• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ukrayna limanlarında bekleyen Türk sahipli gemilerin 10 gün içerisinde Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor

Ukrayna limanlarında bekleyen Türk sahipli gemilerin 10 gün içerisinde Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı ve Tahıl Koridoru Koordinatörü Yusuf Karakaş, Ukrayna limanlarında süren çatışmalar nedeniyle bölgede bekleyen Türk sahipli gemilerin 5-10 gün içerisinde Türkiye’ye getirilmesi beklendiğini ifade etti.

Karakaş, KKTC’de Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nde “Tahıl Piyasalarında Taşımacılık” oturumunda konuştu.

Karakaş, Rusya-Ukrayna krizi öncesinde bu iki ülkenin de tahıl ihracatçıları konumunda olduğunu anımsatarak, “Savaştan önce ayçiçek yağı ithalatımızın yüzde 75’i Rusya’dan, yüzde 3’ü Ukrayna’dan gerçekleştirildi. Buğday ithalatımızın da yüzde 65’ini Rusya’dan, yüzde 10’unu Ukrayna’dan alıyorduk. Bu iki ülke bizim için de tahılın ithal edilmesi konusunda önemli ülkeler. Saf dışı kalsalar alternatifleri Kanada, Arjantin gibi uzak ülkeler olacak, bu durumda lojistik maliyetler de artacaktır” dedi.

Yüzde 50’si Mısır

Karakaş, bugüne kadar tahıl koridorunda 953 gemiyle 30.3 milyon ton tahıl taşındığını söyleyerek, taşınan tahılların yüzde 50’sinin mısır, yüzde 27’sinin buğday, yüzde 6’sının da ayçiçek küspesi olduğunu belirtti. Tahıl koridorunun özellikle dünyanın yoksul ülkeleri için ciddi bir anlam ifade ettiğini dile getiren Karakaş, “Bu süreç devreye girmeseydi ciddi bir gıda krizi ve bazı bölgelerde açlık yaşanabilirdi. Amerikalı bir yetkilinin verdiği beyanata göre, taşınan tahıl miktarı 16 milyar 800 milyon adet ekmeğe denk geliyor” diye konuştu. Koridordan yüzde 23’lük oranla en çok Çin’e ürün sevkiyatı gerçekleştiği bilgisini veren Karakaş, “Yüzde 18 ile İspanya’ya ardından yüzde 11.87 ile Türkiye’ye sevkiyat gerçekleştirildi. Türkiye’ye toplam 222 gemi ulaştı, 420 gemi de Türkiye çıkışlı olarak tahıl koridorunu kullandı” dedi.

Ukrayna’daki Gemiler

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında bölgede mahsur kalan 411 TIR’ın Türkiye’ye tahliyesini gerçekleştirdiklerini anlatan Karakaş, “Savaşın ilk anlarında Rusya ve Ukrayna limanlarında 53 gemimiz vardı. 41 geminin farklı zamanlarda Türkiye’ye ulaşmasını sağladık. Kalan gemilerin Türkiye’ye intikali konusunda gerekli planlamaları yaptık” ifadelerini kullandı.
Ukrayna limanlarında süren çatışmalar nedeniyle Türk sahipli gemiler halihazırda bölgede beklerken, edinilen bilgiye göre gemilerin durumu Ticaret Bakanlığı ve Müşterek Komuta Merkezi tarafından sürekli takip ediliyor. Söz konusu gemilerin önümüzdeki 5-10 gün içerisinde Türkiye’ye getirilmesi bekleniyor.

Mayıs Verimsiz Geçti

Türkiye’nin diplomatik çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorunda bu yılın ocak ayında 3 milyon ton, şubatta 3.3 milyon ton, martta 2.9 milyon ton, nisanda 2.7 milyon ton, mayıs ayında (15 Mayıs’a kadar) ise 973 bin ton tahıl taşındı. Tahıl koridorundan bugüne kadar en fazla faydalanan ülkeler ise sırasıyla 7 milyon ton ile Çin, 5.4 milyon ton ile İspanya, 3.1 milyon ton ile Türkiye, 2 milyon ton ile İtalya, 1.8 milyon ton ile Hollanda, 1.3 milyon ton ile Mısır oldu. (Milliyet Gazetesi)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim