• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

"Türk gemi geri dönüşüm sektörü devletten borcu yoktur belgesi alan ender sektörlerden biridir"

"Türk gemi geri dönüşüm sektörü devletten borcu yoktur belgesi alan ender sektörlerden biridir"
Aşk Gemisi’ dizisinin çekildiği kruvaziyer gemisini söküm için alan İzmir Gemi Geri Dönüşüm şirketinin mali sıkıntı içinde olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

GEMİSANDER’den 'Lanetli gemi' haberine yanıt geldi. Gemisander Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker "Türk gemi geri dönüşüm sektörü devletten borcu yoktur belgesi alan ender sektörlerden biridir" açıklamasında bulundu. Gemisander'den yapılan o açıklama:

"Son dönemde mali sıkıntıda olan ‘ İzmir Gemi Geri Dönüşüm Demir Çelik Nakliyat Şirketi’nin faaliyetlerini sürdürebilmesi için mahkemeye iflas erteleme başvurusu yapmasını, 2013 Yılında 2 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bir iş kazasının tecellisi olarak yansıtan Hürriyet Gazetesi’ne Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden (Gemisander) tepki geldi. 

Hürriyet Gazetesi, 'Aşk Gemisi' adlı diziyle tanınan Pacific Princess adlı kruvaziyer Gemisi’nin ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından Gemi’yi Aliağa’da geri dönüşüme kazandıran, ‘İzmir Gemi Geri Dönüşüm Demir Çelik Nakliyat Şirketi’nin yaşadığı mali krizi, Gemi’nin söküm çalışmaları sırasında yaşanan ölümlü iş kazasının laneti olarak değerlendirdi. 

HAKSIZ VE MESNETSİZ ELEŞTİRİLERE SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Söz konusu bu haberde yer alan ifadelere tepki gösteren Gemisander Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, “Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada;  “Pacific Princess gemisinde meydana gelen ve sektörümüzü derin üzüntüye sevk eden olayı bir firmanın lanetlenişe bağlamak hatta daha ileri giderek gemiyi satın alan firmanın iflasını bir gemiye indirgemek hiç akılcı bir yaklaşım ve yorum değildir” diyerek haksız ve mesnetsiz eleştirilere sessiz kalmayacağını söyledi. 

Gemi Söküm Sektörü ’nün bir kısım medya tarafından sürekli karalama kampanyasına maruz kaldığını ifade eden Ersin Çeviker, İzmir Gemi Geri Dönüşüm Demir Çelik Nakliyat Şti ile ilgili olarak 16.02.2015 tarihli Hürriyet gazetesinde Dinçer Gökçe imzalı olarak yayımlanan haberden sonra karşı bir açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti.  

GÜNCELLENMEMİŞ VE TARAFLI BİLGİLER SEKTÖRÜMÜZE ZARAR VERİYOR

Özellikle son günlerde yazılı ve görsel basında Gemi Söküm sektörüne yönelik çıkan haberleri dikkatle ve sükûnetle takip ettiklerini belirten Çeviker,  “Güncellenmemiş ve taraflı bilgiler sektörümüze zarar vermektedir. Yapıcı eleştirilere her zaman açık bir sektör olarak, enerjimizi daha iyi olmak, ülkemize daha çok hammadde ve istihdam kazandırmak yolunda harcayacağız” dedi. 

DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR SEKTÖRÜZ

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde faaliyet gösteren şirketlerin 2000’li yıllardan itibaren Gemisander çatısı altında örgütlenerek, çalışma koşullarını düzeltme kararlılığını gösterdiğini, çevre ve iş sağlığı konularında alınan tedbir, uygulama ve yatırımlarla gemi geri dönüşüm konusunda dünyada örnek gösterilen bir sektör konumuna geldiklerinin altını çizen Çeviker, Sektörün 38 yıllık tarihinde ilk kez 2012 yılında 927.000 ton geminin geri dönüşümünü yaparak bir rekora imza attığını da hatırlattı. 

İFLAS KAR VE ZARAR KELİMELERİ TİCARETİN TEMEL YAPISINDA BULUNAN KAVRAMLARDIR

“Yıllardır iş kazaları ve kötü çalışma koşulları ile anılan sektörü bu durumdan çıkarmak için gösterilen kararlılık ve gelinen noktanın takdir edilmesini bekler iken, haksız ve mesnetsiz ilgisiz olaylarla gündeme getirilmek bizleri son derece üzmektedir” ifadesini kullanan Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, şunları söyledi: “Bugün Gemi İnşa ve Gemi Geri dönüşüm sektörlerimizde alınan tedbirlerle iş kazaları önlenmemiş olsaydı.  Gemilerle ilgili, genel bir uğursuzluktan söz edebilirdik. Pacific Princess gemisinde meydana gelen ve sektörümüzü derin üzüntüye sevk eden olayı bir firmanın lanetlenişine bağlamak hatta daha ileri giderek gemiyi satın alan firmanın iflasını bir gemiye indirgemek hiç akılcı bir yaklaşım ve yorum değildir. İflas kar ve zarar kelimeleri ticaretin temel yapısında bulunan kavramlardır. Uzun bir süreçte belli sebeplere bağlı olarak gelişirler. Kaldı ki tek taraflı haberleri yapmayı marifet haline getiren ilgili gazete müflis olarak ifşa etmekten çekinmediği bir firmaya haber içinde söz hakkı verseydi o firmanın sektörümüzde faaliyet gösteren diğer firmalar gibi Aliağa vergi rekortmenleri arasında olduğunu da öğrenecekti. Hatta Gemisander üyesi gemi geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren firmaların devletin tüm birimlerinden ve SGK dan borcu yoktur belgesi alabilen ender sektörlerden olduğunu da öğrenecekti. Yine haberde iddia edildiği gibi uğursuzluğu ve laneti kaderci bir anlayıştan çıkarmak için son yıllarda Gemisöküm bölgesinde kiracı olmasına rağmen çevre korumaya, iş güvenliği ve sağlığına öz kaynakları ile 20 milyon lira yatırırım yaptığını da görecekti. Gemisander üyelerimiz, gemi geri dönüşüm sektörümüz her türlü mesnetsiz ve maksatlı saldırılara rağmen Türkiye’nin gururu olmaya devam edeceği gibi, Türk ekonomisini yüceltmek için çalışacağından kimsenin şüphesi olmasın."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim