• BIST 9530.47
  • Altın 2478.065
  • Dolar 32.44
  • Euro 34.7168
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türkiye'nin en çevreci gemisi gün sayıyor

Türkiye'nin en çevreci gemisi gün sayıyor
Adana’da bir tersanede yapılan kargo gemisi, tasarımı ve performansıyla Türkiye’nin ilk "yeşil gemisi" olmaya hazırlanıyor.

Adana’da bir tersanede yapılan kargo gemisi, tasarımı ve performansıyla Türkiye’nin ilk "yeşil gemisi" olmaya hazırlanıyor.

Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Akdeniz Tersanesi, Trans AK Shipping Agency firması için tasarlanan Türkiye’nin en çevreci kargo gemisinin yapımını sürdürüyor.

Tasarımı ve performansıyla dünyadaki benzerlerinden ayrılan ve Türk dizayn firması Norden Gemi Dizayn tarafından tasarlanan çevreci geminin, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Tersane Üretim Müdürü Selim Örs, yeni nesil çevreci geminin yapımı için 150 kişilik ekibin çalıştığını bildirdi. Geminin, tasarım olarak dünyadaki aynı boyuttaki yük gemilerine göre çok daha fazla çevreci olduğuna dikkati çeken Örs, şu bilgileri verdi: "Çevreci gemi, 130 metre uzunluğunda ve 17,5 metre genişliğinde tasarlandı. 10,500 DWT taşıma kapasitesine sahip olacak geminin 7,25 metrelik su çekimi olacak. Gemi, aynı boyuttaki yük gemileriyle kıyaslandığında 13,5 knot hıza ulaşmak için en düşük ana makine gücü kullanıyor. Çevreci geminin dalga direnci de çok düşük. Balbsız yeni baş formu ile dikkat çeken tasarım, özellikle ağır deniz şartlarında yüksek verimlilik sağlayacak. Bu özellikleri sayesinde çevreciliğiyle dikkati çeken gemi, tasarımı ve performansıyla Türkiye’nin ilk yeşil gemisi olacak." Geminin estetik açıdan uluslararası standartlarda üretildiğini dile getiren Örs, tasarımın 2013 Nor-Shipping yeni nesil gemi yarışmasında dünyada ilk dörde girdiğini ve yarışmayı kazanmaya en yakın potansiyel aday olarak Yakıt tüketimiyle geminin emsallerine göre rakipsiz olacağını ifade eden Örs, "Düşük makine gücü sayesinde günlük yakıt tüketimi çok düşük olan rakipsiz bir gemi ortaya çıktı" dedi.

Tersanelerinin gemi inşa ve bakım-onarım hizmetleri için 175 bin metrekare alana sahip Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesinde 2007 yılında kurulduğunu anlatan Örs, tersanenin alan ve kapasite açısından Doğu Akdeniz ve Türkiye’nin en büyüğü olduğunu ve bugüne kadar İsveç, Hollanda, Norveç gibi ülkelere hizmet verdiğini kaydetti.

akdeniztersanesi.20130503130259.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
07 Mayıs 2013 Salı 14:37
Adana da gemi inşaatı
Adana'da bir tersanenin olduğunu bilmiyordum. Öğrenince çok sevindim. Neden çünkü denizciliğin Adananlıları cezbettiğini hiç duymamıştım. Karadenizliler denizcilikte, tersanecilikte havlu atarken Adana'da bir tersane haberi yüreğime ferahlık verdi. Sakıp Ağa'nın geminin altı cıvıktır işim olmaz demesinin ardından başta Sayın Yalçın Sabancı ve diğer Sabancıların denize el atmasınına sevindiğim kadar şimdi de Adana'da bir ytersanenin en çevreci bir gemiyi yapması denizciliğimiz konusunda bozulan moralimi düzeletti. Mersin'de ve Gazi Antep'te açılan denizcilik fakülteleri ardından şimdi de Çukurova'da bir tersane denizciliğimizin geleceği açısından iyi gelişmeler olarak görmekteyim. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
Ahmet
05 Mayıs 2013 Pazar 20:13
CAN
Bir gemiye TURKİYE'NİN İLK YEŞİL GEMİSİ diyebilmek için elle tutulur bir kanıt gerekli bence.
Sadece küçük makina kullanacağız demekle yeşil gemi olunmaz.
Yeşil gemi diyebilmek için güneş, rüzgar vb. alternatif enerji kullanmanız gerekir.
78.172.198.91
Cihangir Güzelce
05 Mayıs 2013 Pazar 13:26
1050 DWT
Tersanemizde üretimine başladığımız gemimizin kazasız belasız en iyi kalite de üretilmesini dilerim.
Çalışmalarımız yoğun olarak devam etmekte ve kadromuzun verdiği güven Üretim Müdürümüz Selim ÖRS' ünde etkili koordinasyonu sayesinde iyi bir proje olacağına inanıyorum.Şimdiden Bize ve Türk Gemi Sanayisine hayırlı olması dileğiyle...
88.247.24.237
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim