• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Türk Koster Filosunun Yenilenmesi Proje toplantısı, GİSBİR'de yapıldı

Türk Koster Filosunun Yenilenmesi Proje toplantısı, GİSBİR'de yapıldı
Türk Koster Filosunun Yenilenmesi Proje toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka Başkanlığı'nda GİSBİR Merkezinde yapıldı.

Türk Koster Filosunun Yenilenmesi Proje toplantısı, GİSBİR'de yapıldı. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın yanı sıra, UDHB Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, UDHB Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Uluslararası Denizcilik İlişkileri Daire Başkanı Emre Dinçer ve Türk Gemi İnşa Sanayinde ilgili yetkililer katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın Başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Koster Filosunun Yenilenmesi kapsamında çıkarılan kanun hakkında görüşlerini ifade eden Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel; "Kanunun kadük olduğunu ve üzerinde revizyon yapılması gerektiği" belirterek, finansal modellerin netleşmesini istedi.

ÇIKARILAN KANUNDA TADİLAT YAPILMALI

Konuyla ilgili Deniz Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel, Koster Yenileme Projesi ile ilgili herhangi bir model üzerinde durmadıklarını kaydederek, alternatif modeller üzerinde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

1975 yılında uygulanan GİSAD Fonu uygulamasının söz konusu olabileceğini söyleyen Erol Yücel, yurtdışından bu projeyi finanse etmeye yönelik tekliflerin olduğunu ve onları değerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel konuşmasına şöyle devam etti; "Kendi imkanlarımızla, Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Bankası'nın imkanlarıyla ne yapılabilir, bu yönde çeşitli alternatifleri değerlendirdik. KOSTER filosunun işlerlik kazanabilmesi için öncelikle finansman konusunun halledilmesi gerekiyor. Bugün GİSBİR’in ev sahipliğinde bunları değerlendirdik. Daha hızlı bir yol alacağımızı düşünüyorum. öncelikle burada teşvikiyle ilişkin kanununda ufak bir düzeltme yapılması gerekiyor, iyi yolda ilerlediğimizi söyleyebilirim" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan döneminde çıkarılan kanunun uygulanabilirliği ile ilgili soruya cevap veren Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel; "Sayın Lütfi Elvan Bakanımızın döneminde çıkarılan kanuna ilişkin bir tebliğ yayınlanması gerekiyordu. Kanun eksik ve uygulaması zor. Kanunda uygulamada zorluk yaratacak şeyler ön görülmemiş. Kanunda tadilat yapılması lazım. Kanun hem bürokratın hem de yatırımcının elini bağlayan bir kanun. Böyle kanuna ilişkin bir yönetmelik de hazır. Ama yönetmelik çıksa bile uygulaması olmayan bir yönetmelik olacak. Bu nedenle uygulanabilirliği olan bir yönetmeliğin hazırlanmasına imkan sağlayacak bir tadilata gidilmesi lazım, yani başlangıç noktası o olacak, bunları değerlendirdik. Tabii gemi inşa maliyetlerinin aşağıya çekilmesi, işletme sırasında ortak kurulacak işletme şirketleri vasıtasıyla işletmenin yapılmasıyla, rekabetçi bir işletmenin düzeninin kurulması. Böylece Türkiye’nin bulunduğu bölgede güçlü bir Koster filosuyla dünya ticaretinden hak ettiği pastayı alabilmesini teminen bir görüşme yapıldı" diye konuştu.

FİNANSAL MODELİN BELİRLENMESİ GEREKİYOR

Koster Yenilenme Projesi'nde nasıl bir finansal modelin yapılacağını masaya yatırdıklarını söyleyen Kosder Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, GİSBİR'de yapılan toplantıda, geçmiş 5 yılda yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini ifade etti.

Salih Zeki Çakır şunları söyledi; "Bu toplantı,  KOSTER yenileme projesinin ‘Nerede kalmıştık’ toplantısıydı. Çünkü bu süreçte 4-5 yıldır yapılan çalışmaların, bu projenin nasıl finanse edilmesi gerektiğiyle ilgili bugüne kadar yapılmış çalışmaların son bir ortak değerlendirmesini yaptık ve bundan sonra nasıl ilerlenmesi gerektiği üzerinde yoğunlaştık. Geçmişte uygulanmış olan örneklerini masaya yatırdık ve bundan sonra yine ülke ve sektörün gerçeklerine dikkat ederek nasıl bir finansal modelle bu yenilemenin gerçekleşmesi gerektiği üzerinde karar kıldık. Katılımcılar ayrı ayrı görüşlerini ifade ettiler. Toplantının önemi kısaca,  bundan sonra çalışmaların devam ettiği süreçte ihtiyaç olan finansal model, düşük öz kaynak, uzun vade ve kullanılacak kaynağın maliyeti. Eğer düşük maliyet olursa bu yenileme, ülkenin ve sektörün gerçeklerine uygun olarak hayata geçirilebilir, değilse böyle bir yöntem izlenilmezse yine bu çalışmalardan sonuç almak gerçekçi görünmemektedir. Bundan sonraki çalışmalar, hükümet ve bürokratlar nezdinde değerlendirilip bir yol haritası sektörün önüne konulacak. İnşallah bu vesileyle de üzerinde yıllardır denizciliğimizin gündemini işgal eden bu konuda da bir sonuç almak durumunda kalacağız" dedi.

STRATEJİ VE POLİTİKALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Koster Yenileme Projesiyle ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği ve Kosder Armatörleri ve İşletmecileri Derneği'nin de içinde bulunduğu sektör temsilcileriyle biraya geldiklerini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi ve geleceğe hazırlanmasıyla ilgili konuları masaya yatırdıklarını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka; Koster Yenileme Projesiyle ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili değerlendirme yaptıklarını söyleyerek şunları kaydetti;

"Koster filosunun yenilenmesi projesi, hatta Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi ve geleceğe hazırlanmasıyla ilgili şu ana kadar yapılmış, Hurda Teşvik Kanunu ve bunun uygulanmasına yönelik hazırlıklar da dahil olan çalışmaların bir değerlendirmesini yaptık. Geçmişte yapılanlarını, sonuçlarını etkilerini ve bundan sonra yapılması gerekenleri, nasıl bir yol takip edilmesi gerektiğini sektör temsilcileriyle tartışarak değerlendirdik. Gayet olumlu bir çalışma oldu. Bundan sonraki stratejileri takip edeceğimiz politikaların temelini oluşturduk. Toplantıda belli bir finans modeli konuşulmadı, birkaç alternatif var. Toplantının ana konularından biri de buydu. Bu konuda hangisi daha avantajlı, hangisi yapılabilir, hangisi mümkün hangisi değil, hangisi şartları zorlar hangisi daha rekabetçi bir fırsat sunar, bütün bunlar değerlendirildi ve alternatif finans modelleri tartışıldı.O da tartışılan konulardan biri. O konuda belli bir karar yok. Önümüzdeki dönemde gidişata göre değerlendirilecek. Havuz sisteminin avantajları var, bireysel işletmeler şeklinde devam etmenin başka avantajları var, tüm bunlar değerlendirilecek. Henüz alınmış bir karar yok. Bu tamamıyla bir değerlendirme, olması gerekenler, etkileri ve sonuçları. Bundan sonra neler yapılabilir, nelere dikkat edilmeli, politika nasıl belirlenmeli bunlara baktık" dedi.

koster_2-001.jpg

koster_1.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa mehmet bakı
11 Mart 2016 Cuma 17:02
17:02
türkiye kostere mi dönecek yoksa ihtisas taşımacılık yapacak

kosterden kaçınılmalı
212.98.208.105
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim