• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı yapıldı

Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı yapıldı
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladığını, bu sorunun sektörü bitireceğini öne sürdü

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Mısır hükümetinin, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladığını, bu sorunun nakliye sektörüne darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacağını belirtti.

Çinçin, Antakya'da bir otelde düzenlenen Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı'nda, mutabakat zaptıyla tesis edilen hatta ilişkin anlaşmanın, 23 Nisan 2015'te sona ereceğini söyledi.

Konunun, bölgedeki taşımacılar, ihracatçı ve üreticiler için yaratacağı sorunları değerlendirmek ve çözüm üretmek için bir araya geldiklerini anlatan Çinçin, Ortadoğu'da özellikle Suriye'de yaşanan siyasi karışıklığın, bölge esnafı ve nakliyecileri olumsuz etkilediğini vurguladı.

Suriye ve buradan diğer Ortadoğu ülkelerine çalışan Hataylı nakliyecilerin, yatırım, müşteri ve acente ağının büyük kısmının Ortadoğu bölgesinde bulunduğuna dikkati çeken Çinçin, şunları kaydetti:

"13 Ekim 2009'da, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasıyla hem ilimizde hem bölgemizde yoğun ticaret ve turizm potansiyeli oluşmuş, sınır geçişlerinin artışıyla bölgeye sıcak para akışı yaşanmıştı. Bu hareketlenme, ikili ticaret anlaşmalarında da büyük artış meydana getirmişti. Nakliyecilerimiz, bu hareketlenmeden aldıkları güçle yeni alım ve yatırım gerçekleştirmişti. Ortadoğu'da süre gelen siyasi istikrarsızlık neticesinde ise gerek kredi kullanarak gerekse özkaynak ve kendi birikimleriyle yatırım yapan iş adamları, zor durumda kalmıştır."

Çinçin, sınır kapılarının kapanması ve güvenlik sorunu nedeniyle nakliyecilerin alternatif güzergah arayışına girdiğini dönemde, Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Ortadoğu’ya yapılan taşımaların, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro seferleri ile yapılmaya başlandığını anlattı.

Taşımacılar, bu sayede Ortadoğu pazarlarında kan kaybı yaşamadan ve pazara erişimi engellenmeden sorununun çözüldüğünü belirten Çinçin, şöyle devam etti:

"Ülkemiz ve Mısır hükümeti arasında yaşanan siyasi gerginlik sebebiyle Mısır hükümeti tarafından, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-ro) anlaşmasını yenilemeyeceği hususunda açıklama yapılmıştır. Bu sorun, nakliye sektörümüze darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacaktır. Söz konusu anlaşmanın yenilenmesi, bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından büyük önem taşıyor."

Yakın zamanda, 55 nakliye firmasının bir araya geldiğini, 2 Ro-Ro gemisi kiralayıp, İskenderun Limanı ile Mısır Port Said Limanı arasında sefer başlatıldığını bildiren Çinçin, bu taşımacılıkla raf ömrü kısa ürünlerin istenilen noktaya dahna çabuk ulaştırılmasının sağlandığını belirtti.

Alternatif güzergahlar

Mısır dışında Ro-Ro taşımacılığının ancak Süveyş Kanalı'ndan veya İsrail üzeri güzergahtan yapılabileceğine işaret eden Çinçin, Süveyş Kanalı'nın maliyetinin yüksek olduğunu, İsrail güzergahının da yoğun bürokratik engeller sebebiyle risk taşıdığını söyledi.

Çinçin, Mısır üzeri taşımacılığa olanak sağlayan anlaşmanın yenilenmesini isteyerek, bunun olmaması durumunda Süveyş Kanalı hattının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mersin, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan ticaret ve sanayi odası temsilcileriyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği yönetim kurulu üyeleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı uzmanlarının da katıldığı toplantıda, sorunun çözümü tartışıldı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kapitan
20 Şubat 2015 Cuma 10:56
10:56
tabi tabi.bir ro ro hattının iptaliyle tüm denizcilik sektörü bitecektir hatta.
193.238.96.13
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim