• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Ukrayna, deniz trafiğini riske atacak davranışlar sergiledi

Ukrayna, deniz trafiğini riske atacak davranışlar sergiledi
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kerç Boğazı’nda yaşananların tehlikeli bir provokasyon olduğunu söyledi. Rusya'yla yaşanan gerilimin ardından Ukrayna lideri Pyotr Poroşenko, sıkıyönetim ilan edilmesini öngören karanameyi imzaladı.

Ukrayna gemilerinin Rusya’nın sınırlarını ihlal ederek Kerç Boğazı'na doğru ilerlemesinin çok tehlikeli bir provokasyon olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili ciddi bir soruşturma gerektiğini belirtti.

Gazetecilere konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'nın Karadeniz'deki eylemlerini "Çok tehlikeli bir provokasyon sözkonusu. Bu konu elbette özel dikkat ve soruşturma gerektiriyor" diye değerlendirdi.

‘PUTİN’İN KERÇ’TE OLANLARLA İLGİLİ BİLGİSİ VAR’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kerç Boğazı'nda olanlarla ilgili bütün bilgileri aldığını söyleyen Peskov, şu vurguyu yaptı: "Ciddi bir provokasyon var, bu nedenle Putin bütün bilgileri alıyor."

Ukrayna'ya ait 3 gemi dün Kerç Köprüsü'ne doğru ilerlemişti. Bölgeye savaş uçaklarını gönderen Rusya, daha sonra Ukrayna'nın sözkonusu 3 gemisini alıkoymuştu.

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİNE PUTİN'DEN İLK KARAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna gemilerinin Rus karasularına girerek sınır ihlali yapması yüzünden Kerç Boğazı bölgesinde yaşanan gerilim nedeniyle güvenlik konseyini toplamayı planlamadığı belirtildi.

Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi'nde Rusya kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla Ukrayna savaş gemilerine müdahale ettiği bildirilmiş, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) teknesinden Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilere ateş açıldığı açıklanmıştı.

Ukrayna gemilerinin Rusya’nın sınırlarını ihlal ederek Kerç Boğazı'na doğru ilerlemesinin çok tehlikeli bir provokasyon olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili ciddi bir soruşturma gerektiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kerç Boğazı’nda Ukrayna ile yaşanan gerginlik nedeniyle Rusya’ya uygulanabilecek yaptırımlardan ötürü endişe duymadıklarını belirtti.

Lavrov, "Yaşanan olayların, Ukrayna üst yönetimi tarafından doğrudan verilen emirle uygulanmış bir provokasyon olduğu çok açık. Ukrayna tarafı bu eylemi planlarken ABD ve Avrupa’dan bazı kazançlar sağlamayı umuyorlardı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna gemilerinin Rusya sınırında tahrik edici davranışlarda bulunduğunu öne süren Lavrov, "Ukrayna gemileri, Azak Denizi ve Karadeniz’deki normal deniz trafiğini riske atacak davranışlar sergiledi. Seçimler öncesinde siyasi skor peşinde koşanların sakinleştirilmesi için Batı'ya çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Karadeniz'de yaşanan Rusya-Ukrayna gerginliğinin ardından açıklama yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın kendisini savunma hakkı olduğunu, dünyanın resmi açıklamalarla kendini kısıtlamaması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda, Rusya, Ukrayna donanmasının üç gemisinin sınır ihlali yapması yüzünden Kerç Boğazı'nda yaşana gerilim nedeniyle Ukrayna maslahatgüzarını Dışişleri'ne çağırdı.

“KİEV YÖNETİMİ, KERÇ PROVOKASYONUYLA SEÇİMLERİ ERTELEMEYE ÇALIŞIYOR”

Rus uzman Eduard Popov, Kerç Boğazı'ndaki provokasyonun Ukrayna'daki devlet başkanlığı seçimlerinin ileri bir tarihe alınması için suni olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Sputnik'e konuşan Rus uzman Eduard Popov, Kerç Boğazı'ndaki provokasyonun suni olarak gerçekleştirildiğini ve 31 Mart 2019'da yapılacak seçimleri ileri tarihe almak isteyen Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

“POROŞENKO'NUN OY ORANI ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE”

Popov, "Azak Denizi'ndeki olay, sıfırdan yaratıldı ve suni nitelikte. Ukrayna, seçimleri engellemek ve bir süreliğine ertelemek için gerilimi bilinçli olarak tırmandırıyor. Zira Poroşenko'nun oy oranı şu anda çok düşük ve Rusya'yı Ukrayna topraklarına askerlerini sokması için kışkırtmaya çalışıyor" dedi.

Popov, Ukrayna parlamentosunun (Yüksek Rada) sıkıyönetim ilan etmesi halinde Poroşenko'nun Azak Denizi'nin yanı sıra Donbass'ta da gerilimi tırmandıracağının altını çizdi.

SIKIYÖNETİM YASASI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu arada Yüksek Rada'da TSİ 17.00'de görüşülmesi beklenen sıkıyönetim yasa tasarısı, Ukrayna'da seçimlerin ve kitlesel eylemlerin yasaklanmasını öngörüyor.

Yasaya göre sıkıyönetim süresi boyunca devlet başkanlığı, Yüksek Rada seçimleri ve yerel seçimler yapılamayacak, grev, miting, eylem düzenlenemeyecek, referanduma gidilemeyecek ve Anayasa'da değişiklik yapılamayacak.

Ayrıca devlet başkanı, Yüksek Rada ve bakanlar kurulunun yetkilerine kısıtlama getirilemeyecek.

Devlet başkanının görev süresinin sona ermesi halinde, yetkileri, sıkıyönetimin iptalinden sonra yapılacak seçimlerde yeni devlet başkanı seçilene kadar geçerli olacak.

Ukrayna devlet başkanının kararıyla askeri durumun söz konusu olduğu bölgelerde geçici devlet makamları, askeri idareler kurulabilecek.

UKRAYNA'DA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLMESİ KARARINA ONAY

Öte yandan Ukrayna'nın Rus karasularına girmesi nedeniyle Rusya'yla yaşanan gerilimin ardından, Ukrayna lideri Pyotr Poroşenko ülkesinde sıkıyönetim ilan edilmesini öngören karanameyi imzaladı.

Rusya ile Kerç Boğazı bölgesinde yaşanan gerilimin ardından Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin (SNBO) ülkede sıkıyönetim ilan edilmesine ilişkin kararı, Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından onaylandı.

Poroşenko'nun imzaladığı kararnameye göre, bugün Ukrayna saati ile 15.00'te (TSİ 16.00) başlayan sıkıyönetim, 25 Ocak 2019'a kadar geçerli olacak.

Ukrayna lideri imzaladığı kararnameyle ayrıca, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nı kısmi seferberlik için gereken önlemleri almakla görevlendirdi.

Ayrıca SNBO, karşı istihbarat ve terörle mücadele çalışmalarını güçlendirmekle görevlendirilirken, sıkıyönetim uygulamasının, Ukrayna parlamentosu Verhovna Rada'da onaylanması ardından yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim