• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türkantos, yolluk uygulamasına tepkili

Türkantos, yolluk uygulamasına tepkili
DTO toplantısında konuşan Kenan Türkantos, gümrük müdürlükleri tarafından alınan yolluk uygulamasının acentelerin sonunu hazırladığını söyledi

DTO toplantısında konuşan Kenan Türkantos, gümrük müdürlükleri tarafından alınan yolluk uygulamasının acentelerin sonunu hazırladığını söyledi ve uygulamaya son verilmesini istedi. Türkantos “Maya hadisesinde dünyanın sonu gelir mi gelmez mi bilmiyorum ama Mayayla beraber acentelerin sonu geldi” diye konuştu. 

Dün gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısında söz alan DTO Meclis Üyesi Kenan Türkantos, Metin kalkavan’ın ‘konuşmuyorsunuz’ sözüne cevap niteliğindeki konuşmasına  “Herhalde bu kürsüde çeşitli problemleri dile getiren meclis  üyelerinden biriyim” diyerek başladı.  Türkantos, gündeme getirdiği konuların kendisinin kişisel değil sektörün sorunları olduğunu söyledi ve  “Yaptığımız görevler gereği dernek Vapur Donatanları derneği ya da meslek komitelerinde ki olayları buradan aktarıyoruz. Dile getirdiğimiz hadiselerden tepki aldığımızı bazı makamlardan ‘o arkadaş orada çok konuşuyor, fazla konuşturmayın’ dendiğini,  bu sebeple de malum konuyu 2 sene burada dile getirmediğimi belirtmek istiyorum.” dedi.

Meclis komite yada komite toplantılarında yeterli katılımın olmadığını da belirten  Türkantos, bazı kişilerin devamsızlığı alışkanlık haline getirdiğini söyledi. Konuşmasının ana konusunu  acantelerde yaşanan sıkıntılara ayıran Turkantoz,  gümrük müdürlükleri tarafından yapılan uygulamaları eleştirdi.
Eleştirisini yolluk uygulaması üzerine yoğunlaştıran Turkantoz  konuyu bir örnek vererek açıkladı. Türkantos yolluk uygulaması ile ilgili şöyle konuştu: “ En basitini söyleyeyim ben size…  Zeytinburnu Gümrük Müdürü transit gemilere yapılan işlemlerde yolluk uygulaması başlattı, bunun üzerine kıyamet koptu.  Her yere yazı yazıldı. DTO’da bu konuyla ilgili bir yazı yazdı. Ancak Çanakkale’de bu uygulama senelerdir yapılıyormuş ve bu para acentelerden alınıyormuş” dedi. 

İstanbul’da yolluk uygulamasının yapılmasına karşı çıkılmasına rağmen, ülkemizdeki bu uygulamanın diğer liman kentlerinde uygulandığını belirten Turkantoz  “Ambarlı Limanı’ndan binlerce konteyner gidiyor. A limanından gelen B limanına giden bir konteynerin kolcu eşliğinde yolluk uygulaması denendi.  3 bin -5 bin kişilik gemilerin acenteliğini yapan muhterem bir şirketin sahibi beyefendi Antalya’da bu paranın alınmaya çalışıldığını, Ankara’ya  yazı yazdıklarını Ankara’nın da ‘bu parayı alamazsın’ diye müdüre talimat verdiğini ve uygulamanın durduğunu anlattı. Yolluk uygulamasının  bakanlık tarafından yazı gönderilmesine rağmen bazı gümrükler tarafından halen alındığına dikkat çeken  DTO Meclis Üyesi Kenan Turkantoz olayın bir an önce sonlandırılmasını istedi ve  “Şimdi efendim maya hadisesinde dünyanın sonu gelir mi gelmez mi bilmiyorum ama mayayla beraber acentelerin sonu geldi” diye konuştu. 

Türkantos’dan sonra kürsüye gelen Emin Eminoğlu’da  acentelerin çektikleri sıkıntıları anlattı.  Acentelerin 1980’li yıllarda gemi kaptanının hatasından kaynaklanan sorunların mal varlıklarına kadar uzanması nedeniyle sıkıntı yaşadığını kaydeden Eminoğlu, bunun uzun uğraşlar sonucu aşıldığını hatırlattı. 2008 yılının Ağustos ayına gelindiğinde acenteliğini yaptıkları bir geminin İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e açıldıktan sonra denize kirlettiğinin helikopter aracılığı ile tespit edildiğini anlatan Eminoğlu,  “2009 yılının Şubat ayında Çevre Müdürlüğü tarafından bize ödememiz için bir ceza gönderildi.  Kendilerine kaptanın yaptığı bir hatadan dolayı oluşan cezayı bizim ödemeyeceğimizi armatör ya da kaptanın bunu ödemesi gerektiğini belirttik. Gemi bu yaşananlardan sonra 4 defa Türk limanlarına giriş çıkış yaptı. Cezanın bizden talep edilmesi nedeniyle mahkemeye gittik. Yasalardaki haklarımızı bildirdik. Mahkeme bizi haklı buldu. İdare işi Danıştay’a götürdü. Danıştay kararı bozdu. Bizde kararı tashihe götürdük. Tashih kararına Danıştay itiraz etti. İdarenin elinde bu şekilde bekleyen 200’e yakın dosya var. Bu dava gelecek davalara emsal teşkil edebilir. Bu da acentelerin sonunun gelmesi demektir.”ifadelerini kullandı.

kenan_turkantos_550.jpg

emin_eminoglu_550.jpg

Deniz Haber Ajansı- Tarkan BİRİCİK

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
insan
15 Aralık 2012 Cumartesi 15:03
haksız olarak bu kadarı olamaz
acentelik neymiş,gemi kaptanı mı,geminin sahibimi,bu nasıl bir haksızlık ithamı.gemi acentesi ne geminin kaptanı nede gemi sahibi değildir.onların namına temsilci ücret alıyormuş,gidip bulma kaptanı,gemi sahibini,işin kolayı elinin altında ver ona cezayı.ee ozaman avukatları da suclumu ver ona cezayı,acente kimsenin uşağı değildir.kaptanın,ve gemi işletmenin getirdiği bilgileri evrakları kurumlara ibraz eder.denize dök yakıtı acente temsilci ver ona cezayı,gemi den eksik-fazla çıkacak gönder gemiyi,ver cezayı acenteye,iyi o zaman adam vurdu kaptan acente gel hapsemi..liman sahasın dan alacak malı,ne acentenin haberi var konuda,gel acente sen bu malı niçin verdin,vs vs vs..deniz ticaret odası,senin üyelerin acenteler.meslek odaları var hepsinde acenlerel ve armatörler bulunmakta,o kadar yazıldı söylendi,tartışıldı,niçin kala alınamadı,aramayın o zaman sucu acentelerinde.çok arkadaşımız ofislerini kapadı,nalet olsun,bizi buna edenlere beduuuuaaaaaaa etmekteler,öyle bedduaki,bedelini zaman gösterecek,göstermeye başladı,tekelciliği yaşattınız.bakın sayın büyüklerim sesi çıkartanlar var ALLAH RAZI OLSUN SİZLERDEN.Hala duymamazlıktan gelen kulaklarına pamuk tıkayanlar.hala pamukları tıkamaya devam etsinler..neden mi çıkıp konuşmuyorlar,çıkıp konuştuğunda sesler geldiğinde dışlanıyorlar.deniz ticaret odası denizcilerin yeridir.bir TÜRK LİRASI olarak denize tırnakları ile sahip çıkan ile 1 yanına SIFIRLARI çok olanların la arasında fark yok,insanları küçümsemek olamaz,hor göremez kimse.sahip çıkın gemi acentelerine deniz ticaret odası...rahmetli büyüklerimiz,hayatta olan büyüklermiz,denizcilerin yerdir denildi deniz ticaret odası..hayatta olan büyüklerimiz ezilen gemi acentelere sahip çıkın..gelen tüm seslere kulak verin.
176.240.101.186
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim