• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türkiye'nin ilk LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali hizmete girdi

Türkiye'nin ilk LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali hizmete girdi
Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) Aliğa'daki Etki Liman İşletmeleri'ne ait yüzer iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi.

Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) Aliğa'daki Etki Liman İşletmeleri'ne ait yüzer iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi. Terminalin kurdelesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak beraber kesti. 

Başbakan Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, bugün özel sektör eliyle başlatılan 2 dev projenin hayata geçirildiğini, hükûmet olarak enerji politikasını oluştururken ilk sıraya 'enerji arz güvenliğini' ve 'enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini' aldıklarını ifade etti.

'Türkiye dünyanın en büyük 14. LNG pazarı'

Doğalgaz sektöründe bulunan şirket sayısının 68'e çıktığını belirten Binali Yıldırım, 'Doğalgaz işiyle uğrayan şirket sayısı AK Parti hükûmetleri öncesi 7 iken bugün 68'e ulaştı. Yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz depolayacak Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama çalışmasının ilk etabı çalışmaları başladı. Önümüzdeki sene ilk üç depoyu hemen bu yılbaşında hizmete alacak hale getiriyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinin kapasitesi 2 katına çıkıyor. Dünyanın en büyük 14'üncü LPG pazarı durumundaki Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Azeri ve Irak petrolünü tüm dünyaya gönderiyoruz.' dedi. 

'Sıvılaştırılmış gaz depolama kapasitesi 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıktı'

Bugün açılışı yapılan yatırımların Türkiye'nin enerji arz güvenliğine katkı sunacağını dile getiren Binali Yıldırım, Egegaz'ın sıvılaştırılmış gaz depolama kapasitesinin yüzde 50 arttığını, günlük 16 milyon standart metreküpten 24 milyon metreküpe çıktığını söyledi. Başbakan Yıldırım, Etki Liman İşletmeleri'nin de Türkiye'nin ilk yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi (FSRU) ve limanı ile dağıtım şebekelerini hizmete aldığını, 6 ay içinde tamamlanan bu tesisin kara terminallerinden çok daha kısa, rekor bir sürede tamamlandığını vurguladı.

video_logo_bir-001.jpg

 

'Büyüme hızımız enerji tüketim oranımızla aynı'

Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terminalin 6 ay gibi kısa bir sürede hizmete alınmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, 'Projenin şehrimize ülkemize firmamıza hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye büyüdükçe enerji talebi de artacaktır. Son 10 yılda büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız aşağı yukarı aynı oranda artmıştır. Doğalgazda maalesef dışa bağımlıyız. Doğalgaz tedarikimiz de kaynak çeşitliliğine gitmemiz şart.' dedi. 

'Bizim petrolümüz doğalgazımız olmayabilir ama önemli bir avantajımız var'

'Türkiye'nin petrolü ve doğalgazı olmayabilir ama çok daha önemli bir avantajımız var.' diyen Erdoğan; 'Biz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmekte kararlıyız. Bana göre ekonominin bir numarasıdır her şeyidir o da genç insan gücümüzdür. Ekonomide diğerleri insanın türevidir. Emek insanın türevidir insan varsa emek var sermaye insanın türevidir insan varsa sermaye var eğer insan yoksa bunların hiçbiri yok.' ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin ilk yüzen LNG terminali FSRU Neptune’un, Fransa’dan başladığı yolculuğu 11 Aralık’ta Aliağa’da tasarlanan özel iskeleye demirlemesiyle tamamlandı. FSRU Neptune yüzer santralinin yıllık kapasitesinin 5 milyar 300 milyon ton olması planlanıyor. Santral Türkiye’nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküpün üstünde katkı sağlayacak. Yüzer santral sayesinde, Türkiye’nin günlük sisteme verilebilen arz kapasitesinde önemli artış yaşanacak.

FSRU Neptune ile Türkiye’nin günlük doğalgaz arz kapasitesi 191 milyon metreküpten 224 milyon metreküpe ulaşacak.

lng_berat.jpglng_binali.jpg

lng_rte-001.jpglng_tplu.jpglng_tplu2.jpglng_tplu3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
CG
17 Ekim 2019 Perşembe 16:54
16:54
Amon Denizcilik hizmetiyle :)
176.240.160.95
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim