• BIST 9481.2
  • Altın 2495.998
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.7838
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk Boğazları'nda savaş gemileri hareketliliği yaşanıyor

Türk Boğazları'nda savaş gemileri hareketliliği yaşanıyor
Rus uçağının düşürülmesinin ardından Çanakkale ve İstanbul boğazlarında çift yönlü savaş gemisi hareketliliği yaşanıyor. Çanakkale ve İstanbul boğazları, başta Rusya olmak üzere ABD ve NATO savaş gemileriyle hareketlendi.

Rusya, uçağının düşürüldüğü günden itibaren Türkiye'deki boğazları kullanarak, savaş gemilerini Akdeniz'e göndermeye başladı. Giden gemilerin geri dönmesinin ardından yenileri gönderildi.

Buna karşılık NATO ve ABD savaş gemilerinin geçişleri ile boğazlar savaş ve askeri gemilerle hareketlendi. Uçağın düşürüldüğü gün, Rusya donanmasına ait 156 borda numaralı 'Yamal' isimli savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'nı geçerek Ege Denizi'ne açıldı, oradan da Akdeniz'e gitti. 30 Kasım 2015'te boğazdan bu defa bir Rus askerî kargo gemisi geçti. Ege Denizi'nden boğaza giren 'Yauza', Marmara Denizi'ne açıldı. Bir Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemi, boğazın Çanakkale şehir merkezi açıklarında, Türk donanmasına ait denizaltıyla karşılaştı. Bu arada Yamal isimli savaş gemisi, 2 Aralık'ta Karadeniz'e döndü.

NATO GEMİLERİ İSTANBUL'A GİDİP DÖNDÜ

Rus askerî gemilerinin sık sık kullandığı Çanakkale ve İstanbul boğazlarında, NATO gemileri de kendini gösterdi. 3 Ekim'de boğazdan geçen, Portekiz donanmasına ait 334 borda numaralı 'NRP D. Francisco De Almeida', İspanya donanmasına ait 103 borda numaralı 'SPS Blas De Lezo' ve Kanada donanmasına ait 338 borda numaralı 'HMCS Winnipeg', Marmara Denizi'ni geçerek İstanbul'a demir attı. NATO gemileri Sarayburnu'nda beklerken 4 Aralık'ta, Rusya donanmasına ait yakıt tankeri 'İvan Bubnov', Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Bir gün sonra 'Dvinitsa-50' adlı askerî kargo gemisi ve arkasından, 127 borda numaralı 'Minsk' adlı savaş gemisi, boğazı geçerek Marmara Denizi’ne açıldı. Daha sonra Sarayburnu sahilinde demirli NATO’ya bağlı 3 savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'nı geçerek Akdeniz'e gitti. 2 gün önce Rus donanmasına ait bir kargo gemisi boğazdan geçerken bugün de yine 'Yamal', Akdeniz'e doğru yol aldı.

OLAYLI RUS SAVAŞ GEMİSİ GERİ GÖNDÜ

13 Aralık'ta ise olaylı Rus savaş gemisi 'Caesar Kunikov' geri döndü. Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giren, 158 bordo numaralı 'Caesar Kunikov', 2 boğazı geçerek Karadeniz'e açıldı. 4 Aralık’ta İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında bir Rus askerinin omzunda füze taşımasıyla dikkat çeken savaş gemisini, bir Sahil Güvenlik botu takip etti. İstanbul Boğazı'nda ise hem Sahil Güvenlik botu hem de bir Türk denizaltısı takibe aldı. Daha sonra Rus savaş gemisi 'Misk', 15 Aralık'ta Çanakkale Boğazı'nı geçerek Ege Denizi'ne açıldı. 5 Aralık'ta boğazı geçerek Karadeniz'e giden savaş gemisi, 17 Aralık'ta ise Rusya Donanması'na ait savaş gemisi 'Yamal' Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Marmara Denizi'ne açıldı.

Aynı gün bu kez boğazdan ABD savaş gemisi geçti. ABD Donanması'na ait savaş gemisi 'USS Ross' Çanakkale Boğazı'ndan geçerek, Ege Denizi'ne açıldı. 20 Aralık'ta Rus Donanması'na ait savaş gemisi, 'Novoçerkassk' Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Ege Denizi'ne açıldı. Son olarak bugün de Rusya Donanması'na ait savaş gemisi 'Caesar Kunikov', Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Ege Denizi'ne açıldı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim