• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Türkiye Petrolleri, Dörtyol'da rafineri kurmayı planlıyor

Türkiye Petrolleri, Dörtyol'da rafineri kurmayı planlıyor
Türkiye Petrolleri Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "Hayat - Dörtyol civarında rafineri kurmak gibi bir planımız var. Bu rafineri TP'nin stratejik önemini ve ekonomik ağırlığını artıracaktır" dedi

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Hatay'ın Dörtyol ilçesi civarlarında rafineri kurmayı planladıklarını bildirdi.  Şişman,  TP'nin 2023 stratejik vizyonu doğrultusunda Türkiye'nin 10 dünya markasından biri olmayı hedeflediklerini ve bu vizyon dahilinde de kamu paydaşları ile yapılacak değerlendirmelerin ardından Hatay Dörtyol civarında bir rafineri kurmak istediklerini söyledi. 

Rafinerinin kurulacağı bölgenin Ceyhan limanına yakın olabileceğini anlatan Şişman, bu sayede TP'nin stratejik ve ekonomik öneminin artacağını ifade etti. 

TP'nin dünya markası olması hedefinin bir parçası olarak halka arzın da planladığını dile getiren Şişman, "Bu, Türkiye'nin gördüğü en büyük halka arzlardan biri olacak. Şirketi hak ettiği en yüksek değerden piyasaya çıkarmamız lazım fakat petrol fiyatlarının durumu gözönüne alındığında bu süreç hemen olmayacak" dedi. 

TP'nin küresel çapta rekabet düzeyinin artırılması için tıpkı rakipleri gibi borsada işlem gören, daha bağımsız bir şirket yapısına kavuşmasını arzu ettiklerini belirten Şişman, şöyle konuştu: 

"Bunun için bizim yapmamız gereken yapısal dönüşümleri hayata geçirmeye başladık. Ancak bu TP'nin kendi başına karar verebileceği bir durum değildir. Yüksek Planlama Kurulu ve Özelleştirme İdaresi Kurulunun alacağı kararlar bu yönde atılacak adımların çerçevesini belirleyecektir. Yine aynı şekilde halka arzın Borsa İstanbul'da mı yoksa başka bir borsa da mı olacağı hususu bu kurulların takdirleri yönünde olacaktır. Biz tüm planlamalarımızı Türkiye'nin bu süreçlerden en üst seviyede fayda sağlayabilmesi üzerine kurguluyoruz." 

TP'nin hali hazırda Irak, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelerde çalışmaları bulunduğunu anımsatan Şişman, Malezya, Afganistan, Latin Amerika ülkeleri ve Afrika'da ise çeşitli projelerin değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Şişman, özellikle Afrika'daki projelere özel önem verdiklerini dile getirerek, uluslararası yatırımların şirketin ajandasında önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. 

Petrol fiyatları 

Düşen petrol fiyatlarının TP için iyi olmamasına rağmen ciddi sıkıntısı da olmadığını anlatan Şişman, "Düşen petrol fiyatları bizim için iyi haber değil ama ülkemiz için çok güzel bir gelişme. Biz ülkemizin bu süreçten kazançlı çıkmasından dolayı sevinçliyiz ve şirket olarak gerekli tasarruf tedbirlerimizi de aldığımız için sıkıntı içinde değiliz" diye konuştu. 

Şişman, petrol fiyatları için ideal bandın 60-80 dolar olduğuna dikkati çekerek, olağanüstü durumlar hariç bu bandın üstü ya da altındaki fiyatların spekülatif hareketlerden kaynaklandığını ifade etti. 

En maliyetli üretimin, kutup yakınlarında, açık denizlerde ve unkonvansiyonel yöntemlerle yapıldığını, bunların maliyetinin 60 dolar civarında olduğunu belirten Şişman, "Var olan yatırımlarda üretimin devam etmesi için 50 dolarlık fiyat seviyesi yeterli olabilecek iken fiyatların 45 dolarlara gerilemesi yeni yatırımları ciddi oranda azaltacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Petrol fiyatlarının seyrini net olarak bilebilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Şişman, "Petrol fiyatları ileriki dönemlerde bir toparlanma yaşayabilir fakat artık şunu bilmeliyiz ki küresel ekonomilerdeki büyümelerin yüksek olduğu günler geride kaldı. Dünyadaki bütün ülkeler çok ciddi tedbirler alıyorlar ve petrole bağımlı ekonomiler bu süreçten ciddi manada olumsuz etkilendiler" ifadelerini kullandı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim