• BIST 9530.47
  • Altın 2484.116
  • Dolar 32.4795
  • Euro 34.8382
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk şirketlerin yurtdışı liman yatırımları yatırımları 2 milyar doları geçti

Türk şirketlerin yurtdışı liman yatırımları yatırımları 2 milyar doları geçti
Türk şirketleri yurtdışında 8 liman yatırımı daha yaparak 29 limana ulaştı. Sayı 50'ye gidiyor.

Yurtdışı liman yatırımları 2 milyar doları geçti. Türk şirketleri halen 29 limanda ortak veya işletici olarak faaliyet gösteriyor. Satın alınan veya ortak olunan liman sayısının önümüzdeki yıllarda 50’ye yaklaşması ihtimali yüksek. Yük limancılığında en önemli dış yatırımcı Yılport Holding’in işlettiği 20 limanın 14’ü yurtdışında. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “Yeni yatırımlarımız olacak. ABD’nin en büyük liman operatörü Ports America’nın ihalesinde ikinci turu başarıyla tamamladık. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Hedef Latin Amerika

Kruvaziyerde Global Liman (GLİ) peşpeşe yatırımlar yapıyor. 3’ü Türkiye’de toplam 8 ülkede 14 liman işletiyor. Arkas, İtalya’nın La Spezia kentindeki Terminal Del Golfo limanı’nın; U.N. Ro-Ro, Trieste’de Samer Seaports terminalinin (payı yüzde 60); Ekol Lojistik, Trieste’de liman işletmecisi Europa Multipurpose Terminals’ın %65 hissesinin sahibi. Buna göre Türk şirketleri yurtdışında 29 liman işletiyor veya ortak. Ancak asıl önemli olan hedefl eri… Bu sayı, şirketlerin hedeflerine göre birkaç yılda 50’ye yaklaşabilecek. Büyük iki yatırımcı Yıldırım ve GLİ, halen görüşmeler yapıyorlar.

Yıldırım, “2025’e kadar dünyanın en büyük ilk 10 limancı şirketi arasında yer almak” istiyor. Latin Amerika ve Afrika başta olmak üzere yurtdışında liman yatırımları için görüşmeler yapıyor. ABD’de de büyük operatörün ihalesine girdi. GLİ de Latin Amerika’da liman bakıyor. Şirketin CEO’su Emre Sayın’ın verdiği bilgiye göre hedef 28 limana ulaşmak. Bu hedef için 500 milyon dolarlık yeni yatırım yapacak. Emre Sayın, Karayipler ve Uzakdoğu’da güçlerini artırmak istediklerini Havana’da birden fazla liman alabileceklerini belirtmişti.

Cey ve Limak da istiyor

Ekol, Trieste’deki yatırımına benzer yeni yatırımlar için araştırma yapıyor. Daha önce Yunanistan’da Lavrion Limanı ile ilgilendi. KKTC - Gazimagosa’daki Adaport’u işleten Arkas, İtalya’da Terminal del Golfo’yu 145 milyon dolara aldı. 100 milyon euro yatırım yapacak. Şirket yönetimi, “liman işletmeciliği konusundaki know-how’ını yurtdışına taşıma” isteğinde. Sadece Yıldırım ve GLİ’nin hedefleri bir ölçüde gerçekleştiğinde bile yurtdışında liman sayısı 50’ye yaklaşacak. Cey Group, Adriyatik’te liman yatırımı planlıyor. Limak Holding de limancılıkta yurtdışındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren Türk şirketleri arasında.

En büyük yatırımcı Yıldırım Holding

Yılport Holding’in portföyü 20 liman ve 6 kara terminalinden oluşuyor. 10 milyon TEU konteyner, 22 milyon ton kuru yük ve genel kargo, 2.15 milyon metreküp sıvı yük ve 850 bin CEU araç elleçleme kapasitesine ulaştı. 2016 itibariyle portföyünün toplam tahmini değeri 3 milyar doların üzerinde. Yılport, Drewry’ın sıralamasında 15’inci büyük küresel oyuncu. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “2016 altın yıllardan biri oldu. 10 limandan oluşan Tertir portföyü aldık. Yüzde 80’ine sahip olduğumuz İsveç’teki Gävle Konteyner Terminali’nin kalan %20’sini, aynı limanda Baltic Sea Gateway’in yüzde 100’ünü aldık. Ağustos 2016’da Ekvador’da Puerto Bolívar Limanı’nın 50 yıllık satın alma ve devir sözleşmesini imzaladık. Latin Amerika’nın en büyük konteyner limanını inşa edeceğiz. Bu yıl, ABD’nin en büyük liman operatörü Ports America’nın satış ihalesinde ikinci turu tamamladık. 2017’de bu süreci de başarıyla tamamlayıp dünyanın ilk 10 global liman işletmecisi arasına yükselme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız” dedi.

liman_1.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim