• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türk Boğazları'nda kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri özelleşiyor

Türk Boğazları'nda kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri özelleşiyor
TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısına göre Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Türk Boğazları'nda verdiği Kılavuzluk ve Römorkaj hizmetleri tek parçada veya ayrı ayrı özelleştirilebilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün kabul edilen tasarıyla, 100'den fazla kuruma varlıklarını ve ticari hisselerini özelleştirme idaresine devretme ve bu şekilde özelleştirme yolu açılıyor.

Tasarıya göre aralarında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun da olduğu kurumlar, varlıklarını özelleştirme idaresine devrederek, ihale yasasının kapsamı dışında özelleştirebilecek.

TORBA YASA TASARISININ 35'NCİ MADDESİ

İlgili düzenleme torba yasa tasarısının 35. maddesinde bulunuyor. Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre; özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıklardan bu idarelerce, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirilenler, Özelleştirme Yasası kapsamında özelleştirilecek. Tasarıyla ilgili komisyona bilgi veren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Hukuk Müşaviri Mehmet Kilci, özelleştirme kanununda hangi kuruluşların özelleştirme kapsamına alınacağının belirtildiğini, ancak özel bütçeli kuruluşlara ait herhangi bir düzenleme getirilmediğini belirtti. Kilci, zaman zaman özel bütçeli kuruluşların varlıklarının kendilerine devredilmek istendiğini, ancak yasa nedeniyle bunun yapılamadığını ifade etti. Kilci, özel bütçeli kuruluşun talebi durumunda, istenen varlığın özelleştirme kapsam ve programına dahil edileceğini belirtti. Kilci, kapsama giren kuruluşlardan bazılarını şöyle sıraladı: “Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, TRT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, GAP Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü.”

“BU MADDE BÜTÜN DEVLETİ SATTIRIR”

CHP'li Aykut Erdoğdu ise maddeye tepki gösterdi. Özelleştirme İdaresi'nin çok geniş bir yetki almaya çalıştığını belirten Aydoğdu, “Daha önceki hiçbir kanun koyucunun, hiçbir hükümetin döneminde alınmayan çok geniş bir alanı da özelleştirme kapsamına alacaksınız. Bütün devleti satın alma hakkını alıyorsunuz, böyle birşey anayasaya aykırı. Bütün devlet satılabilir bu maddeyle” dedi. CHP'li Musa Çam ise “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün İş Bankasına kalan hisseleri var, vasiyeti var ve onlar Türk Dil Kurumuna ve Tarih Kurumuna… Onların bulundukları belki iştirakler var. Şimdi, o iştiraklerden kalan şeyleri bugün o iştirakleri yöneten insanlar ‘Biz bunları satıyoruz, istemiyoruz' derlerse bunları da satacak mısınız?” diye sordu.

HAVUZA ATTIĞINIZ KAYBOLUYOR

MHP’li Erhan Usta da, kaygılarını “Şimdi, mirasyedilere ‘Hep satmaya kafan çalışıyor, biraz da yapmaya, almaya filan bak’ derler mesela. Bunun gibi birşey. Bir de bu havuza attığımız şey kayboluyor. Bakın, özellikle biraz daha 1990’lı yıllarda filan kuruluşları havuza aldık ve hakikaten kârlı kur uluşlar dahi özelleştirme kapsamına alındığı andan itibaren kuruluştaki hem çalışan hem o kuruluşa bakış açısından filan moral, motivasyon her şey sıfıra iniyor” sözleriyle anlattı. 

KIYI EMNİYETİ'NİN HİZMETLERİ ÖZELLEŞTİRİLEBİLECEK

TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısına göre Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Türk Boğazları'nda verdiği Kılavuzluk ve Römorkaj hizmetlerinin dışında, gemi kurtarma hizmetleri de tek parçada veya ayrı ayrı özelleştirilebilecek.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kartal
15 Ağustos 2016 Pazartesi 20:13
20:13
kıyıemniyet devlet mülküdür satılamaz
78.184.24.5
Müslihiddin Reis
15 Ağustos 2016 Pazartesi 14:41
14:41
Kıyı Emniyetini özelleştirmek son derece yanlış.Nedeni niçini anlatmaya kalksan binlerce sayfa yazarsın. Ancak şurası net, Kıyı Emniyetinde çok ciddi bir rehabilitasyona ihtiyaç var. en önemli görünen üç kalem var, "hesap verebilirlik/şeffaflık" ve "beyaz bill sorumlularının ayıklanması" ve "malum mektebin cemat halindeki hakimiyeti".
90.158.32.180
akkaya
15 Ağustos 2016 Pazartesi 14:23
14:23
anılan genel müdürlükte verilen tüm hizmetlerin tamamının özelleştirilmesinin mümkün olmadığı düşüncesindeyim
81.213.125.89
Osman Melik
15 Ağustos 2016 Pazartesi 02:42
02:42
Kıyı Emniyeti özelleştirilecekmiş benim aklıma yatmadıya hayırlısı.Sektörde bu konuda bilgi ve tecrübesi olan insanların Denizhaberde yorum ve röportajlarını görmeyi temenni ederim.
78.135.28.30
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim