• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türkiye Denize Sırtını Döndü

Türkiye Denize Sırtını Döndü
Hatko Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Hataylı; "Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen halen dev bir yolcu gemimiz yok" dedi.
TÜRKİYE DENİZE SIRTINI DÖNDÜTürkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen halen dev bir yolcu gemisi olmadığı söyleyen Hatko Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Hataylı, ' Kendi tersanelerimizde üretip tüm dünyayı dolaşabilecek dev gemiler imal etmeliyiz. Türk bayrağını büyük bir yolcu gemisinin üzerinde dalgalandırma zamanı geldi' diye konuştu. Hatko Şirketler Topluluğu'nun Royal Cruises şirketinin Türkiye satış temsilciliğini alması nedeniyle Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında bilgi veren Hatko Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Hataylı, yolcu gemisi üretimi konusunda Türkiye'de büyük sorunlar olduğunu vurguladı. Denizden hem turizm hem de balıkçılık konusunda gereği kadar yararlanılmadığının altını çizen Hataylı, Türkiye'nin harekete geçme zamanının geldiğini belirtti. Sektörün en önemli iki isminin 3-4 milyonluk nüfuslarıyla Norveç ve Finlandiya olduğunu ifade eden Hataylı, sözkonusu ülkelerin dev yolcu gemilerinde neredeyse tekel konumunda olduğunu vurguladı. Türkiye'nin üretim kapasitesinin ancak 30 bin gross tonluk yolcu gemilerine yettiğini, 15 katlı dev oteli andıran, 150 bin gross tonluk, tamamen uydu ve bilgisayar sistemleriyle yönetilen bir tek Türk bayraklı yolcu gemisinin olmadığı hatırlatan Hataylı, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu dev gemiler 4 bin yolcu taşırken, bin 900 mürettebat görev yapıyor. Denizlerde bir tek Türk bayrağı taşıyan dev yolcu gemimiz olmaması üzüntü verici. Denizlere sırtımızı dönmüşüz. Hükümet bu konuya el atmalı. Şu an tersaneler dolu ancak yapılan gemiler yetersiz. Ayrıca bu yurtdışından ülkemizi ziyaret edecek bu dev gemilere Kuşadası ve İstanbul dışında uygun limanlar da yapmak gerekiyor' dedi.

DENİZLERDE 3 BİN TÜRK

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de gemi turizmine yeteri kadar önem verilmediğinin altını çizen Hataylı, bugüne kadar sahibi oldukları daha küçük tonajlı gemilerle mavi yolculuğu cazip hale getirmeye çalıştıklarını belirterek bundan sonra Türk müşterilerine dev gemilerle inanılmaz hizmetlerin sunulacağı bir tatil vaadettiklerini açıkladı. Tüm dünyada 3 milyona yakın müşterisi ve 29 dev gemisiyle 150 farklı noktaya turlar düzenleyen Amerikan şirketi Royal Caribbean'da 3 bin Türk gencinin çalıştığını ve bunun mutluluk verici olduğunu söyleyen Hataylı, 'Osmanlı, Viyana'ya kadar ilerledi ve bunda en önemli nokta denizlere olan hakimiyetiydi. Denizlere hakim olan tüm dünyaya hakim olur. Artık kılıçla, silahla savaş dönemi bittiğine göre biz de ekonomik gücümüzle denizlerde söz sahibi olmak zorundayız. Bu müthiş gemilerde çalışan gençlerin hepsi ülkemizin birer elçisi. Türkiye'de deniz turizmi çok geri düzeyde. Yılda sadece 5 bin kişi gemi turlarına çıkıyor. Türkiye'de ofis açarak, gemi turizmini canlandıracağız. Hangi bir haftalık otel tatilinizde her sabah farklı bir manzaraya bakarak uyanabiliyorsunuz' diye konuştu.

AKŞAM/ Gökay ÇAKO/ İSTANBUL
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim