• BIST 9678.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 74. Genel Kurulu yapıldı. TOBB Başkanlığına yeniden Rifat Hisarcıklıoğlu seçilirken, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran Yönetim Kurulu'nda yer aldı.

Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 74. Genel Kurulu'nda yapılan seçimde, geçerli oyların tamamını alarak 4 yıl süreyle TOBB Başkanı oldu. TOBB Başkanlığına ilk kez 16 Haziran 2001'de seçilen Hisarcıklıoğlu, beşinci kez görevi üstlendi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB 74. Genel Kurulu'na katıldı. Konuşmasına İsrail'in, Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırısını kınayarak başlayan Hisarcıklıoğlu, "ABD yönetiminin uluslararası hukuku yok sayarak İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ne kadar yanlış olacağını vurgulamıştık. Maalesef Gazze'de yaşanan ölümler bölgemizi daha da gergin hale getirdi. Bu saldırıları asla kabul edemeyiz. Filistin ve Kudüs yalnız değildir" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının Türkiye'de ve İslam dünyasında hayırlara vesile olmasını dileyen Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Oda ve Borsalarımızın seçimleriyle başlayan, uzun bir seçim dönemini bitiriyoruz. Oda ve Borsa seçimlerimiz sonucunda başkanlarımızın yüzde 42'si, meclis üyelerimizin de yüzde 50'si değişti. Seçilen tüm başkanlarımı ve delegelerimi yürekten kutluyorum. 2013-2018 döneminde hem üyelerimize hizmet etme, hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlama noktasında, pek çok proje hayata geçirdik. Şirket kurmak için kapı kapı gezme dönemi bitti. Odalarımızı tek durak ofise dönüştürdük. Dün, yabancı dil bilen çalışanımız yoktu. Bugün Odalar ve Borsalar, uluslararası projelere imza atar hale geldi. Şu an 269 Oda ve Borsamız akredite, yani 5 yıldızlı. Avrupa'nın en iyi Odalarıyla aynı hizmeti, aynı kalitede verdikleri belgelendi. Bu camia, her zaman devletinin, milletinin yanındadır İlk defa özel sektör, Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimde söz sahibi oldu."

"Türkiye ekonomisi, hızlı bir toparlanma ve büyüme gösterdi"

Hisarcıklıoğlu, şirketlerin daha çok ihracat yapabilmesi için yurt dışı taşımacılığına 35 milyar avro kefil olduklarını vurgulayarak, "Dünyada en çok tır karnesi veren kuruluş haline geldik. TOBB Nefes Kredisiyle, bugüne kadar uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ'lerimiz kredi aldı. Yaklaşık 700 bin üyemiz, tüm bunlar sayesinde ucuz kredi imkanına ulaştı. Mesleki Yeterlilik konusunda da hemen inisiyatif aldık. 81 ilde üyelerimize tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti verdik. Türkiye ekonomisi hızlı bir toparlanma ve büyüme gösterdi. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. 327 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. 160 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik. 44 milyar dolar turizm ve taşımacılık geliri elde ettik. Bütün dünyaya, bu milletin neler yapabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

"Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız"

Oda ve Borsalarda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde daha çok çalışacaklarını belirterek, "Yeni dönemde daha çok çalışacağız, daha hızlı çalışacağız, daha verimli çalışacağız. Önce KOBİ'lerimizi küresel KOBİ'ler haline getirmeliyiz, Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak. Dünyada en fazla uluslararası müteahhit Türkiye'den çıkacak. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve aziz şehitlerimizin emaneti olan bu ülke, hepimizin omuzlarında yükselecek ve yeniden lider ülke haline gelecek. Bunu da hep birlikte başaracağız" açıklamalarında bulundu.

Başkanlık seçiminin ardından Yönetim Kurulu için de tek listeyle seçime gidildi. Başkan dahil 15 kişiden oluşan Yönetim Kurulu'nda 9 isim değişti. Görev dağılımı ise Yönetim Kurulu'nda kararlaştırılacak.

Yeni TOBB Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Cengiz Günay, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Adana SO Başkanı Zeki Kıvanç, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Bursa TB Başkanı Özer Matlı, Diyarbakır TB Başkanı Engin Yeşil, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran Yönetim Kurulu'na seçildi.

Önceki Yönetim Kurulu'nda görev alanlardan uzun süredir TOBB yönetiminde bulunan ve Başkan Yardımcılığı dahil önemli görevler yürüten Halim Mete yönetime girmedi. Halim Mete’nin yanı sıra Ender Yorgancılar, Şahin Bilgiç, İbrahim Burkay, Memiş Kütükçü, Yahya Toplu, Hakan Ülken yeni yönetimde yer almadı.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar Yönetim Kurulu üyesiyken vefat etmişti. Yönetimdeki bir diğer isim olan Bülent Karakuş da milletvekili aday adaylığı nedeniyle istifa etmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim