• BIST 9876.23
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Tuz Gölü'nde 8 kuyuda tuz mağarası bulunamadı

Tuz Gölü'nde 8 kuyuda tuz mağarası bulunamadı
Türkiye, doğalgazda kış mevsimine hazırlanıyor. Ekim'in sonuna doğru kombiler yavaş yavaş yanmaya başlayacak. Tüketim katlanarak artacak. Yüksek tüketimin olduğu dönemlerde, doğrudan Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları üzerinden günlük ithalat kadar depo kapasitesi de büyük önem taşıyor.

BOTAŞ, tüketimin “pik” yaptığı günlerde arz şokları yaşanmaması için gaz depo sayısını artırıyor ve kapasitesini büyütüyor. Depodan, gerektiğinde gaz çekiliyor ve sisteme veriliyor. Bu amaçla, Tuz Gölü’nde “tuz mağaraları”nda depo inşaat faaliyetleri devam ediyor.

 Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında 40 kavernada (suni mağara) 4.2 milyar metreküplük doğal gaz depolanabilecek. Bu proje gereğince sahada, bugüne dek 22 kuyu açıldı; tuz mağaralarına ulaşıldı; bu alanlarda işlem tamamlandı.

8 kuyuda, doğal gazın depolanacağı “tuz mağarası” bulunamadı. 10 kuyuda çalışmalar sürüyor. Sektör kaynakları, maliyet üstlenilerek, 8 kuyu için başka noktalarda daha çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyinde, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde gerçekleştiriliyor. Proje, iki bölümden oluşuyor. Depolama tesisinin ilk bölümünde, 12 yer altı gaz depolama kavernası bulunuyor. Tesis, 680 milyon metreküp kapasiteye ulaştı. Tam kapasite devreye girmesiyle birlikte 1.2 milyar metreküp gazın depolanması hedefleniyor. Depodan, günlük 20 milyon metreküpün üzerinde gaz gerektiğinde sisteme verilebiliyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında yapılan ikinci bölümde inşa edilecek 40 kavernada (mağara-oyuk) 4.2 milyar metreküplük doğal gaz depolanabilecek. Böylece söz konusu iki tesiste, 2023'e kadar Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin yüzde 10'una karşılık gelecek 5.4 milyar metreküplük gaz depolanmış olacak.

8 KUYUDA TUZ MAĞARASI BULUNAMADI

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında sahada, bugüne dek 22 kuyu açıldı. Tuz mağaralarına ulaşıldı. Gerekli teknik işlemler yapıldı ve depo için uygun alanlar oluşturuldu. Bu alanlarda işlem tamamlandı. 8 kuyuda, doğal gazın depolanacağı “tuz mağarası” bulunamadı. 10 kuyuda ise çalışmalar devam ediyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Sektör kaynakları, 8 kuyu için başka noktalarda daha çalışma yapılması gerektiğini belirterek, “Bu bölgelere ilişkin yapılan etütlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu bir zorunluluktur. Elbette, kuyu açmak bir maliyettir. Yeni etütler çerçevesinde belirlenecek noktalarda yeni kuyu açılması gerekiyor” dedi.

GAZ NEREYE DEPOLANIYOR?

Sektör kaynakları, proje kapsamında yüzlerce metre derinlere inilerek, tuz mağaralarına erişildiğine işaret ederek, “Tuzlar teknik bir yolla eritiliyor ve dışarı çıkartılıyor. Böylece, oluşan sahaya gaz depolanıyor. Buna kaverna ya da mağara-oyuk adı veriliyor” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim