• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Türkiye, Doğu Akdeniz’de bir NAVTEX daha ilan etti

Türkiye, Doğu Akdeniz’de bir NAVTEX daha ilan etti
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde Avrupa Birliği dün akşam saatlerinde Ankara’ya karşı güçlü bir yaptırım sinyali verirken, bu sabah sıcak bir gelişme yaşandı. Türkiye Anamur açıklarına yönelik yeni bir NAVTEX ilan ettiğini duyurdu.

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim sürerken Türkiye bölgeye yönelik yeni bir NAVTEX ilan etti. Bugünden itibaren geçerli olacak ve 11 Eylül’e kadar sürecek olan duyuru, Anamur’un güneyinde gerçekleşecek olan atış talimini kapsıyor.

OLASI YAPTIRIMLARA TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ

Bölgede yükselen tansiyona ilişkin Almanya’nın başkenti Berlin’de gayriresmi olarak toplanan AB dışişleri bakanları, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik yaptırım talebini karara bağlamamıştı.

Ancak Türkiye’ye yaptırım gündemi masada kalmayı sürdürüyor. Dışişleri bakanları dünkü toplantının ardından son kararı 24 Eylül’deki zirvede buluşacak Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerine bıraktı.

Türkiye’ye olası müeyyidelerin ise kişileri, gemileri ve Avrupa limanlarının kullanımını kapsayabileceği açıklandı. Ayrıca bölgedeki sondaj faaliyetlerini sınırlandırmak üzere Türkiye ekonomisinin de yaptırımların hedefi olabileceği belirtildi.

Bu gelişmeleri takiben dün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ankara’nın tepkisini şöyle dile getirdi: “AB'nin, ülkemizin kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi haddine değildir.”

Öte yandan dün Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin NAVTEX bildirimi yaptığı bölgeye girmeye çalışan altı Yunan F-16’sının Türk jetleri tarafından engellendiğini duyurdu.

GERİLİM NASIL BAŞLADI?

Yunanistan ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren ilk NAVTEX ilanı Merkel’in araya girmesi ile geri çekilmişti. Atina yönetiminin ‘verilen sözleri’ tutmaması üzerine 10 Ağustos’ta tekrar NAVTEX ilan edilmişti. Oruç Reis’in çalışmaları önce 23 Ağustos’a daha sonra 27’sine kadar uzatılmıştı.

NAVTEX NEDİR?

İngilizce ‘navigational text messages’ ifadesinin kısaltması olan NAVTEX, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları NAVTEX cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
29 Ağustos 2020 Cumartesi 23:57
23:57
Eh, Anamur'da elbet sorun beklemiyoruz.
77.182.164.75
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim