• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Ukrayna boğazlardan geçiş izni istiyor

Ukrayna boğazlardan geçiş izni istiyor
Ukrayna, Katar'dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithal etmeyi planlıyor. Fakat bunun gerçekleşmesi, Türkiye'nin Boğazlar'dan geçiş izni vermesine bağlı...

Ukrayna, kaynak çeşitliliğine gitmek için Katar'dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithal etmeyi planlıyor. Enerjide Rus doğalgazına bağımlı olan Ukrayna, kaynak çeşitliliğine gitmek için Katar'dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithal etmeyi planlıyor. Fakat bunun gerçekleşmesi, Türkiye'nin Boğazlar'dan geçiş izni vermesine bağlı. Ukrayna, 2006 ve 2009 yıllarında, Rusya ile iki büyük doğalgaz krizi yaşamış ve bu krizler, Avrupa ve Türkiye'yi de yakından etkilemişti.

2009'da, dönemin Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko, Rusya ile yeni bir doğalgaz anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Ukrayna'nın Türkmenistan'dan doğalgaz alımının da durmasına neden olarak Rusya'yı, Ukrayna'nın tek doğalgaz tedarikçisi haline getirdi.

Ukrayna'nın Rusya'dan aldığı doğalgazın bin metreküpünün fiyatı, bu yılın başından itibaren 430 doları buldu. Rus doğalgazına Avrupa'daki en yüksek ücreti ödeyen Ukrayna yönetimi, Rusya ile anlaşmaya çalıştı. Fakat Kremlin, doğalgaz fiyatında indirimin, ancak Ukrayna'nın Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından kurulan Gümrük Birliği'ne girmesi durumunda mümkün olabileceğini bildirdi.

Ukrayna, kaynak çeşitlendirmeye çalışıyor

Ukrayna, kaya gazı elde etmek için, Royal Dutch Shell firmasıyla, 10 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Fakat anlaşmanın ertesi günü Gazprom, Ukrayna'nın 7 milyar dolar borcunun olduğunu bildirdi. Öte yandan, Ukrayna'nın kaya gazından yararlanabilmesinin ancak ilerleyen yıllarda mümkün olabileceği belirtiliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, geçtiğimiz günlerde Türkmenistan'a düzenlediği ziyarette, Türkmen gazının yeniden alınmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Fakat, Enerji Bakanı Eduard Stavitski'nin de belirttiği üzere, Ukrayna'nın Türkmenistan'dan doğalgaz ithal edebilmesi için, Rusya'dan transit geçiş izni alması gerekecek. Bu çerçevede, Ukrayna'nın sıvılaştırılmış doğalgaz ithal etme projesi, önem kazanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz eylül ayında Kiev'e resmi bir ziyaret düzenlemişti. Ukraynalı diplomatik çevreler açısından bu ziyaretin en önemli yanı, Türk tarafının, Boğazlar'dan Ukrayna'ya ayda 8 LNG tankerinin geçişi konusunda izin verme vaadinde bulunmasıydı. Ancak, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, geçtiğimiz ay verdiği bir demeçte, Türkiye'nin Boğazlar'dan LNG tankerlerinin geçişine olumlu yaklaşmadığını söyledi.

Ukrayna, Türkiye'yi ikna eder mi?

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergey Korsunski ise, önceki gün Ukrayna'nın Zerkalo Nidyeli gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin bu konudaki çekincesinin Rusya'dan değil, Boğazlar'ın güvenliğiyle ilgili endişelerden kaynaklandığını söyledi. Korsunski, Ukrayna'nın Türk tarafının endişelerini anladığını, fakat Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi gereğince, ticaret gemilerine geçiş izni vermesi gerektiğini söylüyor. Korsunski, diğer taraftan, Boğazlar'dan geçen petrol ve LPG tankerlerinin, LNG tankerlerinden daha az tehlikeli olmadığını savunuyor.

Türkiye'nin Saroz Körfezi'ne inşa edilecek LNG terminaliyle Ukrayna'nın ihtiyacını karşılama teklifi getirdiğine değinen Büyükelçi Korsunski, Ukrayna'nın bu projeye katılmaya istekli olduğunu belirttikten sonra "Fakat, biz bu zamana kadar, Türk tarafından sadece teorik açıklamalar duyduk. Bu proje kim tarafından, ne zaman ve hangi parayla yapılacak, bunun bilinmesi lazım. Biz, kaderimizi başkalarının insafına bırakamayız. Ayrıca, Türkiye'nin bu projesiyle Ukrayna'nın projesi arasında bir bağlantının olduğunu zannetmiyorum" diyor.

Diğer taraftan, görüşlerine başvurduğumuz Ukrayna'nın önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanlarından Prof. Dr. İhor Todorov, şunları söylüyor: "Ukrayna'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltacak sıvılaştırılmış doğalgaz ithali projesi, Türkiye'nin ikna edilebilmesine bağlı. Fakat Ukrayna, Türkiye'ye uluslararası alanda etki edebilecek güçte değil. Bu durumda, iki ülke liderleri arasındaki dostluğa ve iki ülkenin tarihsel yakınlığına umut bağlamaktan başka yapacak pek bir şey kalmıyor, maalesef".

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Erkan Gunestutar
20 Şubat 2013 Çarşamba 11:22
Bogazlar dan LNG gemisi gecisleri
Sayin Mehmet Yazici ve Refik Akdogan Agabey,

LNG gemilerinin Bogaz gecisleri konusunda Ulastirma Bakanligi Kiyi Emniyetinin bir calisma yaptigini saniyorum. Boylari 300 metrenin altinda kalan LNG gemileri son 24 yildir Canakkale Bogazindan gecip Marmara Ereglisi terminaline gelmektedir. Sorum Istanbul Bogazinda dir. Bu konuda bir simulasyon calismasi da yapilabilir. (Ben Qatar RasGas da calisirken Aliaga EgeGaz terminaline yanasma calismasini Izmir 09 Eylul Universitesinde yaptirmis idik)
Sonucu itibari ile LNG gemileri Istanbul Bogazinda mevcut trafige fevkalade engel olabileceklerinden ve yukun tabiati geregi (Boil off) beklemeden oturu ticari kayba ugrama durumunda kalacaklarindan oturu, Turkiye Bogazlar disinda Karadeniz de sahili bulunan ulkelerin ihtiyacini karsilayabilecek sekilde projeler uretmelidir. Benim yetkililere teklifim FSRU (Floating Storage Regasification Unit) teknolojilerinden yararlanip hem ihtiyaci "guvenli ve cevreci bir sekilde" karsilamak hem de ulkemisin LNG de bolgesel bir "Hub" olmasinin temelini atmalidir.

Saygilarimla,

Erkan Gunestutar
78.185.156.126
Mehmet Yapıcı
20 Şubat 2013 Çarşamba 10:28
LNG gemileri
Refik bey gibi bende anlam verememiştim habere. Erkan beyin yorumu haber anlaşılır oldu. İskenderun Körfezine gelen LPG gemilerinde bir çok kez tahliye operasyonunda bulundum. Yaklaşık 5-6 gün sürüyordu,
290 m LPG tankerinin tahliyesi. Aynı zamanda Ham petrol gemilerinin tahliyesine de refakat ettim bir çok kez. LPG Gemide kaldığımda, kaptana sorardım patlarsa ne oluruz diye. Parcalarımız 40 km çapında bir alana dağılır cevabı alırdım.
Bence bu boyda bir sıvı gaz gemisinin boğazdan geçmesi, İstanbulu savunmasız bırakır. Buna çözüm olarak Marmara denizine bir boru hattı döşenirse, bir ucu Bozcaada, diğer ucu Kemerburgaz , bu iş güvenle yapılabilir. Zaten hükümette çok istekli ve becerikli boyle kanal açma, boru hattı döşemelerde.
Not: Haberdeki fotografı ben çektim. :)
78.172.245.74
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
20 Şubat 2013 Çarşamba 09:44
Boğazlardan tanker geçişleri
Teşekkürler Erkan Güneştutar. İdarenin cesaretini tebrik ederim. Demek ki gerekçesi kuvvetli olunca kimse bir şey demiyor. Böyle gemiler geçerken kılavuz kaptana ilaveten(hatta iki kılavuz kaptan da olabilir)başlarına halat veren en az on bin beygir gücünde bir romorkör, bordalarına da eskort(en az beş binlik) iki romorkör verilmeliidir, ama geçiş adedi kısıtlanmamalıdır. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
176.240.115.27
halil yıldız
20 Şubat 2013 Çarşamba 02:37
boğazlardan geçiş
arkadaşlar mevzuatı falan bildiğim yok neden bütün dünyada boğaz yada kanal geçişlerinden o ülkeler para kazanırken biz kazanamıyoruz herkes elini kolunu sallaya sallaya boğazlardan geçiyor Boğazlar Sözleşmesini fesh etmenin yada geçersiz kılmanın bir yolu yokmu bu iş acayip bir şekilde sinirlerimi bozuyor ne yapılması gerekiyorsa yapalım bu işi temizleyelim diyorum
85.96.63.215
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim