• BIST 9756.41
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türk savaş gemisinde "Kadın" olmak

Türk savaş gemisinde "Kadın" olmak
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından DENİZKURDU-13 Fiili Deniz Tatbikatı'na katılan Barbaros Fırkateyni'nin kadın subayları, zorlu işleri başarıyla gerçekleştiriyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından DENİZKURDU-13 Fiili Deniz Tatbikatı'na katılan Barbaros Fırkateyni'nin kadın subayları, zorlu işleri başarıyla gerçekleştiriyor.

İki yılda bir icra edilen DENİZKURDU'nda, gerçeğini aratmayan senaryo faaliyetleri devam ediyor. Tatbikat kapsamında Aksaz Limanı açıklarındaki faaliyetlerini sürdüren savaş gemisi Barbaros Fırkateyni'nin 200 personeli arasında görev yapan üç kadın subay, zorlu görevler karşısındaki başarılı çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tek kadın pilotu Binbaşı Zerrin Tosun, gemiye konuşlandırdığı helikopterini her türlü görev için hazır bekletiyor. Deniz Harp Okulu'ndan geçen yıl mezun olan muhabere subayı Teğmen Rümeysa Çubuk, hem gemisinin diğer gemilerle iletişimini sağlıyor hem de sevk ve idareden sorumlu vardiya subayı olarak görev yapıyor. Barbaros'un sualtı silahları da kadın subaya emanet. Sualtı silahları subayı Teğmen Merve Uslu, denizaltı tehditi olduğunda geminin sualtı silahlarının kullanımından sorumlu.

Tatbikat için AB 212 helikopterini gemiye konuşlandıran 351 Deniz Helikopter Filo Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatbikatta suüstü harbi ve keşif maksatlı uçuşlar yaptığını belirtti. Deniz Kuvvetleri'ndeki tek kadın pilot olduğunu kaydeden 15 yıllık pilot Tosun, "Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği hakları doğru yer ve zamanda kullanarak buralara geldik. Burada görev yapmaktan gurur duyuyorum. Gemide 7/24 harbe hazır bekliyoruz. Uçuşa her an hazırız" diye konuştu.

Personel, Teğmen Rümeysa Çubuk'a emanet

Deniz Harp Okulu'ndan geçen yıl mezun olan Teğmen Rümeysa Çubuk da Barbaros'da muhabere subayı olarak görev yapıyor. Çocukluk hayalindeki mesleği yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Çubuk, gemide geçen zamanını şöyle anlattı:

"Seyirlerde vardiya usulü uygulanıyor, 6 saat görev, 6 saat istirahat. Vardiyamda diğer gemilerle muhabere irtibatını sağlıyorum. Geminin sevk ve idaresinden sorumlu vardiya subayı olarak da görev yapıyorum. 3 bin tonluk bir gemi, 200 üzerindeki personelin can ve mal emniyeti tamamen sizin üzerinizde. Biz de Harp Okulu'nda bu sorumluluğu almak üzere yetiştirildik. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. İstirahat zamanında da subay salonunda sosyal ilişkilerimizi sürdürüyor, kişisel gelişimime vakit arıyorum."

Çubuk, DENİZKURDU'nun Deniz Kuvvetleri'nin en önemli tatbikatlarından olduğuna dikkati çekerek, "İlk kez DENİZKURDU'na katılıyorum. Bu nedenle çok heyecanlıyım. Benim için çok büyük bir deneyim. Bu tatbikatlar bizim yetişmemizde önemli fırsat sağlıyor" diye konuştu.

Kadın personel sayısının azlığının dezavantaj olduğunu söyleyen Çubuk, "Ama personelin sağladığı destek nedeniyle sıkıntı yaşamıyoruz. Yaptığımız görevlerin zorluğu açısından diğer personelle aramızda fark yok" dedi.

Nişanlısı da tatbikatta görevli

Teğmen Merve Uslu da sualtı silahları subayı olarak görev yaptığını ifade ederek, denizaltı savunma harbi harekatında görev aldığını dile getirdi. Denizaltı tehditi olduğunda geminin sualtı silahları kullanımının kendisinin sorumluluğunda olduğunu aktaran Uslu, seyirlerin yorucu geçtiğini ancak görevlerini başarıyla tamamladıklarında yorgunluğun yerini gururun aldığını kaydetti.

Kadın erkek ayrımı düşünmeksizin işlerini yaptıklarını anlatan Uslu, kadın olmaları nedeniyle ayrıcalıkları bulunmadığına değindi. Uslu, 16 Haziran'da evleneceği nişanlısının da tatbikatta görevli Turgutreis Fırkateyni'nde savaş harekat subayı olduğuna işaret etti.

Yakın mesafelerde olmalarına rağmen nişanlısının bulunduğu gemiyi radar skobundan görebildiğini ifade eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"28 Ocak-20 Nisan arası seyirdeydik. 20 Mayıs'ta da tatbikata geçtik. Bu nedenle düğün hazırlıklarını arada kalan zamanda yürütmeye çalışıyoruz. Eşyaları bir günde karar verip almaya çalışıyoruz. 3 Haziran'da görevim bitiyor. Ailemin yanına gideceğim. Yaklaşık 10 gün sonra da düğünümüz olacak."

kadin_subay.jpg

kadin_subay1.jpg

kadin_subay2.jpg

kadin_subay3.jpg

kadin_subay4.jpg

kadin_subay5.jpg

kadin_subay6.jpg

kadin_subay7.jpg

kadin_subay8.jpg

kadin_subay9.jpg

kadin_subay10.jpg

kadin_subay11.jpg

kadin_subay12.jpg

kadin_subay13.jpg

kadin_subay14.jpg

kadin_subay15.jpg

kadin_subay16.jpg

kadin_subay17.jpg

kadin_subay18.jpg

kadin_subay19.jpg

kadin_subay20.jpg

kadin_subay21.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
28 Mayıs 2013 Salı 17:35
Gemide kadın görevli
Hâlâ ister savaş gemisi olsun, ister ticaret gemisi olsun gemilerde kadınların çalışmasına aklım ermiyor. Herhalde bu benim eski kafalı biri olmamdan kaynaklanıyor. Böyle çarşaf gibi havalarda çekilen resimler bana bir şey anlatmıyor. Savaş ve acil durumlarda gemilerde başımızdan geçen olaylar gözümün önüne gelince şimdi burada bir kadın olsaydı, örneğin, kaptan ya da 2.kaptn ya da baş Mühendis olsaydı ne yapardı diye düşünmeden edemiyorum. Karada ofislerde tabiiki olur ama gemide olacak iş değil, kosterlerde hiç olmaz gibime geliyor oradaki çalışma koşullarını düşündükçe...
Allah selllamet versin.www.ref,kakdogan.com
24.133.110.255
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim