• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk gemiciler Aralık ayından bu yana gemide mahsur!

Türk gemiciler Aralık ayından bu yana gemide mahsur!
Ayanoğlu Denizcilik’e ait M/V Seren Ayanoğlu gemisi yakıt borcunu ödemediği için Fas’ın Kazablanka limanında tutuklandı ve Türk ticaret gemisi işçileri Aralık ayından bu yana gemide mahsur.

Ayanoğlu Denizcilik’e ait M/V Seren Ayanoğlu gemisinde çalışan 14 Türk işçi Kasım ayından bu yana Fas’ın Kazablanka limanında mahsur. 24 Kasım 2014’te limanına yüklü olarak giden Ayanoğlu gemisi, 25 Aralık 2014’te yakıt borcu nedeniyle tutuklandı.

Gemiden dışarı çıkılmasına izin verilmeyen işçilere şirket sürekli gemi “bugün yarın kaldırılacak, maaşları bugün, haftaya vereceğiz” şeklinde vaatlerde bulundu fakat somut hiçbir adım atılmadı. Çalıştıkları geminin ait olduğu şirkete karşı çabalarının karşılıksız kalması üzerine işçiler başka bir yol denedi. ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) Londra’ya başvuran işçiler, buradan da somut bir yanıt alamadı.

Öte yandan tutuklanan gemide mahsur kalan 14 Türk işçi 4 ay boyunca maaş alamadı. Kumanyaları ve temizlik malzemeleri tükenen işçiler bölgedeki kilise papazının getirdiği yardımlarla idare etmeye çalıştıysa da Kazablanka liman yönetimi daha sonra bu yardımı da engelledi. İşçi aileleri arasında maaş yollayamadıkları için elektrik ve doğalgazı kesilen, hatta evlerine haciz gidenler var.

ŞİRKET ADIM ATMIYOR

İşçilerin mahsur kaldığı tutuklu geminin kaptanı Fırat Yeşilyaprak, Kazablanka liman başkanının kendilerini liman bünyesinde çalıştırmak istemesi üzerine greve başladıklarını söyledi. “Grev buradaki çalışma dayatmasını geri çevirmek içindir” diyen Yeşilyaprak, 4 aydır ödenmeyen maaşların ödenmesini istedi. “11 kişinin selametle armatör tarafından yurda çekilmesi ya da hemen tüm ödemelerimizin yapılarak geminin sefere başlaması isteğimiz” diyen Yeşilyaprak, şirketin işçilerin sorununu çözmek için pozitif bir adımda bulunmadığını ifade etti.

İŞÇİLERİN SON 250 DOLARI KALDI

Konuya ilişkin işçilerle temas halinde olan Türkiye Denizciler Sendikası Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Başkanı Fatih Özpınar, Kazablanka liman işletmesinin 14 personelin gemiyi bırakmasına izin vermediğini fakat daha sonra bir aşçı, bir güverte personeli bir de makine personelinin geminin emniyeti açısından kalması gerektiğini söylediğini aktardı. “Limanda sıkıntılar var” diyen Özpınar, geminin 25 Aralık’tan beri limanda olduğu için ödenmesi gereken ücret nedeniyle sıkıntılar yaşadığını paylaştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim