• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türkiye’nin en zengin işadamı Murat Ülker

Türkiye’nin en zengin işadamı Murat Ülker
Forbes'ın her yıl açıkladığı Türkiye'nin en zengin kişileri listesinde ilk sırada Murat Ülker yer aldı. İkici sırada 2.6 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin, 3'üncü sıradaki isim ise 2.5 milyar dolarlık serveti ile Ferit Şahenk olarak açıklandı.

Türkiye'nin en zengin kişileri listesi Forbes 100 açıklandı. Murat Ülker, Forbes'ın her yıl açıkladığı Türkiye'nin en zengin kişileri listesinde ilk sırada yer aldı. Ülker, 2.9 milyar dolarlık serveti ile ilk sırada yer alırken ikici sırada 2.6 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin, 3'üncü sıradaki isim ise 2.5 milyar dolarlık serveti ile Ferit Şahenk olarak açıklandı. Listede Koç Ailesi mensubu 3 kişinin olması dikkat çekti.

Türkiye'nin en zenginlerinin yer aldığı listede sıralama şu şekilde gerçekleşti:

Murat Ülker (2,9 milyar dolar)

Hüsnü Özyeğin (2,6 milyar dolar)

Ferit Şahenk (2,5 milyar dolar)

Semahat Sevim Arsel (2,4 milyar dolar)

Mustafa Rahmi Koç (2,2 milyar dolar)

Şarık Tara (2,2 milyar dolar)

Erman Ilıcak (2,1 milyar dolar)

Mustafa Küçük (2 milyar dolar)

Suna Kıraç (2 milyar dolar)

Hamdi Ulukaya (1,9 milyar dolar)

MURAT ÜLKER KİMDİR?

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

Kırım'dan Türkiye'ye beş kuruşsuz gelen bir ailenin derslerden sonra işportacılık yapan küçük oğlu Sabri Ülker'in kurduğu bisküvi imparatorluğunun tahtında şimdi oğlu Murat Ülker oturuyor.

Murat Ülker, 21 Mart 1959 tarihinde İstanbul’da doğmuştur.Annesi Güzide Ülker, babası Sabri Ülker’dir. Ahsen Özokur adında ablası vardır. Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Yurtdışında Amerika’da “American Institute of Baking” (AIB) gıda işleme konusunda ve Almanya’da “Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft” (ZDS) okullarında şekerleme konularda eğitimine devam etti.

ABD’de Continental Baking şirketinde staj yaptı. Bisküvi, çikolata ve gıda sektörüyle ilgili olarak, ABD ve Avrupa’da, üç yıl boyunca yaklaşık 60 fabrika ve tesiste incelemelerde bulundu. Ayrıca çeşitli International Executive Services Corps (IESC) projelerinde görev aldı.

1984 yılında Ülker gurubunda Kontrol Koordinatörü olarak göreve başladı. Sonraki yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. İcra Komitesi Üyeliği ve grubun çeşitli şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Murat Ülker, bu süreçte, "Dikey Entegrasyon" modeline bağlı olarak birçok yeni yatırımı yönetti.

2000 yılında Holding İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Murat Ülker, 2008 yılından bu yana çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürüyor.

Holding'de ablası Ahsen Özokur ve Murat Ülker iki büyük ortaktır. İkisi de birer aile şirketi kurdu. Murat Ülker’in şirketinin adı "Kökler", Ahsen Özokur’un şirketi de "Üs". Bu şirketler üzerinden Yıldız Holding'e ortaklar.

1995 yılında kurulan ŞOK Marketler T.A.Ş., 2011’in Ağustos ayında Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Satışla birlikte konseptini tamamen yenileyen Şok Market, mağazalarını baştan sona yeniledi, tüketicilerin bildiği ve alıştığı markalı ürünleri uygun koşullarla müşterilerine sunmaya başladı. Temmuz 2012 itibariyle 68 ilde 1200’ü aşkın mağazası bulunan ŞOK Marketler T.A.Ş., mağazalarına giren her bir müşterinin zevkli, kaliteli ve hesaplı alışveriş deneyiminden memnun olarak ayrılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Murat Ülker, 2012 yılında Eminönü’nde, Sümerbank'ın eski genel müdürlük binasının yerine "Bizim Lokanta" ismini verdiği bir lokanta açtı.

Murat Ülker, Yıldız Holding olarak “Pendik Marintürk”ü satın aldı. Yıldız Holding'e bağlı Beta Turizm, İstanbul'da Marintürk İstanbul City Port, Göcek'te Marintürk Göcek Exclusive ve Marintürk Göcek Village Port'u işletiyor.

2007 yılında dünya çikolata markası Godiva’yı 850 milyon dolara satın alan Yıldız Holding, birçok yabancı şirketle ortak yatırımlara imza attı. 2006 yılında Marsan Gıda’yı bünyesine alan holding, 2011 yılında Migros bünyesindeki discount marketler zinciri Şok’u almıştı.

2008 yılında satın aldığı üst sınıf çikolata markası Gopa’nın ardından şimdi de 2013 yılında Ülker’i bünyesinde bulunduran Türkiye’nin gıda ve içecek şirketi Yıldız Holding, ABD’nin köklü çikolata şirketi DeMet’s Candy Company’yi satın aldı. Amerikalı markanın tamamını 221 milyon dolara satın aldı.

Ailesiyle seyahat etmekten hoşlanan ve yelken sporu yapan Murat Ülker’in ilgi alanları arasında hat sanatı ve modern resim de bulunuyor.

Forbes'in Mart 2013 itibariyle yaptığı araştırmaya göre Murat Ülker, 3.1 Milyar dolar servetiyle Türkiye'nin 4., dünyanın ise 437. Zengini olmuştu. 2014 itibariyle Forbes'in yaptığı araştırmaya göre Ülker, 3.7 Milyar dolar servetiyle Türkiye'nin en zengini olmuştur. Murat Ülker , 50 şirkete, 300 markaya ve 20 bine yakın çalışana sahip gıda imparatorluğunun patronudur.

Murat Ülker, Almanca ve İngilizce'yi iyi derecede biliyor. Biraz da Arapça'sı var. MURAT Ülker, karakter olarak göz önüne çıkmayı sevmiyor. Davetlerde gören olmamış. Buna karşın özel hayatında arabalara ve silaha merakı var.

Eşi Fatma Betül Ataseven ile İngilizce kursunda tanıştı ve evlendi. Yahya (d.1993) ve ikiz Mustafa ile Fatih (d.2000) erkek çocukları ile toplam üç çocuğu vardır.

Murat Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding, 4 Kasım 2014 tarihinde dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi İngiliz United Biscuits’i 3 milyar dolara satın aldı.

Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Forbes’e göre 2015 yılında açıklanan dünyanın en zenginleri listesinde Microsoft'un kurucusu Bill Gates 79,2 milyar dolar mal varlığıyla birinci olurken; Murat Ülker ise 4,4 milyar dolar ile 369ncu olmuştur. Ablası Ahsen Özokur, 1,7 milyar dolar mal varlıkları ile 1118nci olmuştur.

Murat Ülker, Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Yıldız Holding bünyesinde bulunan Ak Gıda A.Ş.'yi 6 Mayıs 2015'de Fransız gıda devi Groupe Lactalis'e sattı. Fransızlara satışının en az 1 milyar dolar olması bekleniyor. Ak Gıda satışında yüzde 10 Yıldız Holding ve yüzde 10 Topbaş ailesi (Mustafa Latif Topbaş ve Ahmet Afif Topbaş) hissedar olarak kalmaya devam edecek. Şirketin yüzde 80'i Fransız Lactalis şirketine satılmış olacak. Satış sonrası ise Ak Gıda yine Yıldız Holding'e ürünlerini üretmeye devam edecek.

Ardından 26 Eylül 2015 tarihinde Yıldız Holding, bünyesinde bulunan içecek markaları Cola Turka, Çamlıca Gazoz ve Saka Suyu'yu 335 milyon TL karşılığında Japon içecek şirketi DyDo DRINCO’a sattı. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
RAİF CİNAR
29 Şubat 2016 Pazartesi 13:01
13:01
BEM KOCAELİDEN RAİF ENGELLİ BİRİYİM BANA 40 MİLYAR TEDAVİ PARASI GEREKİYOR YARDIM EDERSENİZ ALLAH RAZI OLSUN TEL 05326206537
213.14.83.130
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim