• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk Loydu, TÜRKAK üyeliğinden çıkarıldı

Türk Loydu, TÜRKAK üyeliğinden çıkarıldı
Kuruluşundan bu yana Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK’ın Genel Kurulu'nda “üye” sıfatı ile yer alan TÜRK LOYDU’nun üyeliğine, yasada yapılan son değişiklikle son verildiği ortaya çıktı.

TÜRK LOYDU, TÜRKAK GENEL KURUL ÜYELİĞİ'NDEN ÇIKARILDI

Laboratuvar, belgelendirme ve muayene ve hizmetlerini yürütecek kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla 1999 yılında kurulmuş olan TÜRKAK’ın kuruluş yasası, geçtiğimiz yıl Haziran ayında değiştirildi.

Kurum daha önce faaliyetlerini Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Genel Sekreterlik gibi dört organ eliyle yürütürken, yapılan değişiklikle Genel Kurul kaldırıldı ve yerine Danışma Kurulu adlı yeni bir organ oluşturuldu. Daha önce Genel Kurul tarafından seçilen Yönetim Kurulu, artık “kurumun ilgili olduğu Bakan” tarafından atanmak suretiyle oluşturuluyor.

Hatırlanacağı üzere, TÜRKAK’ın kuruluşu sırasında Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nın önderliğinde ve dönemin diğer üst düzey Türk Loydu yöneticileri Yük. Müh. Ali Eser ile Yük. Müh. Şevki Bakırcı’nın içinde yer aldığı bir ekip, Türk Loydu’nun üyeliği için yoğun çabalar harcamıştı. Ülkenin koalisyon hükümetleri ile yönetildiği o dönemde MHP’li Devlet Bakanı Tunca Toskay, DSP’li milletvekili Cahit Savaş Yazıcı ile diğer partilerden bazı başka vekillerin de yardım ve desteği sonucu Türk Loydu’nun Genel Kurul Üyesi sıfatıyla TÜRKAK yasasında yer alması sağlanmıştı.

Yapılan son değişiklikle, Genel Kurul yerine oluşturulan Danışma Kurulu, bir istisna hariç tamamen Genel Kurul’un eski üyelerinden oluşuyor. Genel Kurul’un üyesi olduğu halde yeni düzenlemede Danışma Kurulu’na alınmayan tek kuruluş ise Türk Loydu. İlgili bakanlıklar ve kamu kurumlarının yanı sıra; TOBB, Sanayi ve Ticaret Odaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi, TMMOB, TESK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği yerlerini korurken; Türk Loydu’na TÜRKAK Danışma Kurulu’nda yer verilmedi.

Genel Kurul’u oluşturan diğer üyelerin tümü Danışma Kurulu’nda yerlerini korurken, kurulduğu günden bu yana TÜRKAK’a önemli katkılar da sağlamış olan ve bu sıfatı belki de en fazla hak eden kurum olmasına rağmen Türk Loydu’nun üyelikten çıkarılmış olması, sektörde çeşitli yorumlara yol açtı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Erdal Gedikoğlu
29 Mayıs 2013 Çarşamba 15:09
"Resmin bütününe bakalım"a ilaveten
Aşağıdaki, "Resmin bütününe bakalım" başlığı ile yer almış, her niyeyse de göndereninin "Gemi Mühendisi" sıfatı kullanarak "kendini gizlemek" tercihinde (belki de zorunluluğunda da denebilir) bulunmak yoluyla kendini ifade ettiği yorum ve o yorumun içindeki sorular, sağlam sorular, ciddi sorular.
Başka bir mecrada, başka bir hususta, ben de, muhatapları kısmen aynı kişiler olan, bazı sorular sormuş, ama cevap (şu ana kadar) almamış durumdayım.
Umarım bu "Gemi Mühendisi" mahlaslı arkadaşın sorduğu sorular, muhataplarınca dikkate alınır ve cevabını bulur. Zira, ortada, "ciddi", ciddinin de ötesinde, vahim bir durum/durumlar olduğu neredeyse aşikar olup, artık yerli yerince, yollu yolunca bu "durumların" açıklığa kavuşması acil nevinden bir durum olup, yapılacak olan "cevaplama/açıklama" birçok kişiyi ve kurumu rahatlatacaktır. -Belirtmeye gerek yok ki- tabii eğer, muhatapları bu soruları cevaplamayı tercih ederse.
Bu noktada, "suskunluk ikrardan gelir" atasözünü anımsayıp/anımsatıp, ilgili diğer mecralardaki suskunluk hali devam ederse, o zaman, yapılan "illiyet değerlendirmelerinin ikrar edilmiş olduğu" sonucuna varmak, herhalde haksız bir değerlendirme olmayacaktır. Saygılarımla.
Erdal Gedikoğlu (Gemi İnş. ve Gemi Mak. Müh.)
78.174.80.145
Gemi Mühendisi
29 Mayıs 2013 Çarşamba 09:16
Resmin bütününe bakalım
Haberde her şey yer almayınca, yorumlar da tam yerine oturamıyor. Yazılanlar doğru ama, herşeyi anlayabilmek için resmin bütününü görmek lazım. Kurulduğu daha yeni ortaya çıkan ikinci milli(?) klas kuruluşunun önünün açılması için TLnun Türkak’tan çıkarılması gerekmiyormuydu? TLnu çöküşe götüren gelişmelerin baş sorumlusu GMO başkanı Kolay şimdi kurulan yeni klasın başında değilmi? TLnu üyelikten çıkaran TÜRKAK’ın bağlı olduğu bakan kim, GMO başkanının sağ kolunun çocukluk arkadaşı değilmi? TLnun ele geçirilmesinde dönüm noktası olan hileli seçimin divan başkanı yeni klasın sahibi olan AŞye ortak değilmi? Yeni klasın ortaklarıyla BADER’in ODEK’in eski-yeni üyelerini karşılaştırınca her şey anlaşılmıyormu? Bakanlıkta çalışan gemi mühendislerinin hem de tamamının son iki dönemdir her GMO seçiminde İstanbul’da eğitime çağrılması tesadüfmüydü? İlçe seçim kurulu görevlisi GMO seçimlerinde cep telefonlarının oy kabinine sokulmaması talebini bazı üst düzey bürokratlar ve üst düzey tersane yöneticileri oy pusulalarının fotoğraflarını bekledikleri için reddetmedimi? Bu kararda önde gelen bir siyasetçi tarafından azarlanmış olmasının etkisi yokmuydu? Halen GMO yönetiminde görev yapanlar arasından biri, benim işim gücüm çoluk çocuğum var ucunda TL olmasa ne işim var buralarda diye itirafta bulunmadımı?... Bu sorular böylece uzar gider…
88.253.189.236
Usta Gemici
27 Mayıs 2013 Pazartesi 19:23
Burada bitmedi ki !
Basit bir yönetmelik maddesinin değiştirilmesinin bile bin bir güçlükle olabildiği bir koalisyon hükümeti döneminde TÜRKAK kanununa Türk Loydu’nu ekletmeyi becerebilmenin ne anlama geldiğini iyi değerlendirmek lazım. Öyle bir dönemde 2-3 partiyi bir araya getirip Türk Loyduna TÜRKAK üyeliği kazandıran yönetimlerden, reva görülen haksız muameleyi sessizce izleyip olanı biteni içine sindirebilen aciz yönetimlere gelmişiz. Hem de sektörün tam da içinden gelen iki bakanın hükümette ve bir dönem Türk Loydu Yönetim Kurulu üyeliği yapmış bir milletvekilinin de mecliste bulunduğu tek parti iktidarı döneminde…
Türk Loyduna karşı takınılan bu olumsuz tavır, eğer Tamer Yılmaz başkanlığındaki Türk Loydu yönetiminin kuruma sahip çıkma, kurum çıkarlarını koruma konularındaki pasifliğinden ve yetersizliğinden kaynaklanmıyorsa, son dönemlerde Türk Loydunda yaşananların yarattığı prestij kaybına bağlı olmalıdır.
Yeni dönemde IACS üyeliği ve Avrupa Birliği tanınırlığı gibi uluslararası hedeflerinde büyük sapmalar ve gecikmeler yaşayan ve “uluslararası olma” iddiasını giderek daha fazla yitirmeye başlayan Türk Loydu, bu son gelişme ile ulusal planda da ulusal akreditasyon kuruluşundan dışlanmış olmanın getirdiği ilave sıkıntıları yaşayacaktır.
88.253.189.236
Denizci
27 Mayıs 2013 Pazartesi 18:51
Muz Cumhuriyeti Loydu
Türk Loydu nereden nereye getirildi, Kurumu bu hale sokan beceriksiz, bilgisiz, liyakatsiz yöneticilerine ait muhteşem bir "Başarı Öyküsü". Ayaklar baş, başlar ayak olursa, olacağı ve sonucu budur. Bu haliyle kalırsa iyi, daha başka platformlardan da atılırsa hiç şaşırmam. Haberde adı geçen Türk Loydu'nda yıllarca görev yapmış yöneticilerin işine son veren cemaat güdümlü (F) tipi yöneticileri tebrik ediyorum.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim