• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk denizaltıları artık emin ellerde!

Türk denizaltıları artık emin ellerde!
Türk Deniz Kuvvetleri, dünyada sadece 5 ülkenin donanmasında bulunan 2 milyon dolarlık Atmosferik Dalış Sistemi’ni (ADS) satın aldı

Denizaltı mürettebatını kurtarmak için ellerinden geleni yapan Türk Deniz Kuvvetleri, artık dünyanın en iyi kurtarma ekipmanına ve yetişmiş insan gücüne sahip ülkeleri arasına girdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı denizaltıdan insan kurtarmak için 2 milyon dolara  Atmosferik Dalış Sistemi (ADS) satın aldığı. ADS, dünyada sadece 5 ülkenin donanmasında bulunuyor.

Dumlupınar isimli denizaltımız 4 Nisan 1953’te Çanakkale’nin Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı Naboland adlı gemiyle çarpışarak 85 metre derinliğe gömülmüştü. Çanakkale Boğazı’nın şiddetli akıntısı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin tüm çabalarına rağmen kurtarmayı imkansız hale getirirken 81 denizcimiz şehit olmuştu. Kaza sonrasında 85 metreye inen donanma dalgıçları, Dumlupınar’ın üstüne bağlamaya çalıştıkları çelik halatın kopması üzerine umutlarını yitirmişti. 81 deniz şehidimizin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kendini sürekli geliştirerek dünyanın sayılı donanmaları arasına girdi.

365 metreye inebiliyor

16 denizaltıyla dünyanın en büyük filolarından birine sahip olan Türk Deniz Kuvvetleri, derin sularda uzun süreli ve basınca maruz kalmadan kurtarma dalışı yapmak için geliştirilen sistemi Türkiye’ye kazandırdı. Atmosferik Dalış Sistemi (ADS) olarak adlandırılan sistem, 365 metre derinliğe inebiliyor. Çok iyi eğitimli birinci sınıf dalgıç subay ya da astsubayın pilotluğunda derinlerdeki denizaltı gemilerine ulaşılabiliyor. Karada bulunan 6-8 kişilik ekip de operasyonda görev alarak derin sularda çalışan askerlere yardım ediyor. Kanada’dan geçtiğimiz yıllarda 2 milyon dolara satın alınan ADS 1200’ün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Donanma dalgıçlarının evi olan Kurtarma Grup Komutanlığı’ndaki çalışmalarına katıldık.

Denizaltıcılarımız güvende

Kurtarma Grup Komutanlığı’nda her zaman göreve hazır 10-12 personeli bulunan ADS’nin varlığı denizaltıcılara güven veriyor. Türkiye’nin her kıyısında operasyona katılabilecek şekilde planlamaları yapılan ADS’nin ilk pilotlarından ve dalış operasyonlarından sorumlu Deniz Binbaşı Cenk İlgü, 365 metreye dalış yapabilen insanlı bir sualtı robotu olarak da tanımlanan ADS’nin, hem kullanan pilota hem denizaltıcılara güven verdiğini belirtti.
 ADS’nin eğitmen dalış amirlerinden Deniz Yüzbaşı Fazıl Erdem Kırcı ise, “ADS’nin içindeki personelimizin tüm yaşam fonksiyon verilerini takip ediyoruz. Büyük dikkat isteyen bu çalışmada ADS pilotunu yönlendirerek, gerek kurtarma operasyonları gerekse denizaltıya temiz hava ulaştırma gibi işlemleri yönetiyoruz. Hazırlıklıyız” dedi.

turk-denizaltilari-artik-emin-ellerde.jpg

denizalti.jpg

Kaynak: Gökhan Karataş- Milliyet

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hasan Doğan
03 Haziran 2013 Pazartesi 20:50
Filoya davet..
Sayın Cemal Göksu, değerli başçarkçım..
Filoya bekliyoruz, acı bir kahve ikram ederiz.
85.107.216.233
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
13 Nisan 2013 Cumartesi 10:16
Dumlupunar Denizaltısındaki şehitler
Sayın Cemal Aksu, şehitlerimize kavuşmak istiyoruz. Onlar da toprağa kavuşsunlar, yerleri olsun ve ziyaretgah olsun. Günümüzde teroristlerin bile toprağa kavuşmaları için çok büyük fedakarlıklar yapılmaktadır. Yoksa çıkarılmaz mı da böyle konuşuluyor. Allah yardımcımız olsun. www.refikakdoğan.com
94.54.109.59
Cemal Göksu
11 Nisan 2013 Perşembe 18:00
Atmosferik Dalış Sistemi (ADS)
Sayın Akdoğan, bilindiği gibi,Dumlupınar batığına birkaç yıl önce inildi ve belgesel olarak da basında yayınlandı..Bugünün teknolojisi ile batığı çıkartmak da mümkün, ancak acıları tazelememek ve gereksiz masraf yapmamak adına böyle bir girişimde bulunulacağını sanmıyorum...kazanın nasıl olduğu canlı şahitleri ile bilindiğinden araştırma ve geliştirmeye de bir katkısı olmaz..Dz.K.K'nın envanterine kattığı ADS zaten denenmeden alınmamıştır; peryodik eğitimleri de yapılacaktır...Tek dileğim,benim "kasko sigorta" için yaptığım temenni ile aynı olacaktır: Tanrı muhtaç etmesin, varsın verilen para boşa gitsin...Saygılar..
188.56.199.72
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
05 Nisan 2013 Cuma 10:37
ADS kurtarması
İlk bir denem olarak Dumlupınar'a dalış yaparak kendini göstermeli. Belki de kahramanlarımıza ulaşmak ve onları yukarı çıkarmak mümkün olabilir mi diye merak ediyorum. Cevap belkleyeceğiz. Allah yardımcıları olsun. www.rtefikakdogan.com
94.54.109.59
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim