• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ulla’da çalışmalar yeniden başladı

Ulla’da çalışmalar yeniden başladı
İskenderun Körfezi’nde batan ve çıkartılması uluslararası görüşmeler sonunda kararlaştırılan M/V Ulla gemisindeki toksin yükün boşaltılmasına yeniden başlandı.
ULLA'DA ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADIEylül 2004 tarihinde İskenderun Körfezi’nde batan ve çıkartılması uluslararası görüşmeler sonunda kararlaştırılan M/V Ulla gemisinin 2200 tonluk toksik yükün boşaltılmasına hafta sonunda yeniden başlandı.Yük çıkartma çalışmaları, Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi bir milyon dolarlık teklifi ile kazanan Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş. adına, İstanbul merkezli Çeltikoğlu firması tarafından yapılıyor. Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı ise, İspanya’dan Cezayir’e götürülmek üzere çıkartılan ve İskenderun’da sulama gömülen 2200 ton toksik yükün, atığın sahibi LaFarge firması tarafından yeniden kullanılacağını iddia etti.İskenderun’a getirilen biri 10 ton, diğeri 9.5 tonluk iki ayrı çapa, iki şamandıra, dev zincirle ile güçlü kompresör bağlantı malzemelerinin tamamlanmasıyla yük çıkartılmaya başlandı.

İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, daha önce kent açıklarındaki batık noktasına demir atan 5.860 ton taşıma kapasiteli Venüs ile 4.836 ton taşıma kapasiteli Mercury adlı gemilerin yetersiz oması üzerine, kente gönderilen 70 bin ton taşıma kapasiteli Liberya bandıralı Amorito Monsovua adlı gemiyle toksik yükün çıkartma işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Horozoğlu, çıkartılacak 2200 ton toksik yükün kısa zamanda geldiği İspanya’ya geri gönderileceğini ifade etti.

Yük çıkartma çalışmaları, Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi bir milyon dolarlık teklifi ile kazanan Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş. adına, İstanbul merkezli Çeltikoğlu firması tarafından yapılıyor.

Çeltikoğlu firması, uzmanları ile birlikte İskenderun’a gönderdiği Çeltikoğlu IV adlı teknesi ile bir süredir bölgede çalışmalarını yürütüyor.


‘ATIK YENİDEN KULLANILACAK’
Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, İspanya’dan Cezayir’e götürülmek üzere çıkartılan ve İskenderun’da sulama gömülen 2200 ton toksik yükün, atığın sahibi LaFarge firması tarafından yeniden kullanılacağını söyledi.

Dökmecibaşı, Greenpeace’nin Madrid Ofisi’ne dayanarak verdiği bilgiye göre, Ulla gemisinin batık toksik atığının çıkarılmasının sorumluluğunu üstlenen LaFarge, sözkonusu toksik atıkları İspanya’da inşaat çimentosu olarak kullanacak.

LaFarge’ın, yükün deniz altından gemiye pompalama işleminin bitmesi ile atığın Barselona’ya götürüp kurutulacağı ve daha sonra Sagunto’ya (Valencia) naklederek sahibi olduğu bir çimento fabrikasında kullanacağı belirtildi.


‘ALTERNATİF TEKNOLOJİLERE GEÇİŞ HIZLANDIRILMALI’
İspanya Çevre Bakanlığı’nın, küllerin toksik atık içermediğini iddia ettiğini vurgulayan Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Kampanya sorumlusu Dökmecibaşı, İspanya’nın toksik atık içeren külleri geri kabul etmesinin olumlu bir adım olduğunu, ancak kendi ülkesinde bu atık toksik değilmiş gibi davranmasının anlaşılamaz olduğunu söyledi.

Banu Dökmecibaşı, “Beş yıllık bu skandaldan öğrenmemiz gereken, bu tür skandalların önünün kesilmesi için alınabilecek en kökten önlemin dünyada alternatif temiz üretim teknolojilerine geçiş sürecinin hızlandırılmasıdır” dedi.
Kaynak:NTVMSNBCDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim