• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Akdeniz'e gidiyor

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Akdeniz'e gidiyor
Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Dilovası Beldeport Limanı'ndan Akdeniz'e uğurlanıyor. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduk." dedi.

"Sondaj Gemisini Akdeniz’e Uğurlama Töreni" Dilovası Beldeport Limanı'nda düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduk." dedi.

Albayrak, "Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir milada tanık oluyoruz, 1970'lerde başlayan deniz sondajcılığı hayali yerli ekipman ve insan kaynaksızlığı nedeniyle eksik kaldı. Bugün hamdolsun bu alandaki yerli dönüşümün karşılığını aldığımız, tarihi bir gün olarak kayda geçiyor. Tıpkı nükleer de olduğu gibi, bugün bu alanda da önemli bir hayali ete kemiğe büründürdüğümüz, tarihi birçok ilki gerçekleştirdiğimiz gibi mutluyuz. Biz ilk günden beri bu alanda bizi cesaretleriyle bu nokta destek olmasıyla, başarılı adımları atmamıza vesile olan Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Sondaj operasyonlarının yönetimi de ağırlıklı olarak Türk Mühendisleri tarafından yürütülecek." ifadelerini kullandı.

SONDAJ GEMİSİNİN ADI FATİH

Albayrak, "Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduk. Fatih'i bugün Antalya'ya yolcu edeceğiz. Milli enerji ve maden politikasını açıklarken, çok daha aktif olacağımız ilan etmiştik. Geçtiğimiz hafta Hakkari Çukurca'daydık. Sınırın hemen sıfır noktasında yeni bir süreci başlattık. İlk kulemiz faaliyete geçti, Hakkari Şemdinli'den uçakla ve gravite veri toplama ile birlikte sadece onunla kalmayacağız, tüm süreci daha etkin bir şekilde gerçekleştireceğiz." dedi.

"TÜRKİYE HEDEFLERİ BÜYÜK OLAN BİR ÜLKE"

'Büyük hedeflere yürürken, dünyanın tüm bu tür alanlarında en son teknolojiyi, en modern teknikleri kullanacağımızı ifade ettik' diyen Albayrak, "Bugün kullanılan tüm ekipmanları yerli olarak imal edeceğiz. Türkiye hedefleri büyük olan bir ülke. Tarihinden aldığı bir miras var. Bizim tarihimizde hangi alanda mücadele ediyorsak, şampiyonluğa oynamışızdır." şeklinde konuştu.

İKİNCİ GEMİ BU YIL GELİYOR

Karadeniz'de de çalışma yapılacağına işaret eden Albayrak, "Karadeniz için ikinci gemimizi de bu yıl içinde TPAO'nun portföyüne katıp denizlerimizi arayacağız." ifadesini kullandı.

 

Konuşmasının ardından geminin kaptanına bağlanan Albayrak, "Her şey hazır mı?" diye sordu.

Kaptanın hazırlıkların tamamlandığını belirtmesi üzerine Albayrak, "Bütün Türkiye sizi izliyor, 81 milyonun yükü omuzlarınızda. Akdeniz'den milletimize en kısa sürede sevinçli haberler getirmeniz duasıyla. Bir de ramazanda yola çıkıyorsunuz, beklentimiz yüksek kaptanım. Vira bismillah." dedi. 

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi olma özelliğini taşıyan Fatih Sondaj Gemisi, Norveç'in güney kıyısında bulunan Hoylandsbygda limanından yola çıkarak 31 Aralık 2017'de Dilovası'ndaki limana ulaşmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim