• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türk Boğazları’nda geçen yıl 100 bin gemiye hizmet verildi

Türk Boğazları’nda geçen yıl 100 bin gemiye hizmet verildi
Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nde çalışan ekipler, Mavi Vatan’ı adım adım izleyerek herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için koordinasyon sağlıyorlar. Türkiye'deki 5 Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nden biri olan ve en yoğun trafiğin yönetildiği İstanbul'daki merkezde de ekipler, canla başla çalışıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri'ne ait 5 merkez, 7 gün 24 saat Türk karasularını izliyor.

5 merkezden biri İstanbul Boğazı'nda yer alıyor. Denizi, gemiyi, deniz ticaretini, insan hayatını ve denizciyi ilgilendiren ne varsa, İlk talep ve temas noktası burası. Boğaz'dan geçmek isteyen gemiler, öncelikle bu merkezle iletişim kurarak, geçmeyi planladığı saati, kalan mesafesini ve hızını belirtiyor.

Henüz Boğaz hattına ulaşmadan başlayan çalışmalar, gemi Boğaz’ı terk edene kadar aralıksız devam ediyor.

MERKEZDE 74 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Her biri uzak yol gemi kaptanı olan gemi trafik operatörleri, geçen gemilerin hızından dönüş açılarına kadar İstanbul Boğazı’ndaki her hareketi tüm yönleriyle izliyor. 74 personelden oluşan merkezde, çalışanlar tamamen meslekten olan kişilerden oluşuyor.

GEÇEN YIL 100 BİN GEMİYE HİZMET VERİLDİ

TRT Haber’de yer alan habere göre, Türk Boğazları’nda 2021'de yaklaşık 100 bin gemiye hizmet verildi. Yaklaşık 1 buçuk milyar grostonluk bir gemi trafiği yönetildi. Günde ortalama 15 çok büyük boyutlu tanker geçişi sağlandı.

TANKERLERE REFAKAT HİZMETİ VERİLİYOR

Planlamada, petrol ve türevlerini taşıyan tankerler de yer alıyor. Bu tip tehlikeli durumlarda planlama ayrı bir önem taşıyor. 175 metre ve üzeri tehlikeli yük taşıyan tankerlere refakat hizmeti veriliyor. Boğaz trafiğine bu tankerlere göre yön veriliyor.

TRAFİĞİ EN ÇOK OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI ETKİLİYOR

Boğaz hattında seyir emniyetini en sık etkileyen durum ise olumsuz hava şartları. Yoğun sis ve pus durumlarında görüş mesafesi yaklaşık 900 metrenin altına düştüğü zaman boğaz trafiği geçici olarak askıya alınıyor. Yapılan gemi geçiş sıralaması iptal edilirken, gemiler yönlendiriliyor veya bekletiliyor. Görüş tekrar uygun olduğunda ise trafik açılıyor.

5 MERKEZDE 41 GÖZETLEME İSTASYONU YER ALIYOR

İstanbul'un yanısıra, Çanakkale, Kocaeli, Mersin ve İzmir'de de Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi bulunuyor. 5 merkezde toplam 41 trafik gözetleme istasyonu yer alıyor.

bogaz-1-001.jpgbogaz-2-002.jpgbogaz-3-002.jpgbogaz-4-001.jpgbogaz-5.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim