• BIST 9679.8
  • Altın 2487.92
  • Dolar 32.42
  • Euro 34.4592
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 12 °C

Türkiye'de su ürünleri bol ama yiyen yok

Türkiye'de su ürünleri bol ama yiyen yok
Doç. Dr. Önder Yıldırım "Beslenme sorununu çözümü denizlerde. Su ürünleri açlığın giderilmesinde önemli bir besin kaynağı. Türkiye'de ortalama kişi başı balık tüketimi yüzde 8'lerden yüzde altılara kadar geriledi" dedi.

Muğla'nın dünya ve Türkiye'deki su ürünleri üretiminin karşılaştırıldığı "Muğla'nın Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Sektöründeki Önemi" konferansı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde yapıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Önder Yıldırım Muğla'nın Levrek üretiminde dünyada lider olmasına rağmen, aynı oranda tüketiminin yapılamadığın açıkladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Taçnur Baygar ve öğrencilerin de katıldığı konferansta Muğla'nın Dünya ve Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliğindeki yeri ve yaşadığı sorunlar anlatıldı. Konferansta konuşan Doç. Dr. Önder Yıldırım, "Türkiye, son yıllarda balıkçılık sektöründe, dünya piyasasında hak ettiği yeri almaya başladı. Hem deniz avcılığı, hem de kültür balıkçılığında dünya lideri olmak için büyük çaba sarf ediyor. Özellikle levrek piyasasında 47 bin tonluk pazar payıyla lider olan Türkiye, çipurada ikinci, gökkuşağı alabalığında ise üçüncü sırada. Dünyada yılda üretilen yaklaşık 120 bin ton levreğin yüzde 40'ından fazlası Türkiye'de yetiştiriliyor. Bunun yaklaşık 15 bin tonu İtalya başta olmak üzere Yunanistan, İspanya ve Hollanda'ya ihraç edilirken büyük bir kısmı iç piyasaya veriliyor" dedi.

Dünya nüfusunun 5 milyara yaklaştığını açıklayan Yıldırım, "Dünyada her gün beş çocuktan birisi beslenme sorunundan ölüyor. Beslenme sorununu çözümü denizlerde. Su ürünleri açlığın giderilmesinde önemli bir besin kaynağı. Dünya sularında Bin 589 balık türü avlanıyor. Türkiye'de ortalama kişi başı balık tüketimi yüzde 8'lerden yüzde altılara kadar geriledi. Üç tarafı denizler ile kaplı Türkiye'deki balık tüketimi Avrupa ve dünyadan çok çok altta. Üretiyoruz, ama tüketmiyoruz" dedi.

Türkiye'de 154 yılında 10 ton olan su ürünleri üretiminin 2011 yılında 650 bin tona ulaştığını açıklayan Yıldırım, "Dünyadaki toplam 160 milyon ton su ürünlerinin ana üreticisi Çin, Hindistan ve Vietnam gibi ülkeler olurken, Türkiye 646 bin tonla 32. sırada yer alıyor. Su ürünleri ihracatında 55 ülkeye 104 farklı ürün yolluyor. Şu anda 76 il arasında en fazla su ürünleri yetiştiriciliği yapılan, 64 bin tonla Muğla" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim