• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Türkiye'de zıpkınla avlanan balıkların satışı yasak

Türkiye'de zıpkınla avlanan balıkların satışı yasak
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkeleri dışında, birçok ülkede ve Akdeniz ülkelerinde zıpkınla avlanılan balıkların ticaretine izin verilmediğini açıkladı.

Türkiye'de de zıpkınla avlanan balıkların satışının yasak olduğuna dikkat çeken Sahil Güvenlik Komutanlığı, "Ülkemizde ticari amaçlı su ürünleri avcılığında zıpkın ve sualtı tüfeğinin kullanılmasının yasaklanmasına rağmen amatör balıkçılar tarafından avlanılan ürünlerin karada ticari olarak satıldığı, bilinen bir gerçektir. Kurallara uygun olarak avlanan tüm deniz sevdalılarına rastgele." açıklamasında bulundu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, resmi internet sitesinde 'Dalışa Giderken' adlı sanal kitapçıkta 'Dalarak su ürünleri avcılığı' konusunda bir dizi uyarılarda bulundu. Türkiye'de amatör amaçlı su ürünleri avcılığının; sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliği olduğuna dikkat çeken Sahil Güvenlik açıklamasında, dünyada başta İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa’daki düzenlemelere bakıldığında zıpkınla balık avcılığının, amatör balıkçılık içerisinde tanımlanarak düzenlendiği belirtildi.

İspanya ve Fransa’da sadece zıpkınla balık avcılığı yarışmalarında avlanılan balıkların hayır kurumlarına destek sağlamak amacıyla satışına izin verildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Arnavutluk, Mısır, Lübnan, Libya, Malta, İsrail gibi bazı ülkelerde ise zıpkınla avlanılan balıkların satışı konusunda bir düzenleme bulunmadığı dile getirildi. Dünyada birçok ülkede dalgıçların zıpkınla balık avcılığı yaparken bir dizi güvenlik tedbiri almasının zorunlu olduğunun belirtildiği açıklamada, İtalya’da zıpkınla balık avlayan dalıcıların, 300 metre uzaklıktan rahatlıkla görülebilecek bir şamandıra taşıması, eğer avda tekne kullanılıyor ise, teknede dalış bayrağı ve acil bir durum için scuba ekipmanını hazır olarak bulundurulmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

TÜRKİYE'DE ZIPKINLA AVLANAN BALIKLARIN SATIŞI YASAK AMA...

Sahil Güvenlik Komutanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Benzer kurallar, ABD, Avustralya, Yunanistan, Fas ve Fransa’da da geçerlidir. Türkiye’de ise böyle bir uygulama bulunmamakta ve zıpkınla balık avlayan dalıcılar kurallara uymak şartıyla, yasak olmayan alanlarda herhangi bir uyarıcı (şamandıra, dalış bayrağı) taşımadan avcılık yapabilmektedir. Türkiye’de; dalarak sualtı tüfeği ile balık avcılığı yapacak olan şahısların 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğde yer alan düzenlemelere ilişkin soru ve cevap yönetimi ile hazırlanan bu kısımda hedefimiz; dalarak yapacağınız amatör su ürünleri avcılığında olabilecek yanlış anlaşılmaları en aza indirmektir. Ülkemizde ticari amaçlı su ürünleri avcılığında zıpkın ve sualtı tüfeğinin kullanılmasının yasaklanmasına rağmen amatör balıkçılar tarafından avlanılan ürünlerin karada ticari olarak satıldığı bilinen bir gerçektir. Kurallara uygun olarak avlanan tüm deniz sevdalılarına rastgele."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim