• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

Türk denizciler virüs önlemlerine takıldı

Türk denizciler virüs önlemlerine takıldı
İngiltere’den bir yelkenli tekneyi Türkiye’ye getirmek için Atlas Okyanusu’na açılan denizci Barış Ersemiz ve Şeyda Kaplan, Portekiz’de sığınmak istedikleri limana virüs salgınını nedeniyle alınmadılar. 13 metre boyundaki S/Y Pafuli yelkenlisindeki denizcilerin gönüllü arama kurtarmacı olduğunu öğrenen Portekiz donanması kontrollü olarak tekneyi Po

Türkiye’deki bir denizseverin İngiltere Portsmouth’dan aldığı yelkenli tekneyi getirmek için yola çıkan yat kaptanı Barış Ersemiz, koronavirüs nedeniyle alınan olağanüstü önlemlere takıldı. 1 Mart’ta 13 metrelik tekne S/Y Pafuli ile İngiltere’nin güneydoğusundaki Portsmouth kasabasından ayrılan Barış Kaptan ve Şeyda Aslan, 15 Mart’ta Fransa’nın Brest limanına vardı. 15 Mart’ta tekrar yola çıkan denizciler 3 günlük Biscay Denizi geçişinin ardından 20 Mart’ta Portekiz’in Atlas Okyanusu kıyısındaki Porto açıklarına geldi.

Cebelitarık Boğazı’nı geçerek Türkiye’ye gelmeyi planlayan denizde arama kurtarma gönüllüsü Barış Ersemiz, yakıt ve erzak alarak birkaç gün dinlenmek istediğini liman yetkililerine bildirdi. Fakat, tüm dünyayı etkileyen koronavirüse karşı alınan önlemler nedeniyle yelkenli tekne yat limanına alınmadı.

İstanbul’daki gönüllülerin ricasıyla limana alındılar

Liman görevlileri İngiltere’den ayrıldıktan sonra 14 günlük zorunlu süreyi doldurmadıkları gerekçesiyle iki denizcinin limana girişine izin vermedi. Barış kaptan, Cebelitarık Boğazı’na kadar gelip İspanya’ya sığınmayı düşünürken erzak ve yakıtları bitmek üzere olduğu için beklemeyi tercih etti. Porto yat limanı açığında bekleyen yelkenlideki iki denizci Türkiye büyükelçiliği, Portekiz deniz polisi ve Porto gümrüğü ile sayısız telefon konuşması yaptı. Salgın nedeniyle karaya çıkmaları engellenen iki denizcinin liman dışına çıkması da yasaklandı. Denizciler kendilerini temsil edecek bir acenta bulamayınca 2 gün liman dışında bekledi. İstanbul’daki Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK/SAR) gönüllüleri, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ulaşarak yaşanan mağduriyeti anlattı.

“Limandan çıkarsak dayanamayız”

DAK/SAR Başkan Yardımcısı Murat Kaya, Portekiz donanmasına elektronik posta göndererek arkadaşlarına yardım edilmesini istedi. Karşılık beklemeden gönüllü insan hayatı kurtarmayı kutsal gören Portekizli yetkililer, yelkenlidekilerin DAK/SAR üyesi olduğunu öğrenince onları kontrollü olarak limana aldı. Kaptan Barış Ersemiz, “Liman çıkışımızdan 14 gün geçmediği için karaya çıkamıyoruz. Geçici olarak acil iskelesine bağladık. Ama sürekli liman dışına çıkmamız isteniyor. Çıkarsak Atlas Okyanusu’nun etkilerine elektriksiz ve susuz dayanmak zorunda kalacağız. Liman çıkışında Douro nehrinin güçlü akıntısı var ve teknemiz buna dayanamaz. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

ic-013.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim