• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk yapımı tank çıkarma gemileri geliyor

Türk yapımı tank çıkarma gemileri geliyor
Anadolu Tersanesi tarafından milli imkanlarla yapılacak Türkiye'nin en modern tank çıkarma gemisinin inşaatına bu ay içinde başlanması planlanıyor.

Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (Anadolu Tersanesi) tarafından milli imkanlarla yapılacak Türkiye'nin en modern tank çıkarma gemisinin (LST) inşaatına bu ay içinde başlanması planlanıyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Strateji Belgesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için askeri gemi inşa eden 7 özel sektör askeri tersanesinden biri olarak belirlenen Anadolu Tersanesi, 2010'da ihalesini kazandığı 2 amfibi geminin dizaynını büyük ölçüde tamamladı.

Proje kapsamında bugün ASELSAN, HAVELSAN ve İŞBİR Elektrik Sanayi AŞ ile alt yüklenici sözleşmeleri imzalandı. Buna göre, gemilerin elektronik sistemlerini ASELSAN, savaş yönetim sistemlerini HAVELSAN, jeneratörlerini de İŞBİR sağlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Ocak 2010'da başkanlığını yaptığı Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından ihalesi Anadolu Tersanesi'ne verilen LST projesinde 16 Haziran 2011'de 2 gemi için tedarik sözleşmesi imzalanmıştı.

Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Faruk Ürkmez,  özgün ve milli olanaklarla yapılan tank çıkarma gemisi ihalesinde şartlardan biri olan Hazine Müsteşarlığı'na proje kredisi sağlaması konusunu çözdüklerini belirtti. Bu çerçevede proje kredisinin Ziraat Bankası'ndan temin edilerek Hazine Müsteşarlığı ile kredi sözleşmesinin imzalandığını anlatan Ürkmez, kredi sözleşmesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından LST projesinde inşaatın bu ay içinde başlanacağını bildirdi.

LST gemilerinin, şu ana kadar özel sektör askeri tersanelerinde yapılmış en kapsamlı gemiler olacağını ifade eden Ürkmez, ''Yardımcı sınıf bir gemi olan ve tank çıkarma gemisi olarak da bilinen LST'nin ana görev fonksiyonu, amfibi harekat ve ateş desteği. Amfibi gemi, amfibi harekat ile idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek'' dedi.

DONANMANIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Gemilerin önemli bir savunma gücüne sahip olacağını belirten Ürkmez, şöyle konuştu:

''LST, Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz harekat alanları ile çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de çok önemli bir katkı sağlayacak. Gemiler tek tekneli ve deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilecektir. Üst binası balistik korumalı olacak.''

566 YATAK KAPASİTESİNE SAHİP OLACAK

LST gemisinde toplam 566 kişilik yatak kapasitesinin bulunacağını anlatan Ürkmez, şu bilgileri verdi:

''Gemi, 1100 metrekare kapalı, 690 metrekare açık güverte alanları ile yaklaşık 1200 ton yük veya çeşitli zırhlı ve diğer araç taşıma kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite ile 20 tank, LST tarafından rahatlıkla taşınabilecek. Ayrıca 15 tonluk genel maksat helikopteri için platform yer alacak. Nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırı için tam personel korumasının sağlanacağı gemide her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı, 3 boyutlu arama radarı, seyir radarı, lazer ikaz sistemi, elektronik harp uyarı sistemi gibi sistemler de bulunacak.''

Ürkmez, LST projesinde birinci geminin inşaatının yaklaşık 4 yılda, ikinci geminin inşaatının da 4,5 yılda tamamlanacağını ve teslim edileceğini bildirdi.

LST projesinin, LCT (Süratli Amfibi Gemi) projesinin ardından gerçekleştirdikleri ikinci askeri proje olduğunu ifade eden Ürkmez, LCT'lerin uluslararası denizlerde görücüye çıkarılmasının ardından, bu gemilere ilginin arttığını, önümüzdeki 3 yılda bu gemilerden 15 adet daha satabileceklerini kaydetti.

Donanmanın gücüne güç katacak LST'lerin bazı özellikleri şöyle:

Boy: 138,75 metre,

En:19,60 metre

Maksimum sürat:18 mili

Denizde kalma: 6 bin mil-30 gün

Gemi personeli: 12 subay, 51 astsubay, 66 er

Amfibi personel:350

Yatak kapasitesi: 566

Yük kapasitesi:1.200 ton

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim