• BIST 9548.09
  • Altın 2491.944
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5643
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk Loydu "Seveso" semineri düzenledi

Türk Loydu "Seveso" semineri düzenledi
Türk Loydu, güvenlik danışmanı adaylarına Seveso (Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin. Azaltılması Hakkında Yönetmelik) hakkında seminer düzenledi.

Geçtiğimiz hafta  Salı günü gerçekleştirilen seminerde katılımcılara deniz ve kara taşımacılığında uluslar arası regülasyonlarla ilgili bilgi verildi.Türk Loydu eğitmenlerinin endüstriyel kazalarda devletlerin çevreye karşı olan yaklaşımları, şirketlere getirilen yükümlülüklerle alakalı bilgi verdikleri seminere, Türk Loydu’nun Slovakyalı proje ortakları da katıldı.

Seveso Nedir?

Seveso, kuzeybatı İtalya’da Milano’ya 20 km uzaklıkta küçük bir kasabadır. Kentin hemen yanı başındaki ICMESA Chemical Company’ye ait fabrikada 10 Temmuz 1976 günü triklorofenol (TCP) üretimi yapan bir reaktördeki patlama sonucu beyaz bir gaz bulutu çevreye yayılmıştır. Bu zehirli gaz, bu güne kadar bilinen en zehirli gazlardan dioksindir. Kasabada kısa bir süre içinde hayvan ölümleri görülmeye başlanmış, patlamadan 5 gün geçtikten sonra da hastaneye başvurular başlamıştır. Yapılan kontroller sonunda kasabada geniş bir bölgenin tamamen kirlendiği anlaşılmış ve 100 kadar ev tamamen boşaltılmıştır.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik

1976 Yılında İtalya’nın Seveso kasabasında gerçekleşen bu kaza sonrasında, endüstriyel kazaların oluşmasının engellenmesi ve gerekli önlemlerin alınması adına hazırlanmış olan Seveso Direktifi (82/501/EEC) kabul edilmiştir. 9 Aralık 1996’da ise 96/82/EC sayılı “Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktif (Seveso-II Direktifi)” yayımlanmıştır. Seveso-II Direktifinin ülkemiz mevzuatına uyumlaştıran “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” Bakanlığımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığınca oluşturulan bir komisyon marifetiyle hazırlanarak, 30 Aralık 2013 tarih ve 28867 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Büyük Endüstriyel Kaza

Büyük Endüstriyel Kaza, herhangi bir kuruluşun işletilmesi esnasında, kontrolsüz gelişmelerden kaynaklanan ve kuruluş içinde veya dışında çevre ve insan sağlığı için anında veya daha sonra ciddi tehlikeye yol açabilen bir veya birden fazla tehlikeli maddenin sebep olduğu büyük bir emisyon, yangın veya patlama olayını ifade etmektedir.

Seveso Bildirimi

Bakanlığımız yazılım portalı olan Çevre Bilgi Sistemi bünyesinde yer alan Seveso Bildirim Sistemi, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında YönetmelikEkinde yer alan Tehlikeli Kimyasal Maddeleri bulunduran kuruluşların, bulundurdukları maddeler ile miktarlarını Bakanlık’a beyan ettikleri sistemdir. Yönetmelik gereği işletmeler tarafından yapılması gerekli bu beyan, Seveso Bildirimi olarak adlandırılır.

Yapılan Seveso Bildirimi sonrasında işletmeler, sistem tarafından “Alt Seviyeli Kuruluş”, “Üst Seviyeli Kuruluş” veya “Kapsam Dışı” olarak sınıflandırılır.

Türkiye’de Seveso II Direktifi’nin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi

Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 2009 I. Bileşenine sunulan ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen TR2009/0327.04-01 numaralı “Seveso II Direktifinin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi”nin amacı, Türkiye’de Seveso II Direktifini (Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktif) uygulayan merkezi ve yerel otoritelerin kurumsal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesidir.

Projenin ilk faaliyeti olan “Eğitimler” kapsamında, 3 farklı katılımcı grubuna, 8’er modülden oluşan 24 eğitim verilmesi planlanmış olup, 2014 yılı Haziran ayı itibariyle tüm eğitimler tamamlanmıştır. Söz konusu eğitimlere, Bakanlığımız Merkez ve Taşra Teşkilatı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Belediyeler, Sanayi Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler katılım sağlamışlardır. Proje kapsamındaki faaliyetlerden “Pilot Bölge Çalışması” için, pilot tesis olarak seçilen TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi A.Ş.’de çalışmalar başlamış olup, çalışma 2014 yılı Ekim ayı sonunda tamamlanacaktır. Proje kapsamında ayrıca, Eğiticilerin Eğitimi, Çalışma Ziyaretleri, Seveso Bildirim Sisteminin Güncellenmesi ve Halkın Bilgilendirilmesi aktiviteleri yer almakta olup, tüm faaliyetlere ilişkin çalışmalar başlatılmış olup devam etmektedir.

Proje bütçesi 2,8 Milyon Euro’dur ve bunun %10’u ülke katkısıdır. Proje resmi olarak 16 Kasım 2012 tarihinde başlamıştır. 2 yıl süresi olan projenin bitiş tarihi 16 Kasım 2014’tür. 15 Kasım 2013 tarihi itibariyle Projede kalan bütçe tutarı yaklaşık 1.850.000 €’dur.

Proje; Ekodenge (Türkiye) liderliğinde INERIS (Fransa), Steinbeis (Almanya), D’Appolonia (İtalya), REC (Macaristan) ve AWN Consulting (İrlanda) konsorsiyumu tarafından yürütülmektedir.

turk_loydu-001.jpg

turk_loydu1-001.jpg

turk_loydu2-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim