• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Türkiye, ZAHA ile dünyada ikinci ülke oldu

Türkiye, ZAHA ile dünyada ikinci ülke oldu
Dünyanın önde gelen kara sistemleri üreticisi firmalarından FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) ile Türkiye’yi bu alandaki ikinci ülke konumuna getirdi.

TCG ANADOLU özelinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi hücum aracı ihtiyacının karşılanması amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi Sözleşmesi imzalandı.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ve halihazırda test faaliyetleri devam eden ZAHA ile Türkiye, bu alanda dünyada ikinci ülke oldu. 2022 yılı içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanan ZAHA’nın dünyadaki tek muadili; 2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan FMC Corporation tarafından tasarlanan ve yine 2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan United Defense tarafından üretilen, eski adı LVTP-7 olan AAVP-7A1.

Şu ana kadar ihracat pazarında herhangi bir rakibi bulunmayan AAVP-7A1, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ZAHA ile iddialı bir rakibe sahip olacak. ZAHA’nın ihracat potansiyelinin, yüksek olacağı tahmin ediliyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme kapsamında; 2 adet Komuta Kontrol Aracı, 2 adet Kurtarma Aracı ve 23 adet Personel Taşıma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA tedarik edilmesi kararlaştırıldı.

ZIRHLI AMFİBİ HÜCUM ARACI (ZAHA)

Yapılan özverili çalışmaların sonucunda geliştirilen ZAHA; 24 (21 deniz piyadesi + 3 mürettebat ) personel taşıma kapasitesine, 12.7mm çapında makinalı tüfek ve 40mm çapında otomatik bomba atar barındıran uzaktan komutalı silahı kulesi sayesinde yüksek ateş gücüne, sızdırmaz ve hidro dinamik gövde tasarımına, suda itki sistemine, sis perdesi üretme kabiliyetine ve balistik korumaya sahip.

Denizde 7 knot ve karada ise 70 km/sa azami sürate sahip olan ZAHA; %60 dik eğim tırmanabilirken, %40 yan eğimde tutunabilmekte. ZAHA, 90cm yüksekliğindeki dik engelleri ve 2 metre uzunluğundaki hendekleri kolaylıkla geçebilmesi sayesinde oldukça iyi bir arazi performansı ortaya koyabilmekte.

TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nin havuz kısmında bulunacak ZAHA’lar sayesinde; olası bir amfibi harekat esnasında, kıyıya yönelik çıkartma yapmak mümkün olacaktır. Kurtarma ve komuta kontrol konfigürasyonundaki ZAHA’ları saymazsak; 23 adet ZAHA ile kıyıya, 483 + 69 kişilik bir kuvvetin aktarımı sağlanabilecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim