heyeti, İzmir’in Aliağa İlçesindeki Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinde incelemelerde bulundu.

Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya ülkelerine mensup temsilcilerin aralarında bulunduğu None Governmental Organization (NGO) heyeti, Gemi Geri Dönüşüm sektöründe Türkiye´nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa’da faaliyet gösteren firmaları yerinde inceledi.

Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren None Governmental Organization (NGO) heyetine kapılarını açan gemi geri dönüşüm sanayicileri, faaliyet alanları, kapasiteleri ve çalışmaları hakkında NGO üyelerine bilgi verdi. Ingvild Jenssen ve Patrizia Heidegger öncülüğünde 18 kişiden oluşan heyet, ilk olarak Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünü tek çatı altında toplayan ‘Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti.

GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri, uluslararası heyeti dernek toplantı salonu’nda ağırladı. Başkan Adem Şimşek, konuklara yönelik kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, gemi geri dönüşüm sektörünün gelişimine katkıda bulunacak her kuruma kapılarını her zaman açık olduğunu söyledi.

Daha sonra uluslararası heyete barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, gemi geri dönüşüm tesislerinin işleyişi, ekipmanları, çalışanların güvenliğine yönelik alınan tedbirler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler, uygulanan atık yönetimi, ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra tesislere getirilen gemilerin hangi şartlarda ve nasıl geri dönüştürüldüğü, ilk defa 1976 yılında bakanlar kurulu kararı ile kurulan tesislerin 1976’dan bugüne geldiği noktayı ve sektörün gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında brifing verdi.

NGO heyetinin sorularını samimiyetle yanıtlayan Çeviker, Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin sahip olduğu çevre yatırımlarına, sektörün milli ekonomiye ve işsizliğe olan katkısına da dikkat çekti. Toplantı sonrası tesisleri yerinde inceleyen heyet, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Ellerindeki cep telefonları, kameraları ve fotoğraf makineleri ile tesisleri görüntüleyen NGO heyeti, Türk gemi geri dönüşüm sektörünün diğer gemi dönüşüm yapan ülkelere göre çok daha şeffaf bir politika izlediğini belirterek, kapılarını kendilerine açan gemi geri dönüşüm sanayicilerine teşekkür etti.

Ziyaret sonrasında gazetecilere konuşan GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Gemi geri dönüşüm sektörüne sahip olan ülkelerde görev yapan akademisyenlerin bir araya gelmesi sonucu kurulan None Governmental Organization’un (NGO) gemi geri dönüşüm faaliyetlerinde çevre ve iş sağlığına uyumlu olarak yapılması adına önerilerde ve yetkili makamlar nezdinde girişimlerde bulunan uluslararası bir platform olduğunu söyledi.

Platformun Türk gemi geri dönüşümündeki faaliyet ve uygulamaları çok yakından takip ettiğini belirten Şimşek, GLOBAL SPIRIT isimli RO-RO gemisinin 2014 yılında geri dönüşümü yapılmak üzere Hindistan’a gönderildiğini, ancak NGO’nun Avrupa Birliği Çevre komisyonu nezdinde yaptığı girişimler neticesinde söz konusu geminin Hindistan’da geri dönüşümüne izin verilmediğini, Hindistan’da ki tesislerin işçi ve çevre sağlığına uygun olmadığı gerekçesiyle söz konusu geminin Türkiye’ye gönderildiğini ve Aliağa’da geri dönüşüme kazandırıldığını hatırlattı.

Gemi Geri Dönüşüm tesislerine son dönemde 10 milyon TL’lik çevre korumaya yönelik yatırımlar yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, “Biz Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak dünya genelinde gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülkeyiz. Bu girişim sektörümüzün çevre konusunda ne kadar duyarlı olduğunun en somut göstergesidir. Sektör olarak gerek üretimde, gerek işleyişte, gerekse de sosyal sorumluluk noktasında dünya lideri konumundayız. Ancak diğer dünya ülkelerine göre çok daha önde olmamız bizim gelişmede son noktaya geldiğimiz anlamına gelmez. Çünkü bizim yegane amacımız hemen her alanda kusursuz bir sektör olmaktır. Bunun içindir ki; dış dünyaya hiçbir zaman kapılarımızı kapatmıyoruz. Aksine eleştiri ve tavsiyeleri dikkate alıyoruz. Nasıl daha mükemmel olabiliriz sorusunu sürekli olarak irdeliyoruz. NGO gibi platformları özellikle kendimiz davet ediyor ve sektörümüzü yerin de incelemelerini talep ediyoruz. Bugünde sektörümüz adına çok faydalı bir toplantıya ev sahipliği yaptık, konuklarımızla birlikte sektörümüzü masaya yatırdık, faaliyetlerimizin daha da iyileştirilmesi konusunda kararlılığımızı paylaştık ve uzman konuklarımızın önerilerini dinledik” diye konuştu.

aliaga-004.jpg

aliaga1-003.jpg

aliaga2-001.jpg

aliaga3-001.jpg

aliaga4.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim