• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Üçlü görüşmeden ABD rahatsız

Üçlü görüşmeden ABD rahatsız
Rusya Başkanı Putin, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Pırvanov ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis arasında Atina'da başlayan boru hattı pazarlığından ABD endişe duyuyor.
Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir araya gelen Rus, Bulgar ve Yunan liderler üç ülkeyi birbirine bağlayacak yeni bir boru hattı anlaşmasına son noktayı koymayı umuyor.

Plan, Rus petrolünün naklini kolaylaştırmayı, yani İstanbul Boğazı'nın sıkışık trafiğini aşmayı öngörüyor.

Rus tankerlerinin Bulgaristan'ın Burgaz limanında boşaltacağı petrol, boru hattıyla Yunanistan'ın Dedeağaç limanına aktarılacak ve buradan da Akdeniz'e açılacak.

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz limanı ile Yunanistan'ın kuzeyindeki Dedeağaç limanını bir boru hattıyla birleştirme planının 13 yıllık geçmişi var.

Bugüne değin işler plan aşamasından proje aşamasına bir türlü geçemedi. Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Pırvanov ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis anlaşma sağlarsa, sözkonusu boru hattı 2010 yılından önce tamamlanabilecek.

Yunanlı yetkililer, hazırlık çalışmalarının çoğunu bitirdiklerini ve bugün üç lider arasında bir mutabakat zaptına imza atılmasını beklediklerini belirtiyorlar.

PAZARLIK BİTMEDİ

Bu girişimin dümeninde Rus lider Vladimir Putin var. Putin şimdiye değin kartlarını pek göstermedi. Ancak gözlemciler Rus liderin Sofya ve Atina hükümetlerine, ''Boru hattının yüzde 51'i Rusya'nın olur, gerisini de siz paylaşırsınız'' diye bir teklifte bulunacağını ve ''Ya kabul edersiniz, ya da kalkar giderim'' diyerek pazarlığa fazla bir yer bırakmayacağını tahmin ediyor.

Günde bir milyon varil petrol pompalaması beklenen 280 kilometrelik boru hattı için üç ülke de büyük umutlar besliyor. Rusya, tanker trafiğini hızlandırarak bu sayede nakil masraflarını indirebilecek.

Halihazırda giderek daha çok sıkışan İstanbul Boğazı'ndan geçiş izni alabilmek için tankerlerin Karadeniz'de sıraya girip bazen 10 gün kadar beklemesi gerekiyor. Bölgenin enerji haritasındaki ciddi oyunculardan biri olma fikri ise Yunanistan'ın iştahını kabartan unsur.

Dedeağaç'ta büyük bir terminal kuracağını söyleyen Yunanistan, petrolün çoğunu Yunan tankerleriyle taşımanın hayalini kuruyor.

ABD'DEN MUHALEFET

 Amerikalı Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Atina'daki toplantıya endişeyle bakıyor.  Bu yıl başında Yunanistan'a yaptığı ziyaret sırasında Rice, Atina hükümetinden Rus doğal gazını satın almamasını istemişti. Washington, Rusya'nın Avrupa ülkelerini giderek büyüyen bir enerji kıskacına aldığından endişeli. Fakat Yunanlı yetkililerin Condoleezza Rice'ı pek ciddiye almadıkları da gelen haberler arasında. Yunanistan'ın Rusya ile arasındaki doğal gaz anlaşması 2016 yılında sona erecek. Yunan hükümeti bunu, bir 20 yıl daha uzatmayı planlıyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim